Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:stä ja vihreistä ihmettelyä – kuka johtaa hallituksen EU-politiikkaa?

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina.

Eduskunta käy paraikaa ajankohtaiskeskustelua Suomen EU-tavoitteista. SDP:n ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja, suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja Maria Guzenina.

Demokraatti

Demokraatti

Guzenina kritisoi, että EU-vaikuttaminen on hakusessa hallituksella, “jonka johdossa näyttää pääministerin sijaan olevan EU-eroa tavoittelevan puolueen puheenjohtaja Purra”.

Ennen vaaleja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että perussuomalaiset ei aio edistää Suomen EU eroa, jos se pääsee hallitukseen. EU:ta koskevan perussuomalaisten ohjelman mukaan puolue tähtää pitkällä aikavälillä Suomen hallittuun EU eron. Perussuomalaisissa on kerrottu pohdittavan uudestaan tavoitetta EU-erosta pitkän aikavälin tavoitteena.

Guzenina sanoi, että Suomen edun ajamisessa siilipuolustus ei riitä.

– On tarve uusille avauksille. Tarvitaan näky paremmasta tulevaisuudesta ja keinot sen rakentamiseksi. Hallituksen tavoitteista jää puuttumaan inhimillinen ihmisten Eurooppa. EU:n kilpailukyky vahvistuu vain, jos lapset ja nuoret, sekä työntekijät voivat hyvin, ja pystyvät kehittämään osaamistaan. Missä perheet voivat vaikuttaa huomiseen ja ihminen voi ikääntyä ihmisarvonsa säilyttäen, Guzenina totesi.

GUZENINAN mukaan Saksan ja Ranskan valtiontukipolitiikka on karannut käsistä ja ne lappaavat miljardeja vahvistamaan omien yritystensä kilpailukykyä.

– Pienillä mailla kuten Suomella ei vastaavaan ole varaa. Valitettavasti nopeaa puuttumista tähän ei ole näköpiirissä ja tämä ymmärretään laajasti myös suomalaisessa elinkeinoelämässä. Tästä huolimatta hallituksen paperista puuttuvat suomalaisia yrityksiä ja suomalaisia työpaikkoja tukevat aloitteet.

– EU:n ja Suomen kilpailukykyä tulee vahvistaa, jotta täällä olisi työtä ja hyvinvointia. Siksi SDP esittää EU-tason investointirahastoa, jonka tuet kohdistettaisiin parhaaseen osaamiseen ja houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja. Tämä olisi suomalaisten yritysten etu. Tässä asiassa meidän kanssamme samassa linjassa ovat muun muassa EK ja Teknologiateollisuus.

KANSANEDUSTAJA Elisa Gebhard (sd.) sanoi omassa puheenvuorossaan, että on selkeästi vaikea olla johdonmukainen, kun yksi hallituspuolue pitää EU-eroa pitkän tähtäimen tavoitteenaan.

– Poukkoilevuus näkyi esimerkiksi siinä, miten hallitus kiemurteli yritysvastuudirektiivin kanssa ja lopputulos osin vesittyikin. Ympäristönsuojelua ei selvästi edes haluta edistää. On huomionarvoista, kuinka luontoon liittyvät tavoitteet loistavat poissaolollaan, vaikka ympäristökriisien torjuminen on kaikista tärkein tehtävämme unionina, Gebhard totesi.

Hän syytti hallitusta myös ihmisoikeusnäkökulmien unohtamisesta fokuksen ollessa muuttoliikkeen hallinnassa.

– Viimeistään tämän keskustelun myötä on selvää, että aiemmin EU-myönteisenä pitämäni kokoomus on totaalisesti perussuomalaisten panttivankina.

Vihreiden ryhmäpuheen keskustelussa käyttänyt kansanedustaja Maria Ohisalo korosti, että EU:lla on keskeinen rooli jäsenmaidensa kirittäjänä ympäristö- ja ilmastotoimissa. Ohisalon mukaan unionin on yhtä aikaa torjuttava ilmastokriisiä ja luontokatoa ja tuettava ihmisiä muutosten keskellä.

– Nykyinen hallitus kuitenkin luotsaa Suomea kohti eurooppalaista oikeistopopulismia, kun se kyseenalaistaa EU:n yhteisen ilmasto- ja luontopolitiikan joka käänteessä. Hallitus vesitti yritysvastuudirektiivin, on kaatamassa tärkeää luonnon tilaa parantavaa ennallistamisasetusta ja viimeisimpänä hyökkää jo hyväksyttyä metsäkatoasetusta vastaan. Tämä on häpeällistä, Ohisalo totesi tiedotteen mukaan.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kysyi, onko hallituksen EU-politiikan linja “kokoomuksen avoin ja vahvaa kilpailukykyä toivottavasti tavoitteleva Eurooppa vai perussuomalaisten EU-vastainen ja EU-eroon pitkällä tähtäimellä pyrkivä linja”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE