Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Työmarkkinat

29.3.2023 12:08 ・ Päivitetty: 29.3.2023 12:08

”Sanat luovat todellisuutta” – ammattiliitosta vaatimus: kulttuurista on opittava puhumaan tuottavana työnä

Nora Vilva
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karoliina Huovila kuvattuna kesällä 2022.

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton toiminnanjohtaja Karoliina Huovila toivoo muutosta tapaan, jolla kulttuurialasta puhutaan. Julkisessa keskustelussa kulttuuriala on Huovilan mukaan alettu nähdä pelkkänä menoeränä, vaikka sen tuottama bruttokansantuote on suurempi kuin esimerkiksi maataloudella.

Demokraatti

Demokraatti

Keskustelu kulttuurin määrärahoista valtion budjetissa on virinnyt eduskuntavaalien alla. Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on muiden kulttuurialan etujärjestöjen kanssa vaatinut kulttuurin tuen nostamista nykyisestä 0,8 prosentista yhteen prosenttiin.

Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila haluaa kuitenkin kyseenalaistaa koko tuista puhumisen mielekkyyden. Hänen mukaansa alituinen tuki- ja avustuspuhe hämärtää sen tosiseikan, että kulttuurialalla tehdään oikeaa työtä siinä missä esimerkiksi tekniikan tai maatalouden alalla. Siksi hänen mielestään pitäisikin tukien sijasta puhua investoinneista.

– Sanat luovat todellisuutta. Jos kulttuurista ei opita puhumaan tuottavana työnä, on se vaarassa muuttua ihmisten silmissä pelkäksi menoeräksi, jota valtio tukee ilman mitään vastinetta, Huovila sanoo tiedotteessa.

Huovila muistuttaa, että kulttuurialalla tehtävän työn arvo on 3,1 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Vertailun vuoksi hän nostaa esiin, että suurina pidettyjen toimialojen, kuten maatalouden bruttokansantuote on 1,9 prosenttia ja metsätalouden 3,7 prosenttia. Huovila huomauttaa, että muissa Euroopan maissa kulttuurialan osuus bruttokansantuotteesta on keskimäärin 4,4 prosenttia.

Kulttuuriala kaipaa investointeja – ei köyhäinavustuksia.

PERUSSUOMALAISTEN puheenjohtajan Riikka Purran kommenttia kulttuurista luksuspalveluna Karoliina Huovila pitää hälyttävänä esimerkkinä asenteesta kulttuuria kohtaan. Kommentti ei kuitenkaan Huovilaa yllättänyt.

– Kulttuuriala on ajautunut noidankehään, jossa valtion suunnalta tuleva heikko arvostus alan työtä kohtaan on johtanut kestämättömiin rakenteisiin ja apurahamalleihin, jotka nakertavat työn uskottavuutta entisestään.

Teme pyrkii Huovilan mukaan edesauttamaan kulttuurialan arvostusta puhumalla kunnollisten työsuhteiden ja palkkojen puolesta.

– Kulttuurialalla on voitava tehdä työtä, jolla pystyy elämään. Senhän pitäisi olla kaiken työn vähimmäisvaatimus.

– Kulttuuriala kaipaa investointeja – ei köyhäinavustuksia, Huovila painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU