Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

SDP:n kaupunkipoliittisessa seminaarissa Tampereella riitti hyviä ideoita

Kaupunkipoliittiseen seminaariin osallistui demarivaikuttajia maan suurimmista kaupungeista.

Tampereella lauantaina 30. syyskuuta pidetyssä SDP:n kaupunkipoliittisessa seminaarissa löytyi useita ideoita ja toiminta-ajatuksia tulevaisuutta varten. Tampereen työväentalolla pidettyyn seminaariin osallistui SDP:n piirien puheen- ja toiminnanjohtajia sekä maan 22 suurimman kaupungin kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien puheenjohtajia.

Vaikka kaupungit eroavat monellakin tapaa toisistaan, niissä kypsytellyt ideat saivat eri puolilta maata vastakaikua. Ajatuksia kehittämällä SDP:n kaupunkipolitiikkaa niin valtakunallisesti kuin paikallisestikin voidaan terävöittää.

Seminaari oli osa puolueen käynnistämää kaupunkistrategiatyötä, jonka tavoitteena on vahvistaa sosialidemokraattista politiikkaa ja puolueen kannatusta kaupungeissa. Työtä johtaa SDP:n tamperelainen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

Marin haluaa kutsua puolueen eri toimijat yhteistyöhön uuden sukupolven sosialidemokraattisen kaupunkipolitiikan linjaamiseksi. Kun haasteisiin ei ole valmiita vastauksia tai linjauksia, SDP hakee niitä puolueen sisäisellä ja eri alueiden toimijoiden kanssa tehtävällä yhteistyöllä.

Valtaa jaettava

Seminaariin osallistuvien puheenvuoroista voi vetää johtopäätöksen, että kuntatasolla valtaa halutaan jakaa. Kun SDP:n  kunnallispolitiikka on ollut ja on puolueen kaupunginhallituksissa ja -valtuustoissa vaikuttavien edustajien vetämää, monissa puheenvuroissa haluttiin valtaa hajauttaa puolueen lautakunnissa työskenteleville jäsenille. Se taas edellyttää puheenvuorojen mukaan lautakuntiin jäseniä, jotka eivät ole valtuutettuja.

Edelleen lautakunnissa olisi muodostettava SDP:n oma lautakuntaryhmä, joka neuvottelisi tulevista asioista aikaisempaa tiiviimmin. Myös varavaltuutettuja olisi politiikanteossa hyödynnettävä mennyttä tehokkaammin. Vallan jakamisella saataisiin uusia ideoita ja motivoitaisiin ihmisiä vaikuttamaan.

Samalla SDP:n lautakuntaryhmien työskentelystä ja sen kannanotoista olisi tiedotettava.

Politiikan jalkauttamista olisi jatkettava myös niin, että ihmisiä aktivoitaisiin myös kaupunginosissa. Moni kaipaisi SDP:ltä paikallisestikin rohkeita ja uusia avauksia, jotka olisi tarjoiltava kuntalaisille ymmärrettävästi.

Ja jälleen törmättiin tiedotukseen. Tiedon kulun parantaminen on välttämättömyys. Siihen voi osallistua monella tapaa. Jos ei halua kirjoittaa, voi puhua. Kirjoittaminenkaan ei ole vaikeaa. Kaikkien pilkkujen ei tarvitse olla paikallaan. Tiedottaminen kuuluu myös poliitikkojen rooliin. Sosiaalisen median käyttöä pitää tehostaa.

Puheenvuoroissa painotettiin, että myös erilaiset mielipiteet on sallittava.

Ja ne nuoret!

Monissa puheenvuoroissa vaadittiin nuorten mukaanottoa. Heitä on saatava matkaan aikaisempaa huomattavasti runsaammin. SDP:n jäsenten ikärakenne on kaikille tuttu juttu.

Mielenkiintoa herättivät puheenvuorot, joissa kerrottiin eri kaupunkien puolueorganisaatioiden  kunnallispolitiikassa tekemästä yhteistyöstä. Sitä ovat harrastaneet Lahti ja Hämeenlinna sekä Kuopio ja Joensuu. Yhteistyön tuloksista on kiinnostava kuulla myöhemmin lisää.

Puheenvuoroissa korostettiin myös sitä, että demarien on pidettävä lähiöiden ja niissä asuvien ihmisten puolta. Joissakin kaupungeissa pohditaan avoimia valtuustoryhmien kokouksia. Olipa jossakin kokeiltu puolueorganisaatioiden rajojen purkamista esimerkiksi puolueosastojen väliltä.

Työtä jatketaan teemoittain

SDP:n kaupunkipoliittisen ohjelman rakentamista ja seminaaria johtaneen Sanna Marinin mukaan työ jatkuu yksittäisiä ilmiöitä käsittelevissä teemaseminaareissa. Vielä aluillaan olevan työn teemoja ovat esimerkiksi kaupunkien tulevaisuuden haasteet: asuntotilanne, liikenne, hyvien palvelujen järjestäminen, kaupunkien elinvoima ja työpaikat.

Toisena teemana on eriarvoistuminen. Se pitää sisällään esimerkiksi työn, jolla kaupunkien sisäisten asuinalueiden leimaantuminen estetään tai miten palveluilla, koulutuspolitiikalla ja kaupunkisuunnittelulla vastataan eriarvoistumiseen?

Kolmantena teemana on ilmastotavoitteisiin tai -haasteisiin vastaaminen. Tavoitteisiinhan Suomi on sitoutunut kansallisesti, ja esimerkiksi Tampereen kaupunki pormestariohjelmassaan antanut omat lupauksensa. Tähän taas vaikuttavat maankäyttö, liikenne, asuminen ja kaupunkien energiapolitiikka. Ilmastotavoitteiden saavuttamiseen voidaan vaikuttaa myös kaupunkien investoinnein.

Marinin teemoihin kuuluu tässä vaiheessa myös Demokratia ja osallisuus – sekä Kaupunkien itsehallinto -teemat. Edelliseen sisältyy esimerkiksi edustuksellisen ja suoran demokratian kehittäminen, jälkimmäiseen minkälaisia päätöksentekovälineitä kaupungit tarvitsevat.

Ohjelmaa riitti

Seminaarilaisille Tampereen kaupungin kuulumiset kertoi pormestari Lauri Lyly (sd). Tamperelaisille tutuista Smart City -hankkeesta ja Tampereen raitiotien sekä keskustan kehittämisestä johtajat Teppo Rantanen ja Mikko Nurminen.

Lähiöiden kehittäminen ja asukkaiden osallisuus oli Oma Tesoma-hankkeen projektipäällikkö Lilli-Nora Siikasmaan aiheena.

SDP:n järjestöpäällikkö Jenni Suominen puolestaan kertoi Tuula Haataisen vaalikampanjan vaiheista. Suominen on Haataisen kampanjapäällikkö.

Illalla seminaarilaiset tutustuivat Museokeskus Vapriikkiin apulaispormstari Johanna Loukaskorven (sd) emännöimässä tilaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE