Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja puuttuu vakavaan ongelmaan: ”Osa päättäjistä harkitsee jopa politiikasta luopumista”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen.

Maanantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kristiina Salonen muistuttaa tiedotteessaan, että erityisesti naispäättäjiin kohdistuva vihapuhe ja uhkailu vaikuttavat naisten mahdollisuuksiin osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Salonen toteaa, että politiikassa mukana olevat naiset ja näkyvissä asemassa olevat, kuten kunnanjohtajat ja kunnanhallitusten puheenjohtajat, kohtaavat tutkimusten mukaan mieskollegoitaan enemmän vihapuhetta.

– Ehdokkaisiin ja päättäjiin kohdistuva häirintä on jo niin vakava ongelma, että se rajoittaa merkittävästi halukkuutta osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Osa päättäjistä harkitsee jopa politiikasta luopumista vihapuheen takia. Naisten vaientaminen on demokratialle vahingollista ja kestämätöntä. Jokaiselle on taattava turvallinen ympäristö itsensä ilmaisemiseen ja poliittiseen toimintaan, ja siksi vihapuheelle ja häirinnälle on asetettava nollatoleranssi, Salonen sanoo tiedotteessa.

Suomessa naisten osallistuminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon on ollut maailman kärkitasoa. Eduskunnassa naisten osuus kansanedustajista on hyvällä tasolla, mutta kunnallisen päätöksenteossa naiset ovat edelleen selvässä vähemmistössä. Salonen toivoo, että tulevissa kuntavaaleissa entistä useampi nainen rohkaistuisi lähtemään ehdolle.

– Demokratian kannalta on tärkeää, että tasa-arvo toteutuu kaikilla päätöksenteon tasoilla. On hienoa, että miehet ovat olleet aktiivia hoitamaan yhteisiä asioitamme. Viime vuosina myös naiset ovat aktivoituneet ja esimerkiksi eduskuntavaaleissa naisehdokkaiden määrä on parantunut tasaisesti.

– Kuntavaalien osalta naisten osuus on pysynyt vuodesta toiseen samana, noin 40 prosentin tuntumassa. Jotta valtuustot kuvastaisivat yhteiskuntaa, on tärkeää, että ehdolla on ja valituksikin tulee naisia ja miehiä, nuoria ja iäkkäämpiä, sekä erilaisten ammatti- ja vapaa-ajan ryhmien edustajia, Salonen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE