Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

SAK:n Eloranta: Työnantajaliittojen vallanhimo jarruttaa neuvotteluja – ”Firmoilla on halua maksaa”

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan jumissa olevissa palkkaneuvotteluissa ei ole kyse rahasta vaan työnantajaliittojen vallanhimosta.

Eloranta toivoo, että SAK:laisen ay-liikkeen syyttämisen sijasta miettäisiin myös työnantajien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä – sekä niiden syitä.

TÄNÄÄN lauantaina julkaistussa kolumnissaan Eloranta kuvaa työnantajaliittojen haluttomuutta sopia kompromissia työehdoista silmiinpistäväksi.

Hän pitää neuvotteluissa EK:ta ja sen työnantajaliittoja vahvemmin poliittisesti ja ideologisesti motivoituneiksi kuin ay-liikettä. Eloranta sanoo olevan yhteiskunnalle on vahingollista, että työnantajaliitot käyvät poliittisesti motivoitunutta valtataisteluaan firmojen, niiden omistajien ja jäsenyritystensä rahoilla.

– Työnantajaliitot haluavat varmistaa Orpon-Purran hallituksen ehdottomalla tuella saavutetun etulyöntiaseman ja vahvat asemat hinnalla millä hyvänsä. Silloin suostuminen kotimarkkinoiden elpymisen kannalta järkeviin palkankorotuksiin tai minkäänlainen myönnytys työntekijäpuolen vaatimusten ei käy.

EK ja sen työnantajaliitot ovat vahvemmin poliittisesti ja ideologisesti motivoituneita kuin ay-liike.

ELORANTA kertaa ay-liikkeen motiiveja ja niihin liitettyjä, paikkaansa pitämättömiä, syyttelyjä.

– Julkisuudessa SAK:laisen ay-liikkeen palkkavaatimus ja käynnissä olevat lakot, tukilakot ja saartotoimet on leimattu kosto-operaatioksi hallituksen työmarkkinatoimista. Tällainen tarina varmasti kiehtoo, mutta totta se ei ole. Todellisuudessa ay-liike on huolissaan jäsentensä eli palkansaajien historiallisen syvään kuoppaan pudonneesta ostovoimasta, Eloranta kirjoittaa.

Hän sanoo paluun muutaman vuoden takaiselle ostovoiman tasolle vievän liian kauan ilman kunnon palkankorotuksia. Tilanteesta kärsivät nyt palkansaajat, kotimarkkinoiden kysyntä ja kotimarkkinoilla toimivien firmojen liiketoiminta.

– Ei ole sattumaa, että kuluttajien luottamus on pakkasella. Eikä ole sattumaa, että palveluyritykset kärvistelevät. Ei ole myöskään sattumaa miksi kauppa ei käy. Kaikki johtuu rajusta ostovoiman putoamisesta.

Eloranta kysyy, eivätkö yritykset enää ymmärrä talouden ja rahan päälle? Ja vastaa, että kyse ei olekaan rahasta vaan vallasta.

– Suma on työnantajaliittojen syytä. Yrityskohtaisia sopimuksia solmitaan tasaisena virtana, ja niissä palkankorotustasot ovat olleet reilusti suurempia kuin työnantajaliittojen ajatukset. Firmoilla on rahaa ja myös halua maksaa.  Sopimussuman päällä näyttääkin tällä hetkellä seisovan työnantajaliittojen vallanhimo.

Työantajaleiristä ehdotetaan, että kolmessa vuodessa maksettaisiin se, mitä SAK:n liitot vaativat jäsenilleen vuodessa.

TYÖNANTAJALIITOT eivät ole omaa palkka-ajatteluaan julkisuuteen avanneet. Eloranta pitää hyvänä esimerkkinä työnantajien ajattelusta Kauppalehden pääkirjoituksessa 28. tammikuuta ollutta laskelma. Siinä palkankorotustasoksi kaavailtiin 5-6 prosenttia kolmelle vuodelle.

– Työantajaleiristä siis ehdotetaan, että kolmessa vuodessa maksettaisiin se, mitä SAK:n liitot vaativat jäsenilleen vuodessa? Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että osa sovituista palkankorotuksista maksetaan nykyään miltei poikkeuksetta paikallisesti sopien.

– Käytännössä siis isolla joukolla työntekijöistä palkankorotukset voisivat jäädä prosentin pintaan vuodessa. Keskiverto SAK:laiselle duunarille reilu 20 euroa kuukaudessa. Ei tuollainen ehdotus ole yritys päästä sopimukseen, vaan aivan jotain muuta.

– Palkansaajat toivovat pikaista sopua- ja kunnollisia palkankorotuksia. Neuvotteluhalua ja kompromissikykyä on. Silti työnantajien kasaama työmarkkinasuma kasvaa kokoa ja vaikeuskerrointa viikko viikolta.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE