Politiikka
5.1.2018 08:38 ・ Päivitetty: 5.1.2018 08:38
“Komissiolle kaikki tuki yritysjättien aggressiivisen verosuunnittelun torjumisessa” – Harakka ja Kumpula-Natri kirjoittavat EU:n veropolitiikasta HS:ssa
SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka ja Euroopan parlamentin sd-jäsen Miapetra Kumpula-Natri ovat kirjoittaneet yhteisen Vieraskynä-artikkelin tämän päivän Helsingin Sanomiin.
Harakan ja Kumpula-Natrin viesti on, että Suomi voisi nousta EU:n veropolitiikan veturiksi.
Komissio ansaitsee kaiken tuen yritysjättien aggressiivisen verosuunnittelun torjumisessa, he kirjoittavat.
Aluksi he toteavat, että Euroopan unioni on viime vuosina etsinyt keinoja, joilla puututtaisiin monikansallisten yritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun. Agenda ei ole muuttumassa.
– Syyskuussa EU:n valtiovarainministerien kokouksessa kymmenen maata tuki Ranskan, Saksan, Italian ja Espanjan niin kutsuttua GAFA-aloitetta. Sen tavoitteena on puuttua erityisesti Googlen, Applen, Facebookin ja Amazonin kaltaisten it-jättien verokeinotteluun.
Kirjoittajien mielestä verokeinottelijat voitaisiin saada kuriin myös yksinkertaisemmin keinoin.
Lisää aiheesta
– EU:ssa verokilpailua harjoittavia maita pitää painostaa luopumaan säädöksistä, jotka heikentävät muiden jäsenmaiden mahdollisuuksia päättää vapaasti verotuksestaan.
Suomen pitää osallistua aktiivisesti uudistusten valmisteluun.
Harakan ja Kumpula-Natrin mielestä tulisi myös harkita komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin esitystä luopua yksimielisyysvaatimuksesta EU-päätöksissä, jotka koskevat haitallisen veronkierron torjuntaa.
– Aggressiiviseen verosuunnitteluun tulisi puuttua myös kansallisin veronkiertosäädöksin. Se on tänä vuonna mahdollista Suomessakin uuden EU:n veronkiertodirektiivin ansiosta.
EU-komission ehdotukset yhteisestä ja yhdistetystä yritysveropohjasta poistaisivat nykymuotoisen aggressiivisen verosuunnittelun ja moninkertaisen verotuksen EU:ssa, he kehuvat.
– Suomen pitää osallistua aktiivisesti uudistusten valmisteluun. Tavoitteena on globaalisti reilumpi verotulojen jako, mutta myös kansallisia etuja on vahdittava, sd-kaksikko kirjoittaa.
Kansainvälisen veronkierron torjunnan tulisi olla Suomen verolinjan ytimessä.
– Se yhdistää puolueita laidasta laitaan ja edistää niin oikeudenmukaisuutta kuin hyvää markkinatalouttakin, Harakka ja Kumpula-Natri kirjoittavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.