Politiikka
16.7.2018 19:03 ・ Päivitetty: 16.7.2018 19:03
Trumpin ja Putinin lähdön jälkeen kuului helpotuksen huokaus
Helsingissä otettiin ensimmäisen askel kohti parempia suurvaltasuhteita, ainakin jos on uskominen Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttejä itsejään.
Kokoomuksen kansanedustajan Ilkka Kanervan mielestä tämä voi hyvin pitää paikkansa.
– Se on molempien edun mukaista, että prosessi jatkuisi. Oletan, että lausumalle on katetta, sillä se vastaa kummankin osapuolen tavoitteita, Kanerva arvioi.
Poliitikot eri puolueista olivat maanantai-iltana yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen juuri Helsingissä oli Suomelle hyvä asia.
Porista huipputapaamista seurannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tulkitsi, että vieraat vaikuttivat tyytyväisiltä tapaamiseen ja sen järjestelyihin.
– Kyse on halvasta Suomi-kuvan eteenpäin viennistä. Suomi ja Helsinki on kuitenkin tänään ollut koko maailman keskipisteenä, Sipilä hehkutti eikä ottanut kantaa siihen, kuinka paljon tapaamisen järjestäminen tuli maksamaan.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä kokouksen päätyminen Helsinkiin osoittaa sen, että Suomen poliittista linjaa arvostetaan.
– Sotilaallinen liittoutumattomuus näkyy. Meidän poliittinen linjamme on sellainen, jota arvostetaan maailmalla, ja sitä kannattaa vaalia, Rinne tulkitsi.
Edistysaskeleita Syyriassa ja Korean niemimaalla.
Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto arvioi, että Trumpin ja Putinin maanantainen tapaaminen voi olla edistysaskel Syyrian ja Pohjois-Korean osalta.
Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien on hänen mukaansa tärkeää olla samalla sivulla Korean niemimaan ydinaseriisunnasta.
Yhteinen lähestymiskulma Syyriasta auttaa hänen mukaansa YK:n turvaneuvoston toimintaa.
– Jotta YK:n turvaneuvosto voi toimia, tarvitaan suurvaltojen yhteistyötä.
Krimin tilanteesta tai Itä-Ukrainasta ei toisaalta kuultu uutta.
– Suomen kannalta keskeiset aiheet alkaen Itä-Ukrainasta ja päättyen ilmastoon eivät varmaankaan ole olleet tämän tapaamisen keskiössä, Haavisto arveli.
Trump jätti jälkeensä hämmennyksen.
Trumpin Euroopan-matkan aikana ehdittiin nähdä hämmentäviä käänteitä. Viime viikolla Naton huippukokouksessa Trumpin kerrottiin jopa väläyttäneen pesäeroa sotilasliitosta, jos muut maat eivät kasvattaisi puolustusmenojaan.
Kanervan mielestä oli todella tärkeää, että Nato-maat onnistuivat kokoamaan rivinsä huippukokouksessa.
– Jos viime viikolla olisi epäonnistuttu, olisi voinut sattua hankalia seurauksia tässä tämän päivän tapaamisessa, Kanerva sanoi viitaten Trumpin ja Putinin tapaamiseen.
Vihreiden Haaviston mielestä Trumpin Euroopan-matkasta jää päällimmäiseksi mieleen tapa, jolla hän kuvasi Euroopan unionia. Kovia lausuntoja kuultiin viikon mittaisen matkan aikana useita. Haavisto viittasi CBS-kanavan haastatteluun, jossa Trump nimesi EU:n “vastustajakseen” kauppariitojen takia.
Haaviston mukaan kyse on politiikan muutoksesta.
– EU:ta ei enää nähdä liittolaisena vaan kilpakumppanina tai vihollisena. Tämänpäiväisestä tiedotustilaisuudesta riippumatta tämä jäi soimaan mieleen.
– Tämä on outoa puhetta sellaisen maan puolesta, jota on pidetty vahvana kumppanina Euroopalle.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari puolestaan uskoo, että Trump haluaa tulla toimeen kaikkien kanssa.
–Kyllä Trump haluaa Euroopalle hyvää. Hän sanoo suoraan, miten hän näkee tilanteen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.