Politiikka
5.10.2016 15:57 ・ Päivitetty: 5.10.2016 15:57
SAK: Kahta karenssimallia ei voi hyväksyä – Hallitus jatkaa Hetemäen viitoittamalla linjalla
Hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se jatkaa työllisyystyöryhmän niin sanotun aktiivimallin valmistelua yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Aktiivimalli ei kuitenkaan toteudu hallituksen alkuperäisen suunnitelman mukaan vuoden alussa.
Työryhmän mallissa työttömän pitäisi vastedes täyttää aktiivisuusehto työttömyysturvan säilyttämiseksi. Töitä täytyy tehdä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden tarkastelujaksolla. Tunnit voi kertyä joko yhden viikon aikana tai pätkissä neljän viikon aikana. Ehdon voi täyttää myös osallistumalla viiden päivän ajan työllisyyttä edistäviin palveluihin.
SAK on jo ilmoittanut, ettei voi hyväksyä aktiivimallia nykymuodossaan.
– Aktiivimallin ongelmat liittyvät kahden karenssimallin synnyttämiseen ja siitä syntyvään lisäbyrokratiaan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi keskiviikkona.
Hallitus tapasi työmarkkinajärjestöjä keskiviikkona. Perussuomalaiset ovat korostaneet toistuvasti, että hallitus ei yksipuolisesti ryhdy muuttamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa ilman kolmikantaista sopimusta.
– Emme ole muuttaneet linjaamme. Jos linja kelpaa parteille (työmarkkinajärjestöille), niin se kelpaa myös meille, työministeri Jari Lindström (ps.) sanoi.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) taas painotti, että hallitus aloittaa aktiivimallin valmistelun valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämän työryhmän raportin pohjalta. Aktiivimallin on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden lokakuussa.
Lisää aiheesta
On sovittu, että ansiosidonnaisesta ei leikata, eikä tässä leikata.
Alkuviikosta palkansaajakeskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK ilmoittivat, että hallituksen yksipuoliset toimet ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan olisivat kilpailukykysopimuksen vastaisia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi keskiviikkona, että uudistus noudattaa kilpailukykysopimuksen henkeä.
– Kilpailukykysopimuksessa on sovittu, että ansiosidonnaisesta ei leikata, eikä tässä leikata. Uudistuksia valmistellaan yhdessä, mutta kenelläkään ei tietenkään ole veto-oikeutta mihinkään asiaan, Sipilä sanoi.
SAK kaipaa lisäresursseja TE-palveluihin, aktiivitoimiin ja työvoimapoliittiseen koulutukseen. SAK:ta hiertää se, että eri puolilla maata ja eri ammattiryhmissä on hyvin erilaiset mahdollisuudet osoittaa ja olla aktiivinen.
Hallitus lupasi lisärahaa työvoimapalveluihin, mutta summaa Orpo ei vielä paljastanut.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
4.10.2016 11:50
Orpo ja Sipilä eivät ole lyöneet hanskoja tiskiin: Työllisyysraportista keskustellaan vielä
Politiikka
4.10.2016 10:50
”Palkansaajia on jo kuritettu riittävästi” – STTK lyttäsi työllisyysryhmän esitykset
Politiikka
3.10.2016 17:00
Kommentti: Hallitus on ajautumassa taas puun ja kuoren väliin — missä menee perussuomalaisten raja?
Politiikka
3.10.2016 12:42
”Tämä ei ole nykyaikaa” – Työttömän ”rahattomat päivät” kohtuuttomia
Politiikka
3.10.2016 12:12
SAK:n Eloranta: Ehdotettu työttömyysturvan uudistus asettaisi työttömät eriarvoiseen asemaan
Politiikka
28.9.2016 10:00
”Ei kaksoisgiljotiinia työttömille” – SAK kiristää ruuvia työllisyysryhmässä