Politiikka

SDP:n Rinne ruoski hallituksen budjettia eduskunnassa: ”Leikkaatte lapsiperheiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Talouden kasvusta huolimatta hallituksen talouspolitiikka on ihmisiä eriarvoistavaa, epäoikeudenmukaista ja julkisen talouden tulevaisuutta tuhoavaa, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi aloittaessaan puolueen vaihtoehtobudjettia käsittelevän puheensa eduskunnan täysistunnossa.

– Te leikkaatte lapsiperheiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä. Se on johtanut monen pieni- ja keskituloisenkin ihmisen taloudelliseen ahdinkoon. Se on kasvattanut tuloeroja, Rinne totesi puheessaan.

Myös hallituksen toteuttama koulutuslupauksen pyörtäminen sai Rinteeltä voimakasta kritiikkiä.

–  Kaikki puolueet tekivät ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja koulutuslupauksen. Te olette silti leikanneet koulutuksesta, tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja innovaatioista miljarditolkulla. Järjettömällä tavalla. Toisin kuin SDP, te olette pettäneet koulutuslupauksen ja heikentäneet Suomen edellytyksiä menestyä tulevaisuudesta, Rinne totesi viitaten hallituksen politiikkaan.

– Epäoikeudenmukaisten ja eriarvoistavien leikkausten rinnalla te olette tehneet kokoomuslaista, varakkaita ja hyvätuloisia suosivaa veropolitiikkaa.

Rinne toi esiin, kuinka hallitus on budjetissaan toteuttamassa metsälahjavähennystä, miljoonaperintöjen verojen kevennyksiä sekä apteekkarivähennystä.

– Apteekkarit hyötyvät tuhansia euroja. Talouspolitiikan linjanne murentaa hyvinvointivaltiomme perustaa.

Rinne sanoi puheessaan myös, kuinka hallituksen politiikan seurauksena Suomen valtion rakenteellinen alijäämä syvenee.

– Näin teidän oma ministeriönne ennustaa.

Rinne korosti, että nykyisessä tilanteessa talouspolitiikan päähuomio on oltava kolmessa asiassa. Ne ovat työllisyyttä tukevat fiksut uudistukset, osaamisen ja kestävän kasvun vahvistaminen ja oikeudenmukaisuuden palauttaminen.

Toisen asteen on oltava maksuton.

SDP:n konkreettisiksi ratkaisuiksi Rinne esitti puolueen vaihtoehtobudjettia noudattaen ensimmäiseksi oppivelvollisuutta on pidennettävä 18-vuotiaaksi saakka kattamaan koko toinen aste.

– Toisen asteen on oltava maksuton, Rinne totesi.

– Miksi? Koska pelkän peruskoulun varassa olevien ihmisten työurat jäävät jopa yli 10 vuotta muita lyhyemmiksi ja heidän työllisyysasteensa on selvästi muita heikompi.

Lisäksi Rinne esitti muun muassa, että perhevapaauudistus on toteutettava heti, varhaiskasvatus on uudistettava, koulutustasoa on nostettava ja koulutuksen resursseja vahvistettava sekä aktiivinen työvoimapolitiikka on uudistettava.

Rinne toi esiin lisäksi sen, että pysyvien menojen lisäksi tarvitaan kertaluonteisia kasvua edistäviä toimia, kuten infrahankkeet ja homekoulujen korjaaminen.

– Näitä varten pitää saada tase töihin, kuten pääministeri on vaatinut. Siksi esitämme Sitran taseen aktivointia.

Rinteen nostaessa esiin Sitran taseen käytön, eduskuntasalista kuului kovaa meteliä etenkin keskustan ja kokoomuksen siivistä.

– Se on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi Suomelle strategisesti tärkeän Nesteen myynti, Rinne vastasi huutoihin.

Ministeri Orpo. Teillä on valta. Tarttukaa tähän ehdotukseen.

Rinne kiinnitti puheensa lopuksi vielä huomiota, että vaikka talous kasvaa, kymmeniä vuosia työllään Suomea rakentaneet eläkeläiset joutuvat miettimään, ostavatko ruokaa vai lääkkeitä.

– Tämä on väärin. Siksi SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan pienten eläkkeiden korjausohjelmaa.

– Ministeri Orpo. Teillä on valta. Tarttukaa tähän ehdotukseen, Rinne kehotti.

Rinne korosti, että vaikka talous kasvaa, sairaanhoitajien, keittäjien, lastentarhanopettajien, poliisien ja opettajien lomarahaleikkaukset jatkuvat.

– Eniten kokoomuksen ajamasta leikkauksesta kärsivät pienipalkkaiset naiset. Leikkauksen peruminen olisi askel kohti oikeudenmukaisuutta.

– Valtiovarainministeri Orpo. Toimikaa oikein ja perukaa lomarahaleikkaus. Kasvu kuuluu kaikille. Kysymys kuuluu, kuuleeko hallitus, hän lopetti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat