Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK vetäytyi työmarkkinakeskusteluista – huomisen lakot toteutuvat

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot kertovat vetäytyneensä keskiviikkona työmarkkinamallikeskusteluista. Torstaiksi suunnitellut poliittiset työtaistelutoimet toteutetaan ilmoitetun mukaisesti.

Demokraatti

Demokraatti

SAK ilmoitti viime viikolla, että työmarkkinamallikeskustelujen jatkaminen tai neuvotteluihin eteneminen on mahdotonta, ellei Orpon-Purran hallitus osoita mitään vastaantuloa työrauhaa ja paikallista sopimista koskevissa lainsäädäntöhankkeissa.

– Työmarkkinamalliin olennaisesti liittyvistä elementeistä, kuten työrauhasääntelystä ja paikallisen sopimisen lainsäädännöstä, olisi välttämätöntä neuvotella ja sopia samassa yhteydessä. Toivoimme, että Orpon-Purran hallitus antaa selkeän viestin myös työntekijäpuolen tarpeiden huomioimisesta. Sellaista viestiä ei tullut, vaan hallitus jatkaa yksipuolisesti firmojen etujen ajamista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo keskusjärjestön tiedotteessa.

Elorannan mukaan SAK on valmis jatkamaan työmarkkinamallikeskusteluja ja -neuvotteluja, jos hallitus mahdollistaa osapuolille aidon ja tasapuolisen neuvotteluasetelman ratkoa työmarkkinakysymyksiä.

– Hallitus ei ole tullut lainkaan vastaan. Tässä tilanteessa on mahdotonta sopia työmarkkinamallista. Samaan aikaan hallitus heikentää muuta työlainsäädäntöä siten, että työehtosopimusten merkitys heikkenee ja tasapuolinen neuvottelumahdollisuus osapuolten väliltä rapautuu.

MYÖS työnantajaliittojen edustajat pitävät keskustelujen päättymistä valitettavana. Keskusteluihin osallistuivat työnantajapuolelta Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Valtion työmarkkinalaitos.

Työnantajia edustavilla organisaatioilla olisi tiedotteensa mukaan ollut halukkuutta neuvotella Suomen työmarkkinamallista ja löytää siitä yhteiset ratkaisut.

Elorannan mukaan työehtosopimusten kattavuus ja sitovuus heikkenevät hallituksen lainsäädäntöhankkeiden vuoksi. Tällöin on mahdotonta edistää SAK:n keskeisiä tavoitteita työmarkkinamallille, kuten samapalkkaisuutta, matalapalkkojen nostamista ja heikkojen työehtojen korjaamista.

– Työmarkkinamallin tavoite koordinoidusta palkanmuodostuksesta ei toteudu, mikäli yritysten järjestäytymisen kannusteet katoavat. Silloin työehtosopimusten yleissitovuus heikkenisi ja paikallisella sopimisella voitaisiin ohittaa työehtosopimukset. Työelämän kurjistuminen alkaisi, sillä työehdoissa ja palkoissa nähtäisiin kilpajuoksu kohti pohjaa.

SAK vastustaa Orpon-Purran hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja epäoikeudenmukaisia sekä suhdannetilanteeseen sopimattomia sosiaaliturvan leikkauksia. Ammattiyhdistysliikkeen mielestä hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat epätasapainossa eivätkä huomioi työntekijäpuolen tarpeita.

– Ankarat ja epäoikeudenmukaiset työttömyysturvaleikkaukset romuttavat ansioturvan. Ne sysäävät ihmisen toimeentulotuelle ja entistä kauemmas työmarkkinoista. Hallitus tekisi viisaasti, jos se keskeyttäisi valmistelussa olevien työttömyysturvaleikkausten valmistelun.

Keskusteluihin osallistuivat palkansaajapuolelta myös neljä STTK:n ja neljä Akavan nimeämää edustajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE