Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: Hallitus on ajautumassa taas puun ja kuoren väliin — missä menee perussuomalaisten raja?

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä sai raporttinsa valmiiksi viikonloppuna. Usein työmarkkinakentästä jompi kumpi puoli, työntekijät tai työnantajat, vastustaa ja toinen kannattaa kulloinkin käsiteltävää asiaa. Nyt päästiin yhteisymmärrykseen siitä, ettei yksimielisyyttä ole. Kumpikin vastustaa, eri syistä tosin.

Työryhmässä oli erimielisyyttä muun muassa omavastuupäivistä ja ansiosidonnaisen porrastamisesta. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mielestä malli työttömien omavastuupäivistä ei ole riittävä kannustamaan hakeutumaan töihin.

SAK:n mukaan työttömiä kurmootetaan taas liikaakin. Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan työttömien epävarmuus ja heihin kohdistuva hallinnollinen taakka kasvaisi entisestään, kun nykyjärjestelmän rinnalle rakennettaisiin toinen valvontahimmeli, “kaksoisgiljotiini”. Ansiosidonnaiseen tehtäviä leikkauksia SAK ei hyväksy. Järjestön hallitus käsitteli raporttia tänään. Puheenjohtajan mukaan SAK ei lähtenyt työryhmään karsimaan työttömien toimeentuloa, vaan nopeuttamaan työllistymistä.

Perussuomalaiset ovat ilmaisseet kiky-diilin jälkeen, että leikkaaminen saa nyt riittää. Tämä on ymmärrettävää, koska kuntavaalien lähestyessä perussuomalaisten kannatuksesta on laihtunut noin puolet pois.

Hallituksen vuoden ajamassa ja työmarkkinakentän lopulta pakon edessä allekirjoittamassa niin sanotussa kilpailukykysopimuksessa sanotaan, että hallitus ”valmistelee työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa”.

Tältä pohjalta työllisyysryhmä onkin sitten toiminut. Tulokset ovat jäämässä laihoiksi, mutta tämä oli kiky-sopimuksen jäljiltä odotettavaa. Palkansaajilta napsaistiin jo reippaasti, ja nyt halutaan ottaa lisää. SAK arvioi, ettei työllisyystyöryhmän toimeksiannon mukaista 8 000:tta työpaikkaa ole mahdollista luoda heikentämättä työttömyysturvaa.

Hallituksen sisällä tilanne on vaikea. Monen kokoomuslaisen mielessä syntynyt kiky-sopu oli laimea kompromissi, joka sitoi hallituksen käsiä päättää enää mistään muusta tarpeellisesta työelämän muutoksesta. Juhana Vartiainen ja Elina Lepomäki edustavat tämän siiven näkyvintä päätä.

Toisaalta kannatuksensa menettäneet perussuomalaiset ovat ilmaisseet kiky-diilin jälkeen, että leikkaaminen saa nyt riittää. Tämä on ymmärrettävää, koska kuntavaalien lähestyessä perussuomalaisten kannatuksesta on laihtunut noin puolet pois.

Löylyä keskusteluun löi viime viikon lopulla myös EK:n johtaja Ilkka Oksala kirjoittamalla blogissa, että työllisyysryhmässä kysymys on yhdessä valmistelusta, ei yhdessä päättämisestä. “Kun tekstin lukee, tulee asia täysin selväksi”, hän sivalsi.

Eri asia on, onko hallituksella kanttia ja yksimielisyyttä ajaa leikkauksia, joita hallituksen yksi puolue ei enää kestä kontollaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi tänään, että seuraavaksi hallitus päättää etenemisestä “työllisyysryhmän muistion pohjalta”. Hallitus on Orpon mukaan yhdessä sitoutunut 10 000 työllisen tavoitteeseen. Ota tästä sitten selvää.

Hallituksen näkemystä työllisyysryhmän raporttiin odotetaan huomenna tiistaina. Huomenna on vuorossa myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK. Puheenjohtaja Antti Palola muistutti jo viime perjantaina, että ns. kilpailukykysopimus täytti hallituksen toiveet, mutta palkansaajille se on kaikkea muuta kuin hyvä sopimus.

Hänen mukaansa hallituksen omilla päätöksillä työttömyysturvaa on leikattu, vuorotteluvapaan ehtoja entisestään heikennetty sekä työsopimus- ja vuosilomalakiin tehty heikennyksiä. Palolan mukaan ensin pitää katsoa niiden vaikutukset ennen kuin kiirehditään tekemään lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Korkeasti koulutettujen Akava ilmoitti osaltaan tänään, että käsitys työttömien aktivoinnista on jäänyt menneelle vuosituhannelle.

Luvassa saattaa olla uusi luku Sipilän hallituksen poliittisessa draamassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE