Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Satelliittikuvat: Pohjois-Korea vaikuttaa aloittaneen suuren ohjustestialueensa purkamisen – osa tutkijoista varoittaa vetämästä liian vahvoja johtopäätöksiä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Singaporessa 12. kesäkuuta.

Pohjois-Korea vaikuttaa aloittaneen suuren ohjustestialueensa purkamisen, ilmenee yhdysvaltalaisen ajatushautomon analysoimista satelliittikuvista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Satelliittikuvien perusteella Pohjois-Korean mannertenvälisten ohjusten päätestialueena pidetyssä Sohaessa puretaan osaa laukaisualustoista 38 North -ryhmän asiantuntijat raportoivat.

Oheisesta satelliittikuvasta voi olla havaittavissa ohjusalueen purkutöistä. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin suostuneen purkamaan merkittävän asetestialueen kaksikon tavatessa viime kuussa. Huipputapaamisen jälkeen Trump julisti Pohjois-Korean aiheuttaman ydinuhan olevan “käytännössä ohi”. Trump ei tuolloin täsmentänyt, mitä testialuetta purkulupaus koski.

Yhdysvaltalaismedia on uutisoinut Trumpin olleen yksityisesti turhautunut hitaaseen tahtiin, jolla Pohjois-Korea on toteuttanut aseriisuntaa koskevia lupauksiaan, vaikka Yhdysvaltain virallisissa lausunnoissa Pohjois-Korean-suhteiden kehittyminen on esitetty optimistisessa valossa.

Jos purkutöiden aloittaminen vahvistetaan, kyseessä olisi 38 North -ryhmän asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen askel kohti huippukokouslupauksien täyttämistä ja luottamuksen rakentamista Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä.

Osa asiantuntijoista tosin varoittaa, ettei purkutöiden aloittamisesta kannata vetää liian vahvoja johtopäätöksiä Pohjois-Korean sitoutumisesta asetestiensä lopettamiseen.

Lisää aiheesta

Joukkotuhoaseiden tutkimukseen keskittyneen James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS) -keskuksen vanhempi tutkija Melissa Hanham kommentoi, että vaikka satelliittikuvista ilmenevät purkutyöt ovat edistysaskel, ne ovat vain ehdoton minimi kaikesta siitä, mitä Sohaen testialueella tulisi sen sulkemiseksi tehdä.

– Ellei koko aluetta pureta, se pysyy Pohjois-Korean päälaukaisupaikkana, Hanham sanoi Twitterissä.

Pohjois-Korea ei hänen mukaansa tarvitse nyt ilmeisesti purkutöiden kohteena olevia testialueen osia enää, jos maa on varma, että sen ohjukset ovat niin kehittyneitä, että Pohjois-Korea voi siirtyä ohjusten massatuotantoon. Hanhamin mukaan tulee tarkkailla, ettei maa rakenna seuraavaksi tällaiseen soveltuvaa infrastruktuuria.

Lisäksi muun muassa The Guardian sekä CNN uutisoivat huhtikuun lopulla, että yksi Pohjois-Korean suurimmista testialueista olisi tuhoutunut joko maanjäristyksen tai onnettomuuden seurauksesta. Onnettomuus olisi tapahtunut ennen Trumpin ja Kimin kesäkuista tapaamista Singaporessa. Onkin pohdittu, onko testialueen käyttökelvottomuus saanut Kimin sopimaan Trumpin kanssa testialueiden vähentämisestä. Tietoa ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE