Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin: “Kannatan kovia tuomioita vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin syyllistyneille ja heidän poistamistaan maasta aina, kun se on mahdollista”

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoo, että Oulun ja Helsingin uutisoidut seksirikosepäilyt ovat jäävuoren huippu siitä seksuaalisen väkivallan kokonaisuudesta, jonka uhrina on liian moni lapsi, nuori ja aikuinen.

Demokraatti

Demokraatti

“Lasten hyväksikäyttö, raiskaukset ja muu seksuaalinen väkivalta ovat asioita, joista on puhuttava ja joihin puuttumiseksi tarvitaan lainsäädäntömuutoksia ja lisää resursseja viranomaisille kuten poliisille, syyttäjälle, tuomioistuimiin ja lastensuojeluun. Tarvitaan myös tiedon ja valistuksen lisäämistä, nuorisotyötä, parempaa yhteistyötä viranomaisten välillä sekä matalan kynnyksen palveluita, joiden kautta esimerkiksi lapset ja nuoret voivat kysyä ja hakea helposti apua. Keinoja tarvitaan laajasti, koska ilmiö on laaja ja moniulotteinen.”

Marin muistuttaa blogikirjoituksessaan, että ihmisoikeus- ja naisjärjestöt ovat vuosikausia vaatineet niin raiskauslainsäädännön uudistamista kuin viranomaisten resurssien ja palvelujen vahvistamista liittyen naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan.

“Yhtälailla moni kansanedustaja, usein nainen, on jo vuosia tai vuosikymmeniä puhunut seksuaalisesta väkivallasta ja vaatinut hallituksilta lakiesityksiä ja tekoja siihen puuttumiseksi. Onneksi myös joitakin parannuksia on vuosien saatossa tehty. Näitä ovat muun muassa avioliitossa tapahtuneen raiskauksen kriminalisointi vuonna 1994 ja seksuaalisen ahdistelun kieltäminen lailla vuonna 2014.”

Vastaus ei ole rajojen sulkeminen ja selän kääntäminen niille naisille, lapsille ja miehille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa muualta. Oikeusvaltiossa yksilöiden teoista ei tuomita kaikkia.

Marin kirjoittaa, että seksuaalisen väkivallan tarkkaa määrää on vaikea arvioida, koska vain murto-osa teoista ilmoitetaan poliisille.

“Jotta asiasta ei jää epäselvyyttä, minun mielestäni on puhuttava myös turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista sekä näiden korostumisesta rikostilastoissa joidenkin lähtömaiden osalta. Kannatan kovia tuomioita vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin syyllistyneille ja heidän poistamistaan maasta aina, kun se on mahdollista. Minulta ei löydy ymmärrystä yhdellekään lapsen hyväksikäyttäjälle tai raiskaajalle, ovat tekijät ketä tahansa. Näin ajattelee valtaosa suomalaisista ja valtaosa ulkomaalaistaustaisista ihmisistä.”

Lisää aiheesta

Marin lisää, että seksuaalinen väkivalta ei ole kysymys, joka voidaan ratkaista ulkomaalaislakia muuttamalla, vaikka myös sitä pitää tarkastella.

“Vastaus ei ole rajojen sulkeminen ja selän kääntäminen niille naisille, lapsille ja miehille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa muualta. Oikeusvaltiossa yksilöiden teoista ei tuomita kaikkia. Eikä yksittäisiä tekoja, ovat ne kuinka järkyttäviä tahansa, pidä käyttää vihanlietsontaan ja propagandaan. Tämä johtaa turvattomuuden lisääntymiseen ja pahimmillaan uusiin väkivallantekoihin.”

Marinin mielestä viimeaikaisten tapahtumien on johdettava konkreettisiin muutoksiin, joilla pyritään estämään seksuaalista väkivaltaa ja parantamaan sen uhrien asemaa.

“Seksuaalirikoslainsäädäntö on päivitettävä vastaamaan Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen yleissopimuksen eli Istanbulin sopimuksen velvoitteita. Raiskaus on määriteltävä suostumuksen puutteen, ei sen yhteydessä käytetyn muun väkivallan kautta. Raiskauksessa käytetyn muun väkivallan tulee olla rangaistuksen koventamisperusteena. Muutos antaisi vahvan viestin seksuaalisen itsemääräämisoikeuden suojaamisesta.”

Marin sanoo, ettei hänen kantansa pakolaisuuteen tai turvapaikanhakijoihin ole muuttunut.

“En minä, eikä varmasti kukaan muukaan suomalainen poliitikko ole halunnut pakolaiskriisiä – että ihmiset joutuvat lähtemään konflikteja ja sotaa pakoon, ja hakemaan turvaa muualta. Haluan, että sodat ja väkivalta loppuvat ja, että ihmiset saavat elää rauhassa ja turvassa omassa kotimaassaan. Kun näin ei valitettavasti ole, on Suomen noudatettava niitä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin olemme sitoutuneet ja kannettava oma vastuunsa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Kun Suomeen on tullut ja tulee ihmisiä muualta, on kotoutumiseen ja koulutukseen, esimerkiksi Suomen lainsäädännön ymmärtämiseen, varattava riittävästi resursseja.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE