Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“SDP:n ei kannata osallistua kokoomuksen käynnistämään uloslyöntikilpailuun” – Ihalainen kehottaa väkeä saapumaan iloisin mielin lauantain kampanjastarttiin

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.

SDP avaa eduskuntavaalikampanjansa lauantaina Helsingissä. Tilaisuudessa julkaistaan vaaliohjelma ja eduskuntavaaliehdokkaat.

Johannes Ijäs

Demokraatti

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen sanoo, että tärkein vaalistartin tarkoituksista on se, että tilaisuuteen kokoontuneet eduskuntavaaliehdokkaat haluavat rakentaa Suomea ja maailmaa entistä reilummaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja turvallisemmaksi samalla vahvistaen tulevaisuuden toivoa ja uskoa.

– SDP:ssä olemme tehneet poliittisten kilpailijoidenkin arvostamaa tulevaisuuteen tähtäävää ohjelmatyötä. Puolue on ottanut poliittista ilmatilaa haltuun tulevaisuusaloitteellisuudella. Katse ei ole menneisyydessä, Ihalainen toteaa.

“Tällainen asetelma sopii meille hyvin.”

Ihalainen on havainnut, että poliittiset kilpailijat koettavat nyt etsiä suurennuslasilla SDP:n ohjelmista yksittäisiä kohtia, joihin voisi tarttua.

– Se oikeus heillä on, mutta meidän ei pidä hötkyillä ja sinkoilla heidän provosointinsa perään. Presidentti Mauno Koiviston ajatus ”ei provosoiduta, kun provosoidaan” on nyt viisautta.

– Tällainen asetelma sopii meille hyvin siksi, että silloin yhteiskunnallinen keskustelu käydään SDP:n linjauksista. Näin myös siksi, että poliittisilla vastustajilla on ollut ohuesti ratkaisuja siihen, miten Suomen ja globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutosta, tulee ratkoa.

Ihalaisen mukaan vaalikeskusteluun kaivataan nyt kuitenkin vähemmän muiden arvostelua ja enemmän omien
linjojen esille tuomista.

– SDP kykenee myös, kuten ennenkin, laatimaan hallitusohjelmatavoitteet vastuullisesti talouden realiteetit tunnistaen mutta oikeudenmukaisuuden silmälasit päässään, hän jatkaa.

“Yksi linja ja monta ääntä.”

Ihalainen toteaa kokoomuksen keskittyneen läpinäkyvään pikkupolitikointiin ja ottaneen SDP:n päävastustajakseen.

Ihalaisen mukaan tämäkin toki sopii.

– Mutta olisi hedelmällisempää käydä vaalikeskusteluja siitä, miten Suomen taloutta, työllisyyttä ja hyvinvointiyhteiskuntaa kehitetään sekä miten eriarvoistumiskehitystä saadaan kääntymään kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, hän lisää.

Ihalainen toteaa toivovansa ja uskovansa, että SDP:n vaaliohjelma herättää keskustelua ja haastaa myös kilpailijat tekemään omia linjauksiaan.

– SDP on puolue, jonka kantovoima ja poliittiset tavoitteet ovat tukevasti ankkuroituja arvoihin. SDP on arvopuolue ja tulevissa vaaleissa on kyse myös arvovalinnoista. Arvovalintoja siitä, kehitetäänkö yhteiskuntaa eriarvoisuutta vähentävään suuntaan vai markinayhteiskunnaksi.

Ihalaisen mukaan kyse on myös siitä, uudistetaanko hyvinvointiyhteiskuntaa niin, että palveluja voidaan tarjota sitä tarvitseville vai markkinapaikaksi. Lisäksi pelissä on se, rakennetaanko työmarkkinoita luottamuksen ja kolmikantaisen yhteistyön avulla vai repimällä ja palkansaajien sopimusturvaa heikentämällä ja otetaanko ilmastonmuutoksen torjunnasta vastuuta sekä osallistutaanko aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön.

– SDP:n työ perustuu yhteistyön voimaan ja kykyyn tulla myös toimeen muiden puolueiden kanssa. SDP:n ”kotipesässä” ollaan nyt hyvässä iskussa mutta nöyränä äänestäjien edessä.

– Puheenjohtaja Rinteen johdolla puolueen katse on kiinnitetty tulevaisuuteen. Antin tervehtymiselle pitää ottaa se aika, mikä sille kuuluu. Sairausloman ajan työtä jatketaan ja varajärjestelmät toimivat. Puolueen johto ja eduskuntaryhmän johto ovat sopineet, miten asioita hoidetaan periaatteella ”yksi linja ja monta ääntä”.

“Sieltä saadaan potkua.”

Ihalainen toteaa, etteivät SDP:n linjaukset perustu jakopolitiikkaan vaan vaalitavoitteissa on keskitytty myös pidemmän aikavälin kestävän kasvun varmistamiseen, viennin perustan vahvistamiseen, elinkeinoelämän uudistamiseen ja investointien turvaamiseen Suomeen.

Pidemmän aikavälin kasvu puolestaan edellyttää lisää investointeja osaamiseen, tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopanostuksiin (TKI) myös yritystukia karsien ja uudelleenkohdentaen, tuottavuuteen ja sitä kautta työllisyyden parantamiseen.

– Työllisyysastetta tulee nostaa vähintään 75 prosenttiin ja vaikeammin työllistettävien työmarkkinoille pääsyä tulee tukea eri keinoin.

– SDP:n ei kannata nyt lähteä arvuuttelemaan tulevaa hallituspohjaa ja osallistua kokoomuksen käynnistämään uloslyöntikilpailuun. Ensin pitää arvostaa vaalitulosta ja sen pohjalta ratkoa keiden puolueiden kanssa hallitusohjelmasta voidaan sopia. Nyt pitää keskittyä siihen, että SDP on paalupaikalla, kun vaalitulosta lasketaan, Ihalainen sanoo.

Hän kehottaa väkeä saapumaan iloisin mielin lauantain vaalistarttitilaisuuteen.

– Sieltä saadaan potkua voitokkaaseen vaalitaisteluun hyvällä itsevarmuudella, mutta ylpistymättä, Ihalainen päättää.

Ihalainen avaa vaalistartissa lauantaina SDP:n talous- ja työllisyysryhmän työtä ja linjauksia. Hän itse ei ole enää ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE