Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.2.2019 12:22 ・ Päivitetty: 3.2.2019 12:22

”Sanavalintana sitä voisi verrata takavuosien idiootti- ja imbesilli-sanoihin” – Kansanedustaja toivoo kunnioittavaa kielenkäyttöä

Muistiliiton hallituksen puheenjohtajan, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan muistisairaiden ihmisten kutsuminen dementikoiksi on loukkaavaa. Mäkisalo-Ropposen mukaan Muistiliitto on tuonut sairastuneiden toiveen ihmisarvoa kunnioittavasta kielestä useaan kertaan julkisuuteen.

– Sellaista sairautta kuin dementia ei ole. Dementia on oireyhtymä, joka voi kehittyä etenevän muistisairauden loppuvaiheessa, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

– Muistisairaat kokevat dementikko-sanan leimana otsaan, joka vie heiltä ihmisarvon. Sanavalintana sitä voisi verrata takavuosien idiootti- ja imbesilli-sanoihin, joita muinoin käytettiin puhuttaessa kehitysvammaisista ihmisistä. Nykyään kenellekään ei tulisi mieleenkään käyttää näitä loukkaavia sanoja.

Dementia- ja dementikko-sanoja käytetään hänen mukaansa edelleen arkikielessä, ja sanat ovat esiintyneet jopa ministereiden puheenvuoroissa.

– Erään lehden vastaus muistiyhdistyksen palautteeseen sanan käytöstä oli, että muistisairas-sana ei myy niin hyvin kuin dementikko-sana. Voiko olla masentavampaa tapaa suhtautua toisen ihmisarvoon?

”En usko, että kumpikaan puhuja tarkoitti puheillaan alun perin vähätellä hoitajia tai hoiva-alan ongelmia.”

Mäkisalo-Ropponen kiinnittää huomiota satuttavaan kielenkäyttöön myös laajemmin ja poimii esimerkit kuluneen viikon poliittisesta puheesta.

– Ensin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui hoitajista desimaaleina, siis teki elävistä ihmisistä pelkkiä numeroita, joilla ei niin ole väliä. Heti perään Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen lausahti vanhustenhoidon ongelmien olevan pieniä rikkaruohoja, siis pelkkiä kiusallisia pikku juttuja, jotka voi helposti nyppäistä pois.

– En usko, että kumpikaan puhuja tarkoitti puheillaan alun perin vähätellä hoitajia tai hoiva-alan ongelmia. Valitettavasti sellainen viesti sanoista kuitenkin välittyi suunnitellun sanoman sijaan. Nämä kaksi esimerkkiä osoittavat miksi on niin tärkeää miettiä tarkkaan, miten asioista ja ihmisistä puhuu. Jokaisella, mutta aivan erityisesti meillä paljon julkisuudessa ääneen pääsevillä, on vastuu ja velvollisuus pyrkiä siihen, ettemme tarkoituksellisesti pönkitä stereotypioita, kasvata toiseuden tunnetta tai syrjäytä ketään sanavalinnoillamme. Myös media on paljon vartijana, Mäkisalo-Ropponen toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU