Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

SAK:lta täky työnantajille: ota nuori oppisopimukseen, voit saada koulutuskorvausta

iStock

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ehdottaa kokeilua, joka parantaisi nuorten pääsyä työelämään. Sen mielestä oppisopimuspaikkoja voisi lisätä työnantajalle maksettavalla koulutuskorvauksella.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

SAK huomauttaa, että koronavuoden aikana nuorisotyöttömyys on kääntynyt jyrkkään nousuun.

– Oppisopimuskoulutus on tehokas tapa työllistää ja työllistyä. Sen osumaprosentti on koulutusjärjestelmämme ehdotonta kärkeä, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho perustelee tiedotteessa.

Oppisopimuskoulutuksen kehittämistä valmistellut työryhmä sai työnsä päätökseen viime vuoden lopulla. Jatkotoimena työryhmä esitti myös, että oppisopimuksen kehittämiseen voidaan käynnistää kokeiluja.

– Tähän SAK haluaa tarttua. Esitämme käynnistettäväksi kokeilua, jossa nuorten oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa lisätään motivointirahalla.

Määräaikaisessa kokeilussa työnantajalle voitaisiin maksaa kriisituen omaisesti koulutuskorvauksena puolet palkkakuluista, silloin kun tämä ottaa oppisopimukseen vailla tutkintoa olevan nuoren.

SAK:n mukaan nykyisellään nuorten oppisopimuksen käyttö on verrattain vähäistä.

Oppisopimuksesta on ollut kiinnostunut yli 20 prosenttia nuorista.

Oppisopimuspaikkoja on ollut vaikea saada nuorille, vaikka nuoria itseään oppisopimus kiinnostaa. Viimeisen viiden vuoden aikana yhteishaussa oppisopimuksesta on ollut kiinnostunut yli 20 prosenttia nuorista, kuitenkin vuonna 2020 oppisopimuksessa oli opintojensa aikana ollut 15–19-vuotiaista 12 prosenttia ja 20–24-vuotiaistakin vain 10 prosenttia.

– Ehdotamme, että vallitsevissa poikkeusoloissa voitaisiin kokeilla, motivoisiko koulutuskorvauksen käytänteiden yhdenmukaistaminen, yksinkertaistaminen ja kiinteä korvaussumma työnantajia ja yrityksiä palkkaamaan nuoria oppisopimukseen, Rasinaho toteaa.

Vastineeksi työnantajien olisi sitouduttava nykyistä voimakkaammin työpaikkaohjauksen laatuun ja työpaikkaohjaajien asemaan työpaikoilla. Myös henkilöstön edustajalla pitäisi olla tiedonsaantioikeus opiskelijoista. Näin oppisopimuksen toteutus ja ohjauksen tarve voidaan työpaikoilla huomioida nykyistä sujuvammin ja tarkoituksenmukaisemmin esimerkiksi vuoro- tai sesonkiluontoisessa työssä.

Jottei kokeilusta tule koulutusleikkaus ammatillisesta koulutuksesta, SAK:n mielestä se on toteutettava siihen varatulla erillisrahoituksella. Oppisopimuskoulutuksen pilotointiin varauduttiin jo kevään 2020 budjettiriihessä ja SAK painottaa, että nyt on oikea hetki ottaa tämä käyttöön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE