Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Sanna Marin sivalsi Jussi Halla-ahoa: ”En ymmärrä tätä keskustelua enkä tätä näkökulmaa”

Lehtikuva

Eduskunnan toinen kyselytunti vuodenvaihteen istuntotauon jälkeen alkoi perussuomalaisten keskittymisellä hallituksen ministereiden avustajien määrään. Totta on, että avustajia on nyt selvästi enemmän kuin Sipilän oikeistohallituksessa, missä perussuomalaisetkin oli alkujaan mukana.

Rane Aunimo

Demokraatti

Mauri Peltokangas (ps.) aloitti vyörytyksen ja sai seuraa muistakin opposition oikeistolaisista, erityisesti perussuomalaisista ja kokoomuslaisista. Pääministeri Sanna Marin ei jäänyt sanattomaksi.

– Tämä hallitus tekee politiikkaa, joka on tavallisten ihmisten näkökulmasta, tavallisten ihmisten arjesta oikeudenmukaista ja sosiaalisesti parempaa kuin ehkä viime kausilla on ollut mahdollista. Me muun muassa olemme tuoneet eduskunnalle esityksen 0,7 hoitajamitoituksesta, meidän ikäihmistemme hoitoon. Me olemme purkaneet aktiivimallin, palauttaneet subjektiivisen päivähoito-oikeuden kaikille lapsille yhdenvertaisesti, me olemme korottaneet pieniä eläkkeitä ja tehneet monia parannuksia tavallisten ihmisten arkeen.

Marin sanoi uskovansa, että ihmiset katsovat hallituksen tekemiä päätöksiä eivätkä keskity niinkään avustajien määrään.

Muun muassa perussuomalaisten Ritva Elomaa, kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen ja kristillisdemokraattien Sari Essayah kävivät vuorollaan moittimassa ja kysymässä avustajien määrästä.

– Olemme kertoneet jo aiemmin, että tämän hallituskauden kuluessa avustajien määrää kokonaisuudessaan arvioidaan mutta kun puhutaan valtiosihteereistä, yksi näkökohta joka on hyvä huomioida on se, että valtiosihteeri voi esimerkiksi sijaistaa ministeriä neuvostejen kokouksissa EU:ssa toisin kuin esimerkiksi erityisavustajat.

Kokoomuksen Mia Laiho väitti salissa, että hallitus on viemässä yliopistotasoisesta terveystutkimuksesta neljä miljoonaa euroa. Ensin pääministeri ärähti Laiholle.

– Nyt alkaa menemään tässä salissa aika paksuksi tämä keskustelu. Tämä hallitus on lisännyt osaamisen, koulutuksen, sivistyksen ja osaamisen määrärahoja sadoilla miljoonilla euroilla.

Myöhemmin myös vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kävi torjumassa Laihon väitteen.

– Pyysin puheenvuoron sen vuoksi, että edustaj Laiho esitti äsken paikkansapitämättömän väitteen siitä, että hallitus leikkaisi terveydenhuollon tutkimuksesta. Sehän ei pidä paikkaansa. Olin itse näistä rahoista hallitusneuvotteluissa neuvottelemassa.

Myös Jussi Halla-aho koetti haastaa hallitusta avustajista ja syytti hallitusta siitä, että valtiosihteerien ja erityisavustajien joukosta löytyy entisiä kansanedustajia. Hän syytti hallitusta myös asioiden pimittämisestä ja puoluetuen nostamisesta.

– Onko Suomesta tarkoitus tehdä Välimeren maa sekä julkisen talouden että poliittisen kulttuurin osalta, Halla-aho kyseli.

Pääministeri sivalsi ps-johtajaa välittömästi.

– Tämä kysymys siitä, että kuka voi esimerkiksi valtiosihteerinä toimia ja kuka ei. Annan esimerkin, tämä henkilö tuskin pahastuu. Esimerkiksi Kimmo Tiilikainen, hän on pitkän linjan kansanedustaja, hän on toiminut ministerinä useissa hallituksissa, hänellä on varmasti aivan ainutlaatuinen osaaminen. Onko teidän näkemyksenne se, että tällainen henkilö tällaisella ansioluettelolla, tällaisella osaamisella ja tällaisella kokemuksella ei voisi toimia paikalla, jossa hänen tehtävänsä on juuri esimerkiksi sijaistaa ministeriä ja johtaa poliittista valmistelua ministerin ohjeiden mukaisesti? Itse en ymmärrä tätä keskustelua enkä tätä näkökulmaa. Itse arvostan sitä työtä, jota tässä salissa kansanedustajat ja ministerit tekevät. Minä arvostan korkealle sitä osaamista, jota tässäkin salissa on. Minun mielestäni ei ole tämän eduskuntasalin arvostuksen mukaista, että me itse vähättelemme täällä sitä osaamista, jota meidän keskuudessamme on.

Marin sanoi kuitenkin kyselytunnilla, että ainakin SDP:n osalta on todennäköistä, että avustajien määrä vähenee kauden aikana.

Korjattu: kyselytunti oli vuoden toinen, ei ensimmäinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE