Huvudnyheter
17.8.2019 16:23 ・ Uppdaterad: 17.8.2019 16:28
SDP 120 år – ”Det socialdemokratiska partiets saga är också Finlands saga”
Under lördagen bjöd SDP in till 120-årsfirande i Åbo – staden där allting började år 1899. Det blev en stämningsfull dag, fylld av reflektioner över såväl det förflutna som nutiden och framtiden.
– SDP har alltid haft en unik förmåga att genomföra samhälleliga reformer för att förenkla människors vardag.
Det sade partiledare och statsminister Antti Rinne i sitt välkomsttal. Dessutom har partiet enligt Rinne alltid haft ett mod – modet att bygga framtidsvisioner och förnya sig själva och samhället.
– Och när SDP är modigare, är SDP bättre.
I talet berättade Rinne även om sin egen väg till partiet och lyfte fram de mänskliga insatser som legat och ligger bakom den framgångssaga som är SDP:s första 120 år – en gemensam sådan, präglad av reformer, lösningar och svar på viktiga frågor.
– Det socialdemokratiska partiets saga är också Finlands saga.
Tänk om?
Denna saga utforskades vidare i dagens första paneldiskussion, ledd av riksdagsledamot Erkki Tuomioja under rubriken ”Tänk om?” – ett återkommande uttryck under den drygt timmeslånga diskussionen. Tillsammans med universitetslektor Jenni Karimäki och forskaren Markku Jokisipilä spekulerade Tuomioja i hur Finlands historia hade påverkats om SDP hade varit annorlunda, handlat eller behandlats på ett annat sätt i olika situationer.
Vad hade exempelvis hänt om den röda sidan hade vunnit inbördeskriget? Eller om de förlorat, men SDP förbjudits. Vad hade hänt om SDP hade lämnat regeringen i samband med fortsättningskriget? Motsatt sig ett EU-medlemskap? Svaren gick stundtals i sär, men en sak kunde samtliga debattörer enas om: SDP har ända sedan början format det finska samhället och historien.
Med blicken mot framtiden
Medan dagens första paneldiskussion nästan uteslutande blickade bakåt gjorde deltagarna i den andra sitt bästa för att knyta ihop det förflutna med nutiden – och samtidigt blicka framåt. Temat för diskussionen var de frågor som diskuterades då partiet startades 1899 och deras relevans i dagens samhälle.
Under diskussionen, som modererades av Kaisa Penny från den socialdemokratiska tankesmedjan Kalevi Sorsa-fonden, lyftes frågor som jämställdhet, arbete och utbildning. Frågor där stora framsteg, inte sällan på socialdemokratiskt initiativ, skett under de senaste 120 åren – men där det enligt paneldeltagarna fortfarande finns mycket kvar att göra. Inte minst i fråga om jämställdheten, vilket Socialdemokratiska kvinnors ordförande Tytti Tuppurainen lyfte upp i ett debattinlägg följt av rungande applåder.
Avslutningsvis fick paneldeltagarna frågan om vad den socialdemokratiska rörelsen behöver. ”Mer än någonsin”, svarade Tuppurainen men lyfte bland annat upp arbetet mot klimatförändringen som vår tids stora fråga. Både partiets vice ordförande, minister Ville Skinnari och Socialdemokratisk Ungdoms vice ordförande Pinja Perholehto lyfte fram vikten av att vidga vyerna och försöka nå utanför den klassiska målgruppen – utanför den klassiska arbetarklassen och till människor med andra åsikter och samhällssyn.
– Vi är stolta, men ännu inte nöjda. Nu är det dags att göra det som Socialdemokrater gör bäst: blicka framåt, fundera på framtiden. Och de kommande 120 åren.
Partisekreterare Antton Rönnholm betonade vikten av att få människor att inse att det alltid finns alternativ till den politik som förs, de system som gäller. Kommunikationsminister och vice ordförande Sanna Marin lyfte fram regeringsprogrammet som en bra grund för allt detta.
Med de orden överlämnade panelen ansvaret till åhörarna, varav flera redan inlett sina egna diskussioner, att göra det som socialdemokrater gör bäst. Som Antti Rinne sade i sitt välkomsttal:
– Vi är stolta, men ännu inte nöjda. Nu är det dags att göra det som Socialdemokrater gör bäst: blicka framåt, fundera på framtiden. Och de kommande 120 åren.
Missade du jubileumsfirandet i Åbo? Programmet i sin helhet hittas på SDP:s facebooksida.
Rinnes tal i sin helhet hittas här.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.