Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Savonlinnan kampuksen lahtaus kaataisi opiskelija-asuntoyhtiön

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (vas) ja ex-opetusministeri Jukka Gustafsson (oik) tutustuivat Teemu Hirvosen kutsusta viime maanantaina Savonlinnan opettajankoulutuksen tilanteeseen. Tiistaina jätetyssä SDP:n välikysymyksessä vaaditaan opettajankoulutuksen säilyttämistä Savonlinnassa. Kuva: Anni Liukkonen.

Opettajankoulutuksen lopettaminen Savonlinnasta merkitsisi dramaattisia aluetaloudellisia vaikutuksia koko Itä-Savolle ja mittavia kustannuksia Savonlinnan lisäksi valtiolle.

Yksi suora seuraus Itä-Suomen yliopiston päätöksestä siirtää opettajankoulutus Savonlinnasta Joensuuhun olisi Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:n konkurssi.

– Yhtiö ajautuisi väistämättä konkurssiin. Se merkitsisi yhteiskunnalle noin 18 miljoonan euron tappiota, sanoo toimitusjohtaja Vuokko Mustonen.

Yhtiön konkurssi aiheuttaisi Savonlinnan kaupungille oman pääoman menetyksen ja takausvastuiden realisoitumisen kautta noin 7 miljoonan euron tappion. Valtiolle tappiota tulisi valtiokonttorin lainojen kautta noin 9 miljoonaa euroa ja mahdollisen takausvastuun realisoitumisen kautta noin 1,4 miljoonaa euroa.

– Yhtiön kiinteistöjen realisointi saattaisi vähäisessä määrin pienentää tappioita, mutta realisointi venyisi todella pitkälle aikavälille ja hintataso tulisi olemaan voimakkaasti taantuvassa asuntomarkkinassa hyvin alhainen, arvioi Mustonen.

Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:llä on noin 750 asuntoa, joissa on yli 1130 asuntopaikkaa. 2000-luvulla talojen remontteihin on mennyt rahaa noin 15 miljoonaa euroa.

Vuokko Mustosen mukaan OKL-opiskelijoiden poistuminen Savonlinnasta vaikuttaisi erittäin negatiivisesti myös kaupungin vuokra- ja omistusasuntomarkkinoihin.

– Opiskelijoista suuri osa asuu yksityisen sektorin vuokra-asunnoissa. Näin suuren vuokra-asuntokannan yhtäkkinen vapautuminen markkinoille merkitsee vääjäämättä vuokratason laskua ja siitä seuraa ongelmia muun muassa Savonlinnan Vuokratalot Oy:lle.

Opiskelija-asunnot toimivat myös kesähotellihuoneina kesäisin.

– Matkailulle ja esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlille tämä olisi erittäin haitallista.

Savonlinnan kampuksella on noin 900 opiskelijaa ja 120 työntekijää. Opettajankoulutuksen siirron Joensuuhun on arvioitu merkitsevän kaikkinensa pitkälti yli sadan miljoonan euron kustannuksia veronmaksajille. Itä-Suomen yliopisto arvioi säästävänsä opettajankoulutuksen keskittämisellä noin 700000 euroa.

Savonlinnan kampuksen kohtalo ratkeaa toukokuussa OKM:n ja Itä-Suomen yliopiston tulosneuvotteluissa. Maan hallituksella on mahdollisuus estää tämä aluetaloudellinen katastrofi ja yhteiskunnalle erittäin kalliiksi tuleva koulutuksen lopettaminen.

SDP:n tiistaina jättämässä ”Suomen suunta” –välikysymyksessä vaaditaan keskustajohtoiselta Sipilän hallitukselta enemmän aluepolitiikkaa ja muun muassa opettajankoulutuksen säilyttämistä Savonlinnassa.

Myös Itä-Suomen yhteistoiminta-alueen työvaliokunta on vaatinut Savonlinnan kampuksen siirron aluetaloudellisten vaikutusten selvittämistä. Työvaliokuntaan kuuluvat Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakuntajohtajat ja maakuntahallitusten puheenjohtajistot.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE