Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP esitteli sote-linjauksensa – ”Julkisia palveluita ei pidä laittaa markkinoille kilpailemaan yritysten kanssa”

Sosialidemokraattinen puolue on julkistanut Turussa pidetyssä kesäkokouksessaan viimeistellyn linjauksensa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

SDP esittää edelleen hallitukselle, että asia valmisteltaisiin parlamentaarisesti.

SDP katsoo, ettei hallituksen malli ratkaise nykytilanteen ongelmia, vaan se on sivuuttanut uudistuksen keskeiset tavoitteet ajamalla maakuntahallintoa ja markkinaehtoisuutta palvelutuotantoon.

SDP:n mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun pitää olla suurilla aluekunnilla. Toisin kuin hallituksen maakuntamallissa, aluekuntien on kannettava päävastuu myös palveluiden tuotannosta.

Hallituksen mallissa maakunta järjestää sotepalvelut ja tuottajina voivat toimia julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin palvelun tuottajat. SDP:n linjauksissa ei siis jaeta palveluiden järjestämistä ja tuottamista kuten hallituksen mallissa. Aluekunta voi tuottaa palvelut itse.

Emme halua pakkoyhtiöittämistä.

Hallituksen kaavailujen mukaan maakunnalla on palvelujen yhtiöittämisvelvollisuus, kun maakunta hoitaa sote-tehtäviä kilpailutilanteessa markkinoilla tai palvelut ovat asiakkaan laajan valinnanvapauden piirissä.

Lisää aiheesta

– Me emme kannata pakkoyhtiöittämistä. Emme hyväksy sitä, että meidän julkiset palvelut laitetaan markkinoille kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa asiakkaista. Hallituksen malli mahdollistaa verovarojen kierrättämisen yritysten voittoihin. Ne varat pitää säilyttää julkisessa järjestelmässä ja niiden pitää vahvistaa ihmisten palveluita, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) sanoo Demokraatille.

Haataisen mielestä hallitukselta on hukassa se, että sote-palvelut vastaavat ihmisten perustarpeista. Myöskään perus- ja erityistason välinen palveluiden yhdistäminen ei toimi.

– Esitys pirstaloisi palvelut erilaisten tuottajien toteutettavaksi ja kokonaisuus hukkuu.

SDP:n linjauksissa sotepalveluiden järjestäjä ja tuottaja eli aluekunta päättää itse, missä laajuudessa se käyttää yksityisiä toimijoita tai kolmatta sektoria palveluntuottajina.

– Tarvitsemme niitä rinnalle ja täydentämään. Täydentävät palvelut toimivat hyvässä yhteistyössä julkisen sote-alueen eli aluekunnan kanssa sen kantaessa toiminnasta vastuun.

SDP:n mukaan myös yksittäiset kunnat voivat kantaa aluekuntien sisällä tuottajavastuuta. Tällöin kunta saisi sopimukseen perustuen alueeltaan rahaa palvelun tuottamiseen.

Ylipäänsä SDP haluaisi toteuttaa muutokset kuntalain kautta. Näin myös sote-rahoitus hoituisi edelleen verovaroin, valtionosuuksin ja asiakasmaksuin.

– Mutta asiamaksut eivät ole keskeinen rahoituslähde. Emme halua kasvattaa eriarvoisuutta.

Päätöksenteko palveluiden järjestämisestä ja sen rahoittamisesta tapahtuu SDP:n  linjauksissa aluekuntatasolla. Päätöksentekoa varten valitaan aluekuntavaltuustot. Aluekuntiin perustetaan neuvottelukuntarakenne, jolla vahvistetaan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallisuutta.

Lisäksi käytetään asiakasraateja ja tehdään tiivistä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa palveluiden kehittämiseksi.

Valtioneuvosto hyväksyy sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnitelman osana julkisen talouden suunnitelmaa. Aluekuntien on katettava mahdollinen alijäämä. Valtion talousarvioon varataan poikkeuksellisia tilanteita varten määräraha.

Suomessa on jo laaja valinnanvapaus, sitä ei tiedetä.

Hallitus on katsonut saavuttavansa sote-palveluiden uudelleenorganisoinnilla kolmen miljardin säästöt pitkän ajan kuluessa. Haatainen sanoo, että myös SDP:n linjauksesta tulee kustannussäästöjä, ilman hyvinvointipalveluiden heikkenemistä.

– Kolme miljardia voi olla tavoite, mutta pitkässä juoksussa se tullaan näkemään, Haatainen sanoo.

– Mikään leikkaussysteemi sote ei voi olla, vaan palvelut pitää tuottaa entistä vaikuttavammin ja tehokkaammin myös lähipalvelut turvaten. Hallituksen mallissa on riski, että lopulta julkinen puoli vastaa sitten kuitenkin kaikesta, jos muut palvelun tuottajat eivät selviä. Siitä voi seurata maksujen nousu tai palvelujen rajaaminen. En usko, että hallituksen malli säästäisi, Tuula Haatainen sanoo.

SDP:n ehdotus lähtee kuitenkin siltä pohjalta, että aluekuntia voisi olla 18 kuten hallituksen kaavailemia maakuntia.

– Se on hyväksyttävä lukumäärä. Tämä on poliittista realismia. Olemme myös samaa mieltä siitä, että erityistason palveluiden viisi aluetta pitää koota yliopistollisten sairaaloiden ympärille.

Soten valinnanvapauslainsäädäntö on yhä auki. Siihen hallitus on palaamassa marraskuussa. Haatainen puhuu hallituksen valinnanvapaudesta ”kermavaahtokuorrutuksena”.

– Eiväthän ihmiset saa valita kuin sen, menevätkö yksityiselle ja mille yksityiselle, hän heittää.

– Kaikkialla missä yksityistä palvelutuotantoa on tullut lisää, kustannukset ovat nousseet, kun se saa monopoliaseman markkinoilla. Jos julkinen on tuottajana keskeisesti, se tietää omissa hinnoittelussaan ja kustannuksissaan, mitä tilaa ja mitä mikin maksaa.

Henkilöstön kanssa aloitettava isot keskustelut.

Tuula Haatainen muistuttaa, että julkisen järjestelmän sisällä Suomessa on laaja valinnanvapaus jo nyt. Terveysaseman voi valita mistä vaan ja leikkaavan sairaalan. Ihmiset eivät vain tiedä tätä. Haataisen mukaan tätä tietoa on lisättävä. Erilaisista sote-palveluista pitää kehittää toimivia digiportaaleja.

– Kun hallitus on puhunut markkinoinnista, kilpailuttamisesta ja asiakkuudesta, me haluamme puhua ihmisestä, joka hädän hetkellä tarvitsee palveluita. Julkinen taho on se paras katsomaan ja räätälöimään ja myös pitkälle tuottamaan nämä palvelut.

Haatainen toivoo myös, että sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstö otettaisiin mukaan sote-valmisteluihin paljon nykyistä vahvemmin.

– Nyt pitäisi olla henkilöstön kanssa isot keskustelut, että kaikki pysyvät kartalla ja voivat luottaa, että heidän työpaikkansa säilyy ja että heidän osaamistaan käytetään. Siellä on korkeasti koulutettuja ammattilaisia ja erinomaista johtamista.

SDP:n linjauksessa henkilöstö siirtyisi tulevien aluekuntien palkkalistoille vanhoina työntekijöinä.

SDP kantaa myös huolta siitä, että sote-uudistuksen yhteydessä säästettäisiin lääketieteen tutkimuksesta ja lääkärien koulutuksesta.

– Se olisi vihonviimeistä. Meillä on terveysteknologiassa huippuosaamista. Sitä pitää tukea, siinä on myös viennin mahdollisuus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE