Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n kansanedustaja moukaroi Finnairia rajusti: ”Pöyristyttävää”

Jukka-Pekka Flander/SDP

Yle uutisoi maanantaina, että Finnair käynnistää kaksi kannustinohjelmaa, joista toinen koskee kaikkia henkilöstöryhmiä ja toinen yhtiön johtoa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Henkilöstön kannustinohjelman piiriin kuuluvat työntekijäryhmät, jotka ovat lähteneet mukaan säästöohjelmaan. Heidän työehtonsa ovat siis huononemassa. Kannustinohjelman ulkopuolelle jäävät puolestaan ne työntekijäryhmät, jotka eivät ole mukana säästöohjelmissa.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee sanoo tiedotteessaan olevansa tyrmistynyt Finnairin viimeaikaisista toimista. Al-Taee väläyttää jälleen yhtiön vetämistä pois pörssistä ja palauttamista suoraan valtion omistukseen.

– Pidän erittäin tuomittavana tällaista toimintaa, jossa jo tällä hetkellä heikkojen työehtojen piirissä olevien työntekijöiden työehtoja yritetään edelleen heikentää ja silti samaan aikaan ryhdytään palkitsemaan yhtiön johtoa. Tällainen on tämänhetkisessä taloustilanteessa lyhytnäköistä henkilöstöpolitiikkaa. Valtio on tukenut Finnairin toimintaa voimakkaasti kriisien aikana. Nyt ei ole bonusten jaon paikka.

FINNAIRILLA on parhaillaan käynnissä muutosneuvottelut, joiden seurauksena yhtiö voi irtisanoa jopa 450 työntekijää. Yhtiö kaavailee matkustamohenkilökunnan ulkoistuksia pitkille reittilennoille Thaimaahan ja Pohjois-Amerikkaan.

Al-Taee arvostelee tiedotteessaan Finnairia myös aikomuksesta palkata kesätyöntekijöitä Airpro:n kautta. Al-Taeen mukaan Airpro:ta koskeva työehtosopimus on heikompi ja huonompi työehdoiltaan kuin työehtosopimus, jota Finnair joutuu noudattamaan.

– Työehtosopimuksilla shoppailu pienten ja lyhytaikaisten säästöjen vuoksi on erittäin huonoa henkilöstöpolitiikkaa. Finnair ei aio palkata omia kesätyöntekijöitä, vaan käyttää välikätenä yhtiötä, joka on osa toista kokonaan valtion omistamaa yritystä eli Finaviaa. Tällainen toiminta ei todellakaan kuulu valtionyhtiön hyviin liiketoimintatapoihin.

SDP:N kansanedustaja muistuttaa, että valtio on tukenut reippaasti Finnairia kriisien aikana.

– Ymmärrämme kaikki Venäjän sodan tuomat muutokset lentoreitteihin, kustannusten nousun muun muassa polttoaineissa, ja siltikin niin sanotut säästöt, jotka yhtiö nyt sanoo saavansa, eivät nosta yhtiön kannattavuutta pitkässä juoksussa. Nyt olisikin viisasta pohtia, tulisiko Finnair vetää pörssistä suoraan valtionomistukseen. Tällä hetkellä veronmaksaja ottaa kaiken riskin Finnairin tappioista samalla kun johto veloittaa bonuksia.

– On pöyristyttävää, että veronmaksajalle koituvan riskin lisäksi vuosikymmenen ajan venynyttä henkilökuntaa nyt ruoskitaan tällä tavalla, al-Taee sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE