Politiikka

Saksan hallitusneuvottelut määräävät alkavan vuoden tahdin – EU:n uudistusvauhti kiihtyy, mutta kuinka paljon?

AFP PHOTO Ludovic Marin
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat luvanneet ottaa ohjat EU:ssa. 
AFP PHOTO Ludovic Marin
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat luvanneet ottaa ohjat EU:ssa. 
AFP PHOTO Ludovic Marin
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat luvanneet ottaa ohjat EU:ssa. 

Joku saattoi tarkkailla poskisuukkojen lämpöä, kun Saksan ja Ranskan johtajat tervehtivät toisiaan huippukokouksen käytävällä joulukuussa.

EU:n mahtimaiden johtajien välistä kemiaa seurataan tänä vuonna erityisen tarkasti ympäri Eurooppaa. Saksan Angela Merkel ja Ranskan Emmanuel Macron ovat luvanneet asettua yhdessä johtoon ja esitellä jo maaliskuussa ajatuksiaan talous- ja rahaliiton uudistamisesta. Viesti toistui myös molempien uudenvuodenpuheissa.

Hollannin ja Suomen kaltaiset Saksan kumppanit toivovat, että uuden hallituksen johdolla Saksa pysyttelisi niiden linjoilla eikä euron uudistaminen tarkoittaisi yhteisvastuun kasvattamista.

Euroopan unionia leimaavat tänä vuonna takarajat ja tavoitteet.

Joidenkin mielestä EU:ssa on nyt positiivinen vire, jota yritetään vuoden aikana valjastaa konkretiaksi. Siirtoja pitää tehdä nyt, koska ensi vuonna valmistelukoneisto pysähtyy EU-vaalien takia.

EU-maat ovat yhdessä sopineet, että ne yrittävät päästä yhteisymmärrykseen vaikeista uudistuksista jo keväällä ja kesällä. Johtajien agendan mukaan sopua turvapaikkajärjestelmästä ja talousuudistuksista haettaisiin juhannuksen huippukokouksessa.

Samaan aikaan brexit-neuvottelut etenevät hajottavampaan vaiheeseen. Eron ehtojen ohella pöytään nostetaan nyt siirtymäajan järjestelyt ja tuleva suhde. Erosopimus pitää saada kirjoitettua loppuvuoteen mennessä, jotta sopimus ehditään käsitellä parlamenteissa ennen eroa maaliskuussa 2019.

Jälleen tärkeä vaalivuosi

EU-instituutiot ovat terästäytyneet viestinnässään ja nostattavat odotuksia uudistuksista. Uudistuspuhe saattaa kuitenkin valua kuin vesi hanhen selästä, jos Saksassa ei saada pian aikaan hallitusta.

Lähikuukaudet ratkaisevat, syntyykö hallitus aiemmalla kristillis- ja sosiaalidemokraattien pohjalla vai ajautuuko Saksa ehkä uusiin liittopäivävaaleihin.

Italiassa jännitystä tuo mielipidemittausten kärjessäkin liikkunut, populistinen Viiden tähden liike. Muun muassa Financial Timesin mukaan puolue on loiventanut vaatimuksia Italian euroerosta, mutta sen vaalivoitto voisi silti ravisuttaa euroaluetta. Italian parlamenttivaalit käydään maaliskuun alussa.

EU nousee varmasti vaaliteemaksi myös Tshekin presidentinvaaleissa tässä kuussa ja Unkarin parlamenttivaaleissa huhtikuussa. Unkari ja Tshekki ovat maita, jotka komissio on vienyt EU-tuomioistuimeen, koska maat eivät ole ottaneet vastaan turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta. Unkarilla välienselvittelyitä on muitakin.

Yhteiset arvot puntarissa

Vuoden vakavin keskustelu käydään tänä vuonna arvoista.

Joululomien aattona komissio kertoi aktivoivansa oikeusvaltiohuolien takia Puolaa vastaa kurinpitotoimet, jotka voivat johtaa äänioikeuden menettämiseen. Seuraavaksi kantaa odotetaan jäsenmailta.

Yhteisen arvopohjan noudattaminen nousee esiin myös poikkeuksellisen vaikeissa budjettineuvotteluissa. Komission odotetaan antavan budjettiesityksensä toukokuussa, ja neuvotteluita pääkaupunkien ja Brysselin välillä käydään lähikuukausina.

Budjetin kasaaminen vuosien 2021–2027 budjettikaudelle on poikkeuksellisen vaikea tehtävä Britannian jättämän aukon takia. Suomi muiden muassa joutuu tasapainottelemaan sen välillä, kasvatetaanko jäsenmaiden maksuja EU:n budjettiin vai leikataanko yhteisiä maatalous- ja aluerahoja.

Anniina Luotonen, STT

 

Kirjoittaja on STT:n EU-kirjeenvaihtaja. Twitter: @Anniina_Luotone

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 12 Demokraatti
DIILI - Ulos pirstaloituneesta hankeviidakosta
ON THE ROAD - Keski-Suomen kautta Brysseliin?
PILLERI - Huume muuttuu lääkkeeksi
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Vastaa Demokraatin verkon lukijakyselyyn!
20.5.2019

Luetuimmat


Uusimmat