Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sauli Niinistö: Löytyisikö talouteen samaa yhteistyökykyä kuin turvallisuuspolitiikkaan?

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kaipasi uudenvuodenpuheessaan pitkäjänteistä yhteistyöhalua myös talouspolitiikan hoitoon.

Demokraatti

Demokraatti

Niinistö muistutti puheessaan, että ulkoiseen turvallisuuteen keskittyneen keskustelun lisäksi ihmisten arkiset asiat, kuten huoli talouden tilasta ja omasta toimeentulosta ovat myös olennaisia.

Niinistön mukaan turvallisuuspolitiikassa Suomella on hyvä perinne poliittiset rajat ylittävälle yhteistyölle. Niissä tehdään vuosien yli kantavia ratkaisuja.

– Entäpä jos jotain samaa kyettäisiin tekemään talouspolitiikan alueella? Ei päivänpolttavissa kiistakysymyksissä, mutta vaikkapa etsimään kansantalouden kohentamiseksi yhteisiä näkemyksiä, joilla olisi jatkuvuutta yli vaalikausien, Niinistö pohti.

Ulkopolitiikassa Suomi on hänen mielestään saanut Nato-jäsenyyden ja Yhdysvaltain kanssa tehdyn DCA-sopimuksen ansiosta lujan suojan ulkopuolisia, yllättäviä turvallisuusuhkia vastaan.

– Suomen turvallisuus on nyt monen lukon takana.

UKRAINAN tukemista on jatkettava yhä tehokkaammin Euroopan voimin, eikä liikaa Yhdysvaltojen varaan laskien.

Niinistö korosti muutenkin Euroopan vastuunkannon lisäämistä oman alueensa turvallisuusratkaisuissa, kuten asetuotannossa.

Venäjä jatkaa sotaansa Ukrainassa, eikä toistaiseksi näytä olevan halukas muuttamaan linjaansa. Siksi Euroopan pitää huolehtia varautumisestaan tosissaan.

Myös rauhasta pitää Niinistön mielestä jaksaa puhua, eikä se tarkoita valtiolliseen väkivaltaan alistumista.

– Rauhan asian ajaminen ei ole heikkoutta, toisen posken kääntämistä. Rauha on aina voitto. Voitto elämälle ja normaalille kehitykselle. Se on myös sen tosiasian tunnustamista, että kestävät ratkaisut eivät koskaan verso väkivalloin.

Presidentti otti myös voimakkaasti kantaa Israelin ja palestiinalaisten yhä verisemmäksi käyvään Gazan konfliktiin.

Gazaan pitää Sauli Niinistön mielestä saada humanitaarinen tulitauko ja panttivankien vapautus.

– Sen jälkeen on löydettävä tahto ja keinot kohti kestävää kahden valtion mallia. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Niinistö arvioi.

PRESIDENTTI uskoo, että koulutuksen ja opetuksen arvostaminen ovat yhä Suomen valtteja muuttuvassa maailmassa.

– Lukeminen, laskento ja liikunta – ehkä menneen ilmaisuja alaluokilta. Mutta vaikka kuinka moderni opetusmetodi tai oppimistila kehitettäisiin, ilman noita taitoja tai kuntoa ei nuori elämässään pärjää.

– Monimutkaiseen maailmaan valmennus voi alkaa aika yksinkertaisista lähtökohdista, Sauli Niinistö korostaa.

Tämänkertainen uudenvuodenpuhe jää Niinistön presidenttikauden viimeiseksi.

Hän halusikin päättää puheensa toiveikkuuteen: Suomi selviää mistä tahansa eteensä tulevasta tilanteesta, kunhan pidämme huolta toisistamme ihmisinä.

– Nyt esitän yhteistä uudenvuodenlupausta: että kohtaamme toinen toisemme reilusti, toista ymmärtäen, ihmisyyttä kunnioittaen ja perinteistä yhteyttämme ja luottamustamme vaalien.

– Raskaimmatkin pilvet haihtuvat – kyllä tämä tästä selkiintyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE