Nyheter

Sanna Marin betonade vikten av att reformera grundskolan inför riksdagsgruppen

Foto: Topi Lappalainen

Statsminister Sanna Marin talade i Kuopio när den socialdemokratiska riksdagsgruppen höll sommarmöte den 17 augusti 2022.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Statsministern berättade att hon hade besökt en skola i Kuopio tidigare under dagen tillsammans med riksdagsledamöterna Antti Lindtman och Tuula Väätäinen.

– Jag är speciellt glad över att det är redan den andra gången ett läsår börjar när det avgiftsfria andra stadiet har blivit verklighet och de som studerar på andra stadiet inte har behövt betala för läroböckerna eller läromaterialet.

Statsminister Marin betonade utbildningens betydelse som nyckelfråga för Finland. Hon påminde också om att stämningarna är seriösa, med tanke på levnadskostnader och prisnivån på energin.

– Just nu är det mycket svårt att förutse vad de kommande månaderna har att ge för oss. Därför är det framför allt viktigt i nuläget att agera så att man är mån om samarbetet. Vi måste hitta lösningar tillsammans som skapar trygghet och förstärker förtroendet till det att den finländska välfärdsstaten tar hand om alla också i framtiden.

Enligt Marin har SDP alltid varit och kommer alltid att vara lösningarnas och hoppets parti. Hon påminde också om den höga sysselsättningsgraden, vilket innebär att regeringen har uppnått sina målsättningar på den fronten. Dessutom underströk statsministern att regeringen har lyckats med den ekonomiska politiken och med sysselsättningspolitiken i kristider.

– Samtidigt har vi genomfört strukturella reformer som förbättrar sysselsättningen speciellt på lång sikt, som att vi har utvidgat läroplikten.

Framgångarna till trots påminde statsministern om osäkerheten som beror på kriget i Ukraina, inflationstakten och speciellt de stigande energipriserna. Hon varnade för att det finns en risk för en ekonomisk nedgångsperiod. I budgetförhandlingarna lovar hon att satsa på stabilitet och stöda förutsättningarna för tillväxten.

– På grund av den snabba inflationen är det fortfarande befogat att stöda små- och medelinkomsttagare. Mycket har redan gjorts, konstaterade Marin som lyfte fram åtgärder som höjda förmåner, skattesänkningar för pensionstagare, höjningen av resekostnadsavdraget och stöd till transportföretag. Enligt statsministern gäller det att komma med nya åtgärder som ska riktas på ett rättvist sätt i budgetförhandlingarna.

Marin betonade vikten av att påskynda den gröna omställningen och när priserna på fossil energi höjs, blir det ännu viktigare.

Statsministern bedyrade Finlands och EU:s beslutsamma respons till Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Vi är redo också för nya åtgärder som visumbegränsningar, sade Marin som underströk att finländare upplever Ukrainas sak som sin egen.

Medlemskap i Nato kommer enligt Marin att stärka Finlands rörelsefrihet och inflytande.

– Vi diskuterade i måndags i Oslo med de nordiska statsministrarna om möjligheter som öppnar sig för att förtäta det nordiska samarbetet. I och med Finlands och Sveriges medlemskap i Nato kommer Nordeuropa att vara enigare och ha större förmåga i säkerhets- och försvarspolitiken. Vår partnerskap med USA och Storbritannien har stigit till en ny nivå. I EU kan vi påverka i frågorna som har med säkerhet och försvar att göra på ett nytt sätt också som Natomedlemmar som kommer att gynna både alliansen och unionen.

Det internationella läget karakteriserade Marin som spänt. Hon betonade att det gäller att bygga en värld med ett fullt handlingskraftigt FN, med respekt för folkrätten och de mänskliga rättigheterna och så att demokratin förverkligas.

– Som socialdemokrater vill vi att de svagastes röst hörs oavsett land och kontinent.

Inför riksdagsvalet vill statsministern betona kunskap och utbildning som Finlands trumfkort.

– Finland tävlar i världen med kunnande, hög teknologi, nya innovationer och smarta sätt att göra saker. Kvalitativ, jämlik och kostnadsfri utbildning skapar möjligheter åt alla att leva ett gott liv och eftersträva att nå sina drömmar.

Marin påminde om hur regeringen har kommit med beslut som förbättrar livet för barn och unga.

– Vi har återställt varje barns rätt till kvalitativ småbarnspedagogik, minskat på gruppstorlekarna, utvidgat läroplikten och genomfört reformen för kontinuerlig inlärning. Samtidigt har vi ökat finansieringen för utbildningen på alla utbildningsnivåer.

Marin underströk också betydelsen av FoUI-finansieringen som det gäller att planera på längre sikt än en valperiod i taget. Det som hon trots allt var orolig för var grundskolan, dels med tanke på regionala skillnader, dels med tanke på skillnader mellan könen.

– Våra skolor borde utjämna skillnader som har med barn och ungas bakgrund att göra och kön borde inte vara av betydelse för skolframgången.

Marin påminde om att pandemin har för sin del inverkat negativt på kunnandet.

– Vår målsättning är att bygga av Finland en välfärdsstat som är hållbar socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Under denna regeringsperiod har vi förverkligat de första stegen av den visionen.

En starkare grundskola som mål

Statsministern meddelade att SDP söker ett förnyat mandat av folket för att kunna återställa Finland som ett ledande land inom utbildningen. Hon listade tre målsättningar för grundskolan för den kommande valperioden.

– För det första vill SDP ha en starkare grundskola, konstaterade Marin och underströk att varje klass måste kunna koncentrera sig på det väsentliga, att läsa, skriva och räkna.

Enligt statsministern gäller det att försäkra sig om att utbildningens innehåll motsvarar dagens behov och förstärker inlärningen av de grundläggande färdigheterna. Skolorna måste också få tillräckliga resurser.

– Socialdemokraterna vill förstärka grundskolans ursprungliga mål: att vara en kvalitativ och god skola för barn och unga, en bildningsskola och en framtidsskola.

Marin betonade också att det gäller att förstärka närskoleprincipen för att uppnå högre kvalitet, jämlikhet och inlärningsresultat.

Utöver att kunna läsa, skriva och räkna underströk statsministern vikten av språkkunskaper, digitala kunskaper, medieläskunnighet, demokratikunskaper och känslokunskaper.

Marin efterlyste dessutom en bättre koordination för att motverka de regionala skillnaderna i inlärningen.

– För det andra eftersträvar vi utvidgningen av förskoleundervisningen till tvåårig. De experiment som har varit igång gällande den tvååriga förskoleundervisningen har varit lovande.

Enligt statsministern går det att utjämna skillnaderna mellan barnen i ett tidigare skede än förr samtidigt när man beaktar att lek är barnets viktigaste arbete. En avgiftsfri förskoleundervisning för alla femåringar skulle minska på familjernas utgifter.

– För det tredje vill vi förnya stödet för inlärningen så att det täcker klanderfritt hela skolstigen från småbarnspedagogiken ända till högskoleundervisningen. Detta innebär bland annat satsningar på arbetet av speciallärare, psykologer och skolkuratorer.

Finland måste återta sin position som ledande land inom utbildningsfrågor”

Marin eftersträvade tålamod och en långsiktig vision när man förbättrar utbildningen.

– Det nästa steget är att förstärka grundskolan så att den är bäst i världen igen och ger förutsättningar för ett gott liv för varje barn och ungdom.

– Finland måste återta sin position som ledande land inom utbildningsfrågor, underströk statsministern.

Mot en ny valseger

Efter att ha påmint åhörarna om det målmedvetna programarbetet inför riksdagsvalet 2019, påminde Marin om hur det har synts i regeringsprogrammet, att valprogrammet 2019 bildade stommen för regeringsprogrammet. Hon lyfte fram familjeledighetsreformen som den senaste reformen som trädde i kraft i början av augusti.

– Under denna regeringsperiod har vi bevisat att SDP verkligen är den centrala förändringskraften i det finländska samhället.

Marin efterlyste stolthet för det genomförda arbetet och att man ändå ska vara missnöjd med missförhållanden i samhället.

– Vi måste förbereda oss inför de kommande riksdagsvalen målmedvetet med färska mål och reformer. Vi har ett strålande lag och genom att arbeta tillsammans vinner vi också nästa riksdagsval, avslutade statsministern.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE