Politiikka
17.12.2019 11:37 ・ Päivitetty: 17.12.2019 11:44
Tässä on kokoomuksen kanta al-Holiin – Jos lapsi ei muuten pääse Suomeen, voidaanko äiti tuoda mukana? – Petteri Orpo: ”Ei tuoda”
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää hyvänä, että hallitus nyt ”yritti linjata” suomalaisten palauttamista Koillis-Syyrian al-Holin leiriltä.
Hän toteaa, että linjaus olisi pitänyt tehdä jo kuukausia sitten.
– Hallitus on väistellyt vastuuta. Meille on tosi tärkeätä se, että lapsia autetaan, pyritään auttamaan. Siinä olisi voitu toimia paljon ripeämmin. Se mikä siinä on ongelma on se, että se edelleen jättää auki, virkamiesten vastuulle ja harkintaan. Siksi odotan edelleen tarkempaa linjausta hallitukselta. Muutoin epäselvyys jatkuu.
Orpon mukaan epätarkkuus koskee ennen kaikkea sitä, miten aikuisten palauttamiseen suhtaudutaan.
– Kun se jää viranomaisharkintaan tapauskohtaisesti. Siinä sälytetään vastuuta virkamiehille. Linja on epäselvä edelleen. Hallitukselta pitäisi tulla selkeä linjaus.
Pitäisikö poliittinen päätös tehdä myös aikuisista?
– Kokoomuksen kanta on se, että aikuisia ei pidä auttaa. Toisaalta me tiedämme samaan aikaan, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen ja saada konsulipalveluja. Mutta aktiivista auttamista ei.
– Lapsen etu on tärkein ja toivottavasti siihen löytyisi hyvä ratkaisu.
Mikä on kokoomuksen kanta siihen, että jos lapsi ei muuten pääse Suomeen, voidaanko äiti tuoda mukana vai ei?
– Kokoomuksen eduskuntaryhmän kanta on tässä asiassa ollut viime keväästä lähtien hyvin selkeä, että ei tuoda.
Eli silloin myös lapset jäävät leirille, jos äiti näin sanoo?
– Tätä se käytännössä tarkoittaa. Toivottavasti siinä vaiheessa äidit miettivät sitä, mikä on lapsen kannalta parasta.
Eli äitien pitäisi käytännössä luovuttaa lapset ja jäädät itse leirille, se on kokoomuksen kanta?
– Jos äidit tulevat lasten kanssa Suomeen, silloinhan mitä todennäköisimmin kaikissa tapauksissa myöskin lapset otettaisiin huostaan. Mutta näissä kaikissa kysymyksissä mennään kuitenkin yksityiskohtaiseen tietoon ja se kaikkein paras tieto tilanteesta ja lainsäädännöstä siellä on hallituksella. Sen pitäisi tehdä selkeät linjaukset. Se, mikä minua askarruttaa on se, voiko lastensuojelun huostaanoton tehdä siellä vai ei. Siitä on vähän ristiriitaista tietoa.
Äsken sanoitte, että jos äidit tulevat Suomeen, lapset otetaan huostaan. Sitä ennen sanoitte, että äitejä ei pidä tuoda Suomeen. Kumpi se kokoomuksen linja on?
– Sanoin sitä ennen, että perustuslain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus tulla Suomeen. Kokoomuksen linja on se, että ei pidä auttaa.
Mutta jos halutaan lapsia auttaa, apua ei kokoomuksen mukaan voida tehdä niin, että myös äidit tulevat Suomeen vaan pelkästään lapset ja piste?
– Kyllä, koska tämä on kokoomuksen eduskuntaryhmän kanta ollut viime keväästä lähtien, että aikuisia ei auteta. He ovat itse tehneet tietoisesti sen päätöksen, että he ovat lähteneet sinne kalifaattiin. Suojelupoliisin mukaan he ovat riski yhteiskunnan turvallisuudelle ja siksi tämä on meidän kanta. Mutta hallituksella on vastuu katsoa, miten parhaalla tavalla mahdollisimman monta lasta voidaan auttaa. Erityisesti olisi pitänyt jo aloittaa niistä orpolapsista.
Eli äidistä on kiinni, tulevatko lapset vai eivät. Eli jos äiti ei lapsia päästä, lapset jäävät leirille. Se on kokoomuksen kanta?
– Kyllä. Siihen se johtaa. Mutta täytyy muistaa se, että perustuslain mukaan kuitenkin on oikeus tulla Suomeen, on oikeus konsulipalveluihin. Tämä on sama kanta kuin presidentillä.
Tarkalleen ottaen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut näin.
– Lapsia Suomen tulee auttaa. Oikeudellisesta velvoitteesta on näköjään esitetty eriäviä näkemyksiä, mutta yhtä kaikki; moraalinen velvollisuus on ilmiselvä. Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin, Niinistö kirjoittaa.
– Ongelma tulee, jos lapsen auttaminen estyy siksi, että tosiasialliseksi ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun. Linjaus tästä on keskeinen, niin hallituksen päätöksessä kuin välikysymyksessä. Toistan, että oma mielipiteeni on hallituksen tiedossa, mutta en lähde sillä vaikuttamaan parlamentin työhön, hän on kuitenkin jatkanut.
Marinin hallituksen linjauksessa ei velvoiteta tuomaan äitejä Suomeen. On kuitenkin tulkittu, että hallituksen linjauksen tarkoittavan käytännössä sitä, että lasten etu voisi yksittäistapauksissa johtaa myös äitien palauttamiseen. Tähän siis vaikuttaisi tiivistyvän hallituksen ja oppositiossa ainakin kokoomuksen linjan ero.
Opposition al-Hol-välikysymyksen käsittely alkaa eduskunnassa tänään kello 14.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.