Politiikka
8.8.2023 12:56 ・ Päivitetty: 8.8.2023 12:56
SDP:n Räsänen: Miljoonaperintöjä verotetaan kevyemmin kuin keskiluokkaisten ansiotuloja – ”Tämä on yksiselitteisesti väärin”
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen ja SDP:n valiokuntavastaava, kansanedustaja Joona Räsänen pitää Orpon hallituksen suunnitelmia luopua perintöverosta vastuuttomina nykyisessä taloustilanteessa.
Uudistus suosisi Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaiseman raportin mukaan varsin pientä ja hyvin varakasta joukkoa Etelä-Suomen kasvukeskuksissa, mutta rankaisisi pieniä perintöjä saavia ihmisiä.
– Sinänsä tietysti hallitusohjelmaan sisältyvä suunnitelma siirtyä Ruotsin malliin perintö- ja lahjaverotuksessa on linjakas Orpon hallitukselle, että hyödyt ohjataan kaikista parhaiten jo ennestään toimeentuleville ja lasku jää pienituloisten maksettavaksi, Räsänen kommentoi tiedotteessa.
Räsänen huomauttaa, että Ruotsin mallissa perinnön arvonnousuun liittyvä vero maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun omaisuus realisoidaan. Nykyisin Suomessa alle 20 000 euron perinnöt puolestaan ovat verovapaita, mutta Ruotsin mallin mukaan ne menisivät verolle.
– Varakkailla suvuilla ei ole tarvetta realisoida suuria perintöjään pitkään aikaan, joten valtiolta vähintäänkin lykkääntyisi verotulojen saaminen. Suomessa perintöveron tuotto on ollut lähes miljardin vuositasolla, ja nykyisessä taloustilanteessa ei ole syytä muuttaa verotusta regressiivisempään eli suurituloisia entisestään hyödyttävään suuntaan, vaikka pienistä veroista saataisiinkin veropohjaa tilkittyä.
RÄSÄSEN mukaan Sorsa-säätiön raportin tilastokatsaus, kansainväliset esimerkit ja verotuksen asiantuntijoiden selkeän enemmistön näkemykset puoltavat aukottomasti perintö- ja lahjaveron säilyttämistä ja kehittämistä.
– Perinnöt ovat ansiottomasti saajalleen kertyvää omaisuutta, mutta nykyiselläänkin miljoonaperintöjä verotetaan kevyemmin kuin keskiluokkaisten ansiotuloja. Tämä on yksiselitteisesti väärin – perintö- ja lahjaveroa tulisi päinvastoin kehittää progressiivisempaan suuntaan, mihin raportin esitykset antavat hyvän pohjan.
Lisää aiheesta
Tilastojen mukaan nykyisin Suomessa noin 60 prosenttia perinnöistä on verovapaita, sillä ne jäävät arvoltaan alle 20 000 euron alarajan. Kun tarkastellaan perintöjen ja lahjojen arvoa, ne keskittyvät jo valmiiksi suurituloisille. Vuosina 2017-2019 suurituloisimman tulokymmenyksen osuus perinnöistä ja lahjoista oli 39 prosenttia. Lahjoissa osuus oli jopa 59 prosenttia.
– Perintöverotukseen liittyy nykyisellään epäkohtia, joita on syytä korjata, mutta hallituksen havittelema linja on epäoikeudenmukainen sekä kulutuskysynnän kannalta vahingollinen, Räsänen sanoo tiedotteessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.