Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin siteerasi Demokraattia kyselytunnilla, Petteri Orpo älähti – lue tästä sanasta sanaan kohun nostanut haastattelu

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Muun muassa Demokraatti uutisoi tänään, että pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui eduskunnan torstain kyselytunnilla palaamaan al-Hol-välikysymyksen aikaiseen lausuntoonsa. Tuolloin, tiistaina, Marin arvosteli voimakkaasti kokoomuksen al-Holin suomalaisten kotiuttamista koskevia näkemyksiä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Tänään pääministeri Marin tähdensi, että hänen kysymyksensä taustalla oli Petteri Orpon (kok.) haastattelu Demokraatissa, jossa Orpo esitteli kokoomuksen näkemyksiä al-Holissa olevien lasten ja äitien kotiuttamisesta.

Lue 17.12. julkaistu Orpon haastattelu, johon Marin viittasi, tästä: Tässä on kokoomuksen kanta al-Holiin – Jos lapsi ei muuten pääse Suomeen, voidaanko äiti tuoda mukana? – Petteri Orpo: ”Ei tuoda”

– Lehti kysyi teiltä, että jos lasten auttaminen, näiden lasten, jotka ovat alle viisivuotiaita, suurin osa vauvoja, taaperoita, päiväkoti-ikäisiä, jos näiden lasten auttaminen vaatii sitä, että myös aikuisia on autettava, niin oletteko te siihen valmiita, Sanna Marin sanoi tänään eduskunnan kyselytunnilla, sanat oli osoitettu Orpolle.

– Teidän viestinne oli se, että siinä tapauksessa nämä lapset pitää jättää leirille näihin kauheisiin oloihin, jotta aikuisia ei vain missään tapauksessa tule autetuksi.

– Tämä on minun mielestäni järkyttävää ja tämä on teidän sanomanne tässä haastattelussa ja siihen omassa puheenvuorossani viittasin. Toivon, että olette tulleet nyt toisiin aatoksiin, Marin jatkoi Orpolle eduskunnan kyselytunnilla.

Tänään Iltalehti on kuitenkin kertonut, että kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan häntä ei siteerattu tarkasti kiistaa eduskunnassa aiheuttaneessa lehtijutussa. Orpo syytti Marinia puolitotuuksista.

Lisää aiheesta

Iltalehti kirjoitti, että “kyselytunnilla Marin totesi olevansa pahoillaan, että puheenjohtaja Orpo on todenneet, että leirillä olevia suomalaislapsia ei saa auttaa, jos se vaatii myös leirissä olevien aikuisten auttamista. Marin viittasi puolueensa oman pää-äänenkannattajalehden Demokraatin alkuviikosta julkaisemaan Orpon haastatteluun.”

Orpon tänään Iltalehdelle antamien kommenttien vuoksi Demokraatti julkaisee nyt litteroituna sanasta sanaan koko Petteri Orpon tiistaina 17.12. antaman haastattelun nauhoituksen. Lue haastattelu tästä:

Mitä sä aattelit siitä hallituksen linjauksesta tohon al-Holiin?

– Ensinnäkin hyvä, että nyt yritettiin linjata, linjaus ja se olisi vaan pitänyt tehdä jo niinku kuukausia sitten, koska sitä selkeätä linjausta on tehty niin hallitus on väistellyt vastuuta ja. Kun meille on tosi tärkeetä se, että lapsia autetaan. Me pyritään auttamaan niin siinä olisi voitu toimia paljon ripeämmin. Mutta se mikä siinä on ongelma, on se, että se edelleen jättää niinkun auki eli virkamiesten vastuulle, harkintaan ja siks odotan edelleen tarkempaa linjausta hallitukselta, muuten tämä epäselvyys tässä jatkuu. 

Mitä se epätarkkuus koskee, mitä nimenomaista kysymystä?

– No se koskee ennen kaikkea aikuisia eli kun se jää viranomaisharkintaan tapauskohtaisesti niin siinä minusta niinku sälytetään vastuuta virkamiehille ja se linja on epäselvä edelleen ja minusta hallitukselta pitäis tulla tää selkeä linjaus.

Pitäiskö poliittinen päätös tehdä myös aikuisista?

– No kokoomuksen kanta on se, että aikuisia ei pidä auttaa. Toisaalta me tiedetään samaan aikaan, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen ja saada konsulipalveluja mut aktiivista auttamista ei. Minusta se lapsen etu on tärkein ja tota toivottavasti, toivattavasti tuota, siihen löytyis hyvä ratkaisu. 

No mutta mikä se on nyt on se kokoomuksen kanta sit siihen että jos lapsen, tavallaan lapsi ei muuten pääse, niin voidaanko se äiti tuoda mukana vai ei?

 – Niin kokoomuksen eduskuntaryhmän kanta on tässä asiassa ollut viime keväästä lähtien hyvin selkeä, että ei tuoda. 

Elikä silloin myös lapset jäävät leirille, jos äiti näin sanoo?

– Tätä se käytännössä tarkottaa. Toivottavasti siinä vaiheessa niinku äidit miettii myöskin, tai miettivät sitä, mikä on lapsen kannalta parasta.

Elikä äitien pitäisi sitten luovuttaa käytännössä lapset ja jäädä itse sinne leirille, että se on kokoomuksen kanta?

– Jos äidit tulee lasten kanssa Suomeen, niin sillonhan mitä todennäköisimmin kaikissa tapauksissa myöskin niinkun lapset otettais huostaan. Ja mut ett’, mut näis’ kaikissa, tässäkin mitä kysyt niin mennään kuitenkin yksityiskohtaiseen tietoon ja se kaikkein paras tieto ja siit tilanteesta siellä ja lainsäädännöstä on hallituksella ja heillä pitäisi olla ja pitäisi tehdä selkeet linjaukset. Eli voiks esimer…se mikä minua askarruttaa on se, että voiko sen lastensuojelun ja niinkun huostaanoton tehdä siellä vai ei. Siit on vähän ristiriistaista tietoo. Tän tyyppisistä asioista meidän pitäis saada tarkempi.

Äsken sä sanoit, että jos äidit tulee Suomeen niin se otetaan huostaan mutta sitä ennen sanoit, että äitejä ei pidä tuoda Suomeen. Kumpi se on se kokoomuksen linja?

– Siis, mä sanoin sitä ennen, että perustuslain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus tulla Suomeen. Kokoomuksen linja on se, että ei pidä auttaa.

Mutta jos halutaan lapsia auttaa, niin sitä apua ei kokoomuksen mukaan voida tehdä niin, että myös äidit tulee, vaan pelkästään lapset ja piste?

– Kyllä, koska tämä on meidän kokoomuksen eduskuntaryhmän kanta ollut viime keväästä lähtien, että aikuisia ei auteta, koska he ovat itse tehneet tietoisesti sen päätöksen, että he ovat lähteneet sinne kalifaattiin ja tota Suojelupoliisin mukaan he on riski yhteiskunnan turvallisuuudelle ja siksi tämä on meidän kanta. Mut ett’ hallituksella on vastuu katsoa, miten parhaalla tavalla mahdollisimman moni lapsi voidaan auttaa. Erityisesti olis pitänyt jo aloittaa niistä orpolapsista ja niistä jossa tota, näin.

Eli äidistä on kiinni, tulevatko he, tai äidistä on kiinni, tulevatko lapset vai ei. Elikä jos äiti ei lapsia päästä, lapset jäävät leirille ja se on se kokoomuksen kanta?

– Kyllä, näin, koska siihen se johtaa, mutta täytyy muistaa se, että perustuslain mukaan kuitenkin on oikeus tulla Suomeen, on oikeus konsulipalveluihin. Tää on sama, itse asiassa tämä on sama kanta kun presidentillä.

Joo, jes, kiitos.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE