Politiikka
29.1.2018 06:25 ・ Päivitetty: 29.1.2018 06:25
Sauli Niinistö lähtee jatkokaudelle historiallisen voiton tuomalla vahvalla mandaatilla – Rönnholm MTV:llä: Poikkeukselliset vaalit
Valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut istuva presidentti Sauli Niinistö valittiin sunnuntaina jatkokaudelle selvin luvuin jo ensimmäisellä kierroksella. Niinistö sai kaikista annetuista äänistä 62,7 prosenttia.
– Tulos on minulle yllätys, se on huomattavasti parempi kuin osasin odottaa. Tulkitsen sen myös niin, että kansa on, jos kohta ei täysin tyytyväinen, mutta kuitenkin osapuilleen tyytyväinen siihen mitä olen tehnyt ja mitä linjaa olen edustanut, ja sen vuoksi ei ole mitään syytä muutoksiin vain muutosten vuoksi, Niinistö sanoi.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentinvaalit ratkeavat jo ensimmäisellä kierroksella. Suora kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuodesta 1994.
Vaalit ratkesivat käytännössä jo ennakkoäänten tultua julki. Niinistö sai niistä yli 64 prosenttia.
Kilpakumppaneista vihreiden Pekka Haavisto, valitsijayhdistyksen keskustataustainen ehdokas Paavo Väyrynen ja keskustan ehdokas Matti Vanhanen onnittelivat Niinistöä heti ennakkoäänten jälkeen.
Haavisto ylsi kakkoseksi saaden kaikista äänistä 12,4 prosenttia. Kampanja ei kuitenkaan nostattanut samankaltaista ilmiötä kuin kuusi vuotta sitten, jolloin hän sai ykköskierroksen äänistä 19 prosenttia.
Niinistön saama mandaatti on poikkeuksellinen.
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi STT:lle eilen illalla ääntenlaskun ollessa vielä käynnissä, että Niinistön saama mandaatti on poikkeuksellinen.
Lisää aiheesta
– Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista toisen kauden presidenttiä, joka lähtee näin vahvalla mandaatilla hallitsemaan, Jokisipilä luonnehti tilannetta.
Niinistö itse sanoi vaalivalvojaisissaan, että vaalituloksesta seuraa monenlaisia tuntemuksia.
– Minä olen suorastaan liikuttunut siitä tuesta, jonka tämän hienon maan hienot ihmiset ovat minulle antaneet. Samaan hengenvetoon minä tunnen myöskin aikalailla vastuuta, koska tällaiseen on kyettävä vastaamaan. Minä taas tapojeni mukaan omistaudun hommaan ja teen niin hyvin kuin osaan, Niinistö sanoi.
Haavisto sanoi kakkossijan olevan hieno saavutus itselleen ja kehui Niinistön tulosta loistavaksi.
– Se antaa presidentille erinomaisen pohjan jatkaa seuraavat kuusi vuotta.
Niinistölle on esitetty onnitteluja ulkomaita myöten..
Viron presidentti Kersti Kaljulaid onnitteli Niinistöä Twitterissä suomeksi.
– Sauli: Toivotan Sinulle onnea ja menestystä seuraaville vuosille. Yhdessä lähimpien ystävien ja naapureiden kanssa aiomme tälläkin tapahtumalla juhlia 100-vuotiasta Viroa, Kaljulaid tviittasi.
Sauli: Toivotan Sinulle onnea ja menestystä seuraaville vuosille. Yhdessä lähimpien ystävien ja naapureiden kanssa aiomme tälläkin tapahtumalla juhlia 100-vuotiasta Viroa. 🇫🇮🇪🇪 pic.twitter.com/YQX1JUM3Au
— Kersti Kaljulaid (@KerstiKaljulaid) January 28, 2018
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström onnitteli Niinistöä niin ikään Twitterissä. Hän tviittasi tiiviin, jossa hän sanoo yhteistyön maiden välillä jatkuvan. Wallström käytti viestissään Suomen toista kotimaista kieltä, ruotsia.
https://twitter.com/margotwallstrom/status/957707495501369344
Lopullisissa tuloksissa vihreiden Pekka Haavisto sai äänistä 12,4 prosenttia. Kolmanneksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 prosentilla.
Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kannatus oli 6,2 prosenttia, keskustan Matti Vanhasen kannatus 4,1, SDP:n Tuula Haataisen 3,3, vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 ja RKP:n Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.
Äänestysprosentti jäi 69,9 prosenttiin, kun taas 2012 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 72,8.
Kukin vaali on oma vaalinsa.
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ja keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska eivät löytäneet omasta ehdokkaastaan tai puolueen vaalityöstä syytä heikkoon vaalitulokseen. Puoluesihteerit kommentoivat asiaa maanantai aamuna MTV:n Huomenta Suomessa.
Kumpikin puoluesihteeri korosti uudelleen valituksi tulleen Sauli Niinistön valtavan kannatuksen tehneen vaaleista poikkeukselliset.
Rönnholmia pyydettiin vertaamaan Haataisen tulosta Paavo Lipposen kuuden vuoden takaiseen tulokseen, joka oli 6,7 prosenttia äänistä. Tuolloin tulosta pidettiin vaatimattomana SDP:lle.
– Kukin vaali on oma vaalinsa ja istuva presidentti oli nyt ehdolla, viimeksi ei ollut, Rönnholm sanoi.
– Toki olisin toivonut kovempaa kannatusta ja toista kierrosta, hän lisäsi.
Rönnholm ei kuitenkaan lähtenyt spekuloimaan sillä, olisiko SDP:n pitänyt valita joku muu kuin Haatainen ehdokkaaksi.
Ovaska puolestaan analysoi vaalituloksen osoittavan, että kansa haluaa sisä- ja ulkopoliittisessa myllerryksessä pysyvyyttä.
– Kansa koki, ettei ole syytä vaihtaa presidenttiä, Ovaska sanoi.
Hän uskoi keskustan äänestäjien palaavan ruotuun tulevissa vaaleissa, vaikka monet hylkäsivät nyt Vanhasen ja äänestivät Niinistöä. Hän katsoi, että Vanhanen teki hyvän kampanjan ja puolueväki huhki töitä hänen hyväkseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.