Nyheter

SDP största parti efter valrysare

Jukka-Pekka Flander
SDP:s ordförande Antti Rinne (arkivbild).

Riksdagsvalet 2019 blev en rysare av sällan skådat slag. Tre partier gjorde in i det sista upp om förstaplatsen, men till slut tog SDP precis som väntat hem valsegern – med minsta möjliga marginal. 

ABL

 

Då alla röster hade räknats vid 1-tiden på natten mot måndagen stod SDP som valets vinnare – både sett till ökningen och det totala antalet mandat. Med sex nya mandat är partiet nu störst i riksdagen med totalt 40 platser och 17,7 procent i understöd.

 

Marginalen till valets tvåa kunde ändå knappt vara mindre: Sannfinländarna samlade 17,5 procent av rösterna, vilket räcker till 39 mandat i den nya riksdagen. Tredje störst blir Samlingspartiet, med 38 mandat och 17 procent av rösterna.

 

Valets stora förlorare är sittande statsministerpartiet Centern: det slutliga resultatet på 31 mandat är en försämring med 18 sedan förra valet och understödet landade slutligen på blygsamma 13,8 procent. Däremot ökar såväl Vänsterförbundet som De Gröna, som landar på 16 respektive 20 mandat.

 

För SFP och Kristdemokraterna förblir stödet i stort sett oförändrat på nationell nivå, partierna får nio respektive fem platser i den nya riksdagen. Den sista platsen fylls av nystartade Liike Nyt, där Hjallis Harkimo lyckades samla tillräckligt med röster för ett mandat i Nyland.

 

FSD-mandatet säkrat

 

För FSD:s del blev valet en framgång, då Johan Kvarnström från Raseborg lyckades samla de drygt 4200 röster som krävdes för att rädda det nyländska mandat som Maarit Feldt-Ranta suttit på sedan 2007.Även FSD:s andra kandidat i Nyland, Anette Karlsson från Borgå, gjorde ett gott val och samlade 2642 röster.

 

I Österbotten uteblev FSD-mandatet även denna gång, även om FSD:s ordförande Viktor Kock lyckades samla 1819 röster i Vasa valkrets. Rebecca Åkers landade på 330. I Åboland samlade Kyösti Kurvinen 566 röster i Egentliga Finlands valkrets, medan Helsingfors-kandidaten Thomas Wallgren fick 918 röster i huvudstaden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE