Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP voitti vaalit, Stubbia komissaarin paikka tuntuu silti yhä kutkuttavan: “Ei pidä tulkita mihinkään suuntaan”

Euroopan investointipankin EIB:n varatoimitusjohtaja Alexander Stubb (kok.) kävi politiikan toimittajien tentattavana Helsingissä tänään.

– Näin on aina ollut tähän asti, että pääministeri sen nimityksen tekee. En näe syytä, miksi siitä tehtäisiin nyt kauppatavaraa, SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri muistutti tänään Politiikan toimittajien järjestämässä EU-keskustelussa Helsingissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kyse oli siitä, kenestä tulee seuraava suomalainen EU-komissaari. Nimityksestä on vastannut pääministeri. Tällä hetkellä hallitustunnustelija on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joten Suomen seuraava komissaari olisi näillä näkymin tulossa SDP:stä.

Rinne ei ole ottanut kantaa siihen, kuka puolueesta tuleva komissaari voisi olla.

– Meillä on monia hyviä ihmisiä, hän on tyytynyt toteamaan.

Julkisissa spekulaatioissa esillä ovat olleet ainakin Jutta Urpilaisen, Miapetra Kumpula-Natrin sekä Eero Heinäluoman nimet.

Kultamitalista pistesijoihin.

Mukana Politiikan toimittajien keskustelussa olivat Kumpula-Natrin ohella Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Kokoomuslainen Stubb ei tuntunut lainkaan peittelevän kiinnostustaan komission johtotehtäviin tai komissaariksi. Hän ei halunnut ottaa kantaa median kysymykseen, kuuluuko komissaarin paikka hallituksen suurimmalle puolueelle vai voitaisiinko nimestä sopia hallitusneuvotteluissa.

– En ota kantaa. Mielestäni on hirveän tärkeää, että Suomi saa mahdollisimman painavan, raskaan salkun, Stubb sanoi ja jatkoi, että henkilö varmasti määrittyy tehtävän kautta.

Hän jakoi EU:sta saatavia tehtäviä neljään eri luokkaan kultamitalista (muun muassa komission puheenjohtaja ja ensimmäinen varapuheenjohtaja tai EU:n korkea edustaja eli ulkoministeri) pistesijoihin.

– Minä toivon, että löydämme mahdollisimman hyvän ja pätevän komissaarin ihan riippumatta, kuka henkilö on ja mistä puolueesta hän tulee, Stubb jatkoi.

Kun toimittajat kysyivät suoraan häneltä kiinnostusta komissaarin tehtävän, hän sanoi, että on pikkupojasta asti sanonut, että se olisi unelma-ammatti.

– Mutta näissä kysymyksissä kannattaa olla aina A realisti ja B fatalisti. Jos näin käy, hieno homma. Jos ei käy niin ei voi mitään ja minä toivotan onnea sille, joka Suomen komissaariksi valitaan.

“Se on sitten täysin pääministerin ja hallitusneuvottelujen käsissä, kuka se henkilö on.”

Jussi Halla-aho totesi, että kukin kannattaa pelisääntöjä, joka palvelee omia poliittisia intressejä. Hänen mielestään kysymyksenasettelu oli vähän samanlainen kuin kysymys Nato-jäsenyydestä. 

– On eri asia, mitä pitäisi olla ja mitä todennäköisesti tulee olemaan. Totta kai oletusarvoisesti suuremmalla on etulyöntiasema, kun komissaari valitaan tehtäväänsä. Kaikki muu on sitten ehkä sellaista idealismia, Halla-aho jatkoi.

Demokraatti kysyi Stubbilta tilaisuuden jälkeen, pitääkö hänen esiintymisensä tulkita ilmoittautumisena komissaarikisaan.

– Ei pidä tulkita mihinkään suuntaan, vaan minun mielestäni on hirveän tärkeätä, että me saamme, pätevän, asiantuntevan ja kielitaitoisen komissaarin, jolla on painava salkku. Se on sitten täysin pääministerin ja hallitusneuvottelujen käsissä, kuka se henkilö on. Olen oikeasti näissä kysymyksissä sekä realisti, että fatalisti. Olen varma, että Suomi löytää itselleen hyvän komissaarin, Stubb vastasi.

Demokraatti tiedusteli Stubbilta myös, näkeekö hän itsensä mahdollisena kuvaamansa ”kultamitalin” eli raskaan EU-tehtävän mahdollisena saajana.

– Se riippuu varmaan siitä, kenestä tulee komission puheenjohtaja. Tietysti tuo kärkiehdokkuus oli omalla tavallaan edesauttamassa sitä mahdollisuutta, että jokin hyvä paikka sieltä voisi tulla. Mutta minun mielestäni meillä on myös muita mainioita komissaariehdokkaita Suomessa. Jos vaikka sosialidemokraattisesta puolueesta mainitaan, niin Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri. 

– Jälleen kerran, minä en näistä asioista päätä. Pääasia, että tuleva pääministeri tekee hyvät ratkaisut ja olen ihan varma, että hän tulee sen tekemään. Kuka tahansa se henkilö on, hän tulee saamaan minulta henkilökohtaisen tuen ja sparrauksen ilman muuta. Siitä ei ole kahta sanaa, Stubb vastaa.

“Ehkä jos rahat löisi jonkin puolesta, niin…”

Alexander Stubb hävisi loppusyksystä Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n kärkiehdokkuuden EU-komission johtoon saksalaiselle Manfred Weberille. 

Stubbin mukaan on vaikea sanoa, tulisiko Weberistä komission puheenjohtaja, mikäli EPP voittaa eurovaalit.

– Kenelläkään ei ole sitä algoritmia. Ehkä jos rahat löisi jonkin puolesta, niin kyllä varmaan tässä vaiheessa vedonlyöntitoimistot heittävät sitä Weberin suuntaan. Mutta koska EU-vaalit ovat edessä, koska meillä on paljon kansallisia vaaleja ja koska nimityskysymykset ovat aina aika herkkiä ja ennalta-arvaamattomia, ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, hän toteaa Demokraatille.

Stubb sanoo, että hänestä olisi hyvin tärkeää, että jokin pohjoismaalainen saisi yhden viidestä isosta nimityksestä seuraavalle viisivuotiskaudelle. Viidellä isolla Stubb tarkoittaa Euroopan komission puheenjohtajuutta, EKP:n pääjohtajan paikkaa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuutta, Euroopan parlamentin puhemiehen paikkaa sekä korkean edustajan eli EU:n ulkoministerin paikkaa. 

– Pohjoismailla ei ainakaan minun muistikuvani mukaan ole vielä yhtään tällaista pestiä ollut. Nythän noista viidestä kolme on italialaisella, ehkä on pohjoismaalaisen aika.

Kumpula-Natri: “Minä olen valmis kaikkiin tehtäviin.”

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kommentoi Demokraatille kysymystä komissaarin pestin kiinnostavuudesta todeten, että nyt seurataan mielenkiinnolla hallitusneuvotteluja. Kumpula-Natri toteaa edelleen, että sitä vanhaa hyvää periaatetta ei ole syytä muuttaa, että komissaarinimitys kuuluu pääministerille. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen…)

SDP:n eurovaaliehdokas, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

–  Silloin toivon, että se on Antti Rinteen päätösvallassa. Minä olen valmis kaikkiin tehtäviin, mitä puolueen tai vaalien kautta tulee, uutta kautta europarlamentissa tavoitteleva Kumpula-Natri vastaa.

Alexander Stubbin kiinnostusta ja intoa eurooppalaisiin tehtäviin Kumpula-Natri ei yhtään epäile, mutta muistuttaa tätä kuitenkin siitä, että komissaarinimitys on myös poliittinen nimitys.

– Kannattaa katsoa, keitä komissaareja on. Sinne on lähtenyt suoraan Euroopan parlamentista meppejä, sinne on tullut hallituksista pääministereitä ja ministereitä tai on tullut virkamiehistöstä. Ei siinä ole vain yhtä kaavaa. Sillä lailla pääministerillä on siinä laaja repertuaari, mistä valita. 

– Jäsenmaat ehdottavat komissaariehdokkaan, sehän ei ole komissionimitys vaan komissioehdokasnimitys, jonka pääministeri tekee. Kyllä valittavalla täytyy olla oman sektorinsa tuntemusta. Kumpi menee ensin, tehtävä vai nimi, on monimutkaisen palapelin tulos.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE