Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Kari varoittaa: ”Lasku leikkauksista lankeaa tulevaisuudessa paljon nyt laskettavaa säästöä suurempana”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää hallituksen ensi vuoden budjettilinjaa epäoikeudenmukaisena. Hän katsoo, että kaavaillut heikennykset ja leikkaukset kasautuvat liikaa jo valmiiksi heikossa asemassa oleville väestöryhmille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On selvää, että sopeuttamistoimia on tehtävä valtiontalouden saattamiseksi kestävälle pohjalle askel kerrallaan. Tämä vaatii tasapainoisempaa ja oikeudenmukaisempaa politiikkaa, jossa myös hyvätuloiset kantavat vastuuta, Kari toteaa tiedotteessa.

Nyt heikennykset kohdistuvat työtä vailla oleviin sekä pienituloisiin ihmisiin. Erityisesti leikkaukset kasautuvat pienituloisiin lapsiperheisiin, hän huomauttaa.

– Tämä on paitsi epäoikeudenmukaista, myös lyhytnäköistä, sillä lasku leikkauksista lankeaa tulevaisuudessa paljon nyt laskettavaa säästöä suurempana. Pienituloisten ihmisten ostovoima ja hyvinvointi heikkenee ja syrjäytymisvaaran sekä suoranaisen osattomuuden riski kasvaa voimakkaasti hallituksen toimien myötä.

Hallituksen pitää Karin mielestä tässä tilanteessa tehdä tarkat vaikutusarvioinnit päätöksistään ja arvioida niiden pohjalta uudelleen, onko valittu tie kestävä taloudellisesti, saati inhimillisesti.

KARI VIITTAA Suomen Pankin ennusteeseen, jonka mukaan Suomi on tänä vuonna taantumassa.

– Olisi tärkeää, että suomalaiset voisivat luottaa hyvinvointiyhteiskuntamme tukeen vaikeina aikoina. Monella on jo valmiiksi vaikeaa, kun korkea inflaatio on kurittanut pienituloisia kotitalouksia kuluvan vuoden. Nyt hallitus syventää ahdinkoa heikentämällä sosiaaliturvaa esimerkiksi asumistuen ja työttömyysturvan lapsikorotuksen muodossa.

Kari myös muistuttaa, että vaikka suuria leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan tehdään, on budjetin alijäämä yhä vain kasvamassa ensi vuonna.

– Samalla, kun kansalaisille perustellaan heikennyksiä sopeutustarpeella, ei mitään sopeuttamista tosiasiassa tapahdu, kun suurituloisille jaossa on samalla veronkevennyksiä ja rahaa löytyy kohteisiin, jotka tässä taloustilanteessa eivät olisi välttämättömiä.

Hänen mielestään Suomessa tarvittaisiin laaja-alaisia tulevaisuusinvestointeja – ei huonosti kohdistettuja leikkauksia tai yksittäisiä infrainvestointeja.

– Tulevaisuuden kestävää kasvua tuetaan parhaiten investoimalla koulutukseen ja osaamiseen sekä luomalla ihmisille näkymää turvatusta tulevaisuudesta. Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin olisi nyt panostettava monin tavoin. Menestyäksemme tulevaisuudessa tarvitsemme ennen kaikkea osaavaa työvoimaa ja hyvinvoivia kansalaisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE