Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK: ”Yrittäjät pyrkivät nyt valitsemaan henkilöstön edustajan työntekijöiden puolesta”

Paikallinen sopiminen yleistyy.

SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen ihmettelee Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen eilen esittämää ajatusta korvata luottamusmies lakisääteisellä henkilöstöedustajalla. Esitys oudoksuttaa, sillä SAK:n luottamushenkilöpaneelin vastaajista yli puolet arvioi, että luottamushenkilön vahva asema edistää paikallista sopimista.

– Yrittäjät pyrkivät nyt valitsemaan henkilöstön edustajan työntekijöiden puolesta. Kyse on kuitenkin työehtosopimusten määrittelemistä työntekijöiden edustajista niissä neuvotteluissa, joissa sovitaan poikkeuksista työehtosopimusten määräyksiin, Rönni-Sällinen painottaa tiedotteessa.

Rönni-Sällinen muistuttaa, että suuri osa työehtosopimuksiin perustuvasta paikallisesta sopimisesta ei vaadi sopijaosapuoleksi luottamusmiestä.

– On myös huomattava, ettei mikään estä nykyisinkään työnantajia lisäämästä henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa. Se olisi jopa suotavaa, hän toteaa.
Suomen yrittäjien mallissa työpaikalla olisi vain yksi henkilöstön edustaja. Rönni-Sällinen muistuttaa, että työehtosopimukset sovitaan yleensä henkilöstöryhmittäin.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että työntekijöiden edustaja neuvottelee ylempien toimihenkilöiden puolesta tai päinvastoin.

Luottamushenkilöistä lähes 60 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on tehty paikallisia sopimuksia kahden viime vuoden aikana.

SAK:n huhtikuussa toteuttaman kyselyn vastaajista 48 prosenttia kertoo paikallisen sopimisen sujuvan yleensä hyvin. Vain seitsemän prosenttia kokee työpaikkasopimisen täysin epäonnistuneena.

Lisää aiheesta

Annika Rönni-Sällinen korostaa paikallisen sopimisen onnistuvan, kun työpaikan olosuhteet ovat kunnossa. Hän muistuttaa paikallisen sopimisen olevan yhteistoimintaa, jolla voidaan löytää kaikkia hyödyttäviä toimintamalleja.

– Valitettavasti julkinen keskustelu pyörii kuitenkin vahvasti sen ympärillä, kuka voi heikentää työehtoja ja millä tavoin.

Luottamushenkilön aseman lisäksi työpaikkasopimista avittavina tekijöinä vastaajat pitävät luottamuksellista ilmapiiriä ja henkilöstön aloitteiden huomioimista.

Paikallinen sopiminen yleistyy

Luottamushenkilöistä lähes 60 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on tehty paikallisia sopimuksia kahden viime vuoden aikana.

Hieman yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että sopimista on vaikeuttanut työnantajan painostus. Vajaa 40 prosenttia mainitsee vaikeuttamisen syyksi työnantajan haluttomuuden sopia paikallisesti.

Rönni-Sällinen painottaa, että asenne ja osaaminen ratkaisevat myös paikallisessa sopimisessa.

– Työpaikkasopimista on mahdollista laajentaa, kunhan huolehditaan luottamushenkilöiden kouluttautumisesta ja tiedonsaannista, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE