Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

SDP päivitti linjauksiaan asevelvollisuudesta – iso muutos maanpuolustusajattelussa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kolumnit

Ida-Susanna Pöllänen

Demarinuorten liittohallituksen jäsen.

Demarien suhde maanpuolustukseen nykyaikaistui: Jyväskylän puoluekokous otti yhdenvertaisen asevelvollisuuden idean osaksi SDP:n poliittista ohjelmaa.

Ida-Susanna Pöllänen

Muun muassa SDP:n nuorisojärjestö on jo pitkään halunnut emopuolueen ryhtyvän toimiin kaikille sukupuolille yhteisen, tasa-arvoisen asevelvollisuuden luomiseksi.

Vasta nyt syyskuun alussa Jyväskylän puoluekokouksessa hanke nytkähti eteenpäin, ja tavoitteet saatiin kirjattua puolueen poliittiseen ohjelmaan.

Mistä tässä monelta huomaamatta jääneessä, jopa radikaalissa linjanmuutoksessa on kyse?

LÄHTÖKOHTA asevelvollisuuden uudistamiselle ei ole mikään identiteetti- tai ideologiakysymys, vaan maanpuolustusjärjestelyiden tehostamisen tarve.

Ikäluokat pienenevät. Nuoret eivät ole enää tarpeeksi hyvässä kunnossa fyysisesti tai henkisesti maanpuolustuksen tarpeisiin, jonka vuoksi yhä useampi nuori mies jättää asepalveluksen kesken tai kokonaan väliin.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus kerää kiinnostusta, mutta ei tarpeeksi. Tällä on suoria vaikutuksia reserviläisarmeijan tarvitsemaan kokoon, mutta myös koko maanpuolustuksemme vahvuuteen.

Lisää aiheesta

Suomi tarvitsee maanpuolustajiksi – sukupuoleen katsomatta – jokaisen ikäluokan parhaat nuoret, koska siten saamme pidettyä reservin mahdollisimman kattavana ja osaavana.

Asia ei ole yllätys kenellekään, joka on edes hieman seurannut turvallisuuspoliittisen tilanteen kehittymistä ja Nato-jäsenyysprosessissa käytyä keskustelua maanpuolustuksemme tilasta.

Jopa Marinin hallituksen asettama, asevelvollisuuden kehittämistä tutkinut parlamentaarinen komitea havaitsi nykyjärjestelmän ongelmat marraskuussa 2021 julkaistussa mietinnössään.

Silti sen toimenpidelista jäi hyvin lyhyeksi, teoreettiseksi ja löyhäksi, eikä todellista muutosta suomalaiseen järjestelmään ehtinyt ennen Venäjän Ukraina-hyökkäystä syntyä.

PUOLUEISTA SDP:lle asevelvollisuuden uudistaminen ei ole ollut aiemmin mikään ykköstavoite.

Demarinuoret on silti jo monen vuoden ajan pyrkinyt muuttamaan emopuolueen näkemyksiä asevelvollisuusjärjestelmän kestämättömyydestä.

Perusteluina nuorisojärjestö on korostanut tasa-arvonäkemysten lisäksi perinteisen sodankäynnin muuttuneita osaamistarpeita.

Nyttemmin myös Ukrainan sota on opettanut, miten yhteiskunta pitää sitouttaa kaikkien kansalaisten yhdessä luomaan kokonaisturvallisuuteen. Sen pitää kattaa sekä aseellisen että aseettoman puolustuksen, huoltovarmuuden ja psykologisen kriisinsietokyvyn, kansallisen kestävyyden elementit.

Nyt syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Jyväskylässä järjestetyssä SDP:n puoluekokouksessa Demarinuoret esittivät asevelvollisuuden laajentamista kaikkia sukupuolia koskevaksi.

Ei ollut yllättävää, että ajatus Suomessa yli vuosisadan ajan käytössä olleen asevelvollisuusmuodon kehittämisestä herätti puoluekokousedustajissa myös vastahankaa. Perinteisen rauhanliikkeen edustajat pohtivat, lisääkö uudistus yhteiskunnan militarisointia.

Perinteisen rauhanliikkeen edustajat pohtivat, lisääkö uudistus yhteiskunnan militarisointia.

Kuitenkin vilkkaan keskustelun jälkeen SDP sitoutui puoluekokouspäätöksellä aktiivisesti kehittämään uusia malleja yhdenvertaiseksi asevelvollisuudeksi.

Kokouksen mukaan kehitystyössä on huomioitava maanpuolustukselliset tarpeet, sotilaalliset uhkakuvat sekä kansantaloudelliset vaikutukset.

Jo oli aikakin!

KIRJAUKSELLA uudistettiin olennaisesti SDP:n maanpuolustuslinjauksia, jotka olivat Suomen sotilaallisen liittoutumisen, väestörakenteemme ja turvallisuusympäristön nopean muutoksen takia vaarassa jäädä ajastaan jälkeen.

Tärkeää oli myös puoluekokouksessa huomata, että puolueaktiiveista löytyy uuden ajan turvallisuuspolitiikan tekijöitä, tukijoita ja ajattelijoita. Heitä tarvitaan vastedeskin, sillä ohjelmakirjaus on vasta ensimmäinen vaihe.

Työ asevelvollisuuden uudistamiseksi tulee aloittaa nopeasti, että meillä on osoittaa poliittisille päätöksentekijöille toimiva malli, joka tuo konkreettisia parannuksia nykyjärjestelmään.

Toivottavasti uusi puoluejohto ottaa tämänkin hankkeen rohkeasti toteutuslistalleen. Koska, myös tässäkin kysymyksessä, on kyse arvoista, suomalaisten tarvitsemasta kestävästä turvallisuudesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE