Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

21.10.2022 06:58 ・ Päivitetty: 21.10.2022 06:58

Scholzille sataa kritiikkiä – ”Kiinan kommunistinen puolue ei saa päästä käsiksi maamme kriittiseen infrastruktuuriin”

LEHTIKUVA / AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on saanut kotimaassaan kritiikkiä suunnitelmista myydä merkittävä osuus Hampurin satamasta kiinalaisille.

Saksalaiset yleisradiot NDR ja WDR kertoivat torstaina Scholzin kannattavan diiliä, jossa kiinalainen kuljetusyhtiö Cosco ostaisi ison osuuden sataman konttiterminaalista. Hampurin satama on yksi Euroopan suurimmista. Cosco on jo nyt sataman suurin asiakas.

Scholz on tiettävästi asiassa eri linjoilla useiden keskeisten ministeriöiden kanssa. Medioiden mukaan kauppaa arvioineet kuusi ministeriötä eli talous-, sisä-, liikenne-, ulko-, puolustus- ja valtiovarainministeriö ovat kaikki asettuneet sitä vastaan, mutta liittokansleri tukee kauppaa silti.

Suunnitelmaa ovat kritisoineet Deutsche Wellen mukaan niin Scholzin hallituskumppanit kuin oppositiokin. Scholzin sosialidemokraattien kanssa hallituksessa ovat vihreät ja liberaalipuolue FDP vastustavat molemmat satamadiiliä.

-  Kiinan kommunistinen puolue ei saa päästä käsiksi maamme kriittiseen infrastruktuuriin. Se olisi virhe ja riski, FDP:n pääsihteeri Bijan Djir-Sarai kertoi uutistoimisto DPA:lle.

Myös opposition kristillisdemokraattien (CDU) kansanedustaja ja entinen terveysministeri Jens Spahn kritisoi suunnitelmaa ja huomautti, että eurooppalaiset eivät voi saada osuuksia Kiinan satamista.

Suunnitelmat sataman myymisestä ovat herättäneet erityistä kummastelua sen vuoksi, että Saksa on parhaillaan pyristelemässä irti liiallisista Venäjä-riippuvuuksista, joihin EU:n talousmahti on itsensä vuosien aikana kietonut. Kriitikot pelkäävät, että Saksa on tekemässä saman virheen Kiinan suhteen.

Saksa piti CDU:n Angela Merkelin liittokanslerikaudella (2005-2021) yllä tiiviitä kauppasuhteita Kiinaan, ja Merkel vältti usein kritisoimasta Kiinan toimia. Saksan nykyinen hallitus on pyrkinyt ottamaan astetta tiukempaa linjaa esimerkiksi Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU