Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Se oli ainutkertainen tilanne kiinteistöpalvelualalla” – PAMin Rönni-Sällinen kertoo, miten tiukka tes-solmu avattiin

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakkovahteja Viking Linen terminaalilla Helsingissä 17. maaliskuuta 2023.

Kiinteistöpalvelualan lakot peruuntuivat aivan kalkkiviivoilla, kun alan työehdoista saatiin neuvottelutulos keskiviikkoiltana. Aamupäivällä sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM että Kiinteistötyönantajat hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Se oli työriidassa jo kolmas.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Se oli ainutkertainen tilanne kiinteistöpalvelualalla, että jo kolmannet lakot olivat alkamassa. Asioita oli väännetty jo niin kauan, niin varmasti molemmilla osapuolilla oli ymmärrys, että loppujen lopuksi ratkaisuun pääseminen ei ollut kauhean kaukana. Tuntui järkevältä yrittää, löytyisikö kuitenkin sellaista ratkaisua, joka olisi kummallakin puolen hyväksyttävissä, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kuvaa keskiviikon tilannetta sovintoehdotuksen hylkäämisen jälkeen.

Neuvottelut olivat kokonaisuudessaan vaikeat, eikä helppoa ollut myöskään ratkaisun hyväksyminen, Rönni-Sällinen sanoo. Tärkeintä PAMin näkökulmasta oli hänen mielestään se, että palkankorotuksia saatiin painotettua kaikkein pienituloisimmille. Euromääräiset korotukset nostavat matalimpia palkkoja heillä suhteessa enemmän kuin prosenttikorotukset.

Alimmat palkat nousevat sopimuskauden aikana 1809 eurosta 1938 euroon eli 7,1 prosenttia. Henkilökohtaisia palkkoja korotetaan tulevan toukokuun alusta alkaen 95 euroa kuukaudessa eli 0,59 euroa tunnilta. Ensi vuoden elokuussa palkankorotus on 1,8 prosenttia. Rönni-Sällisen mukaan on tärkeää, että ratkaisu on etupainotteinen.

– Jos palkankorotusten isompi osa tulisi vasta vuoden kuluttua, se ei auttaisi tähän hetkeen, kun on ollut se kaikkein hankalin tilanne inflaation suhteen, hän kiteyttää.

MIKÄ neuvottelutuloksessa sitten oli sellaista, joka oli vaikeampi hyväksyä? Se, ettei ostovoiman voimakasta heikentymistä saada palkkaratkaisulla kunnolla paikattua, Annika Rönni-Sällinen vastaa. Sekin kirpaisee, ettei pienituloisen alan tilannetta pystytä riittävällä tavalla parantamaan suhteessa muihin aloihin.

– Se on tietysti neuvottelujärjestelmämme ongelma, että emme pysty alojen välisiä palkkaeroja ratkaisuillamme kaventamaan. Tiedän, että jäsenistössämme on kovasti toivottu, että pystyisimme saamaan korkeampia korotuksia kuin muilla aloilla. Nythän me olemme tämän niin sanotun yleisen linjan vankeja – sitä työnantajat tiukasti koordinoivat eikä parempia ratkaisuja valtakunnansovittelija tee.

Rönni-Sällinen toteaa, että työmarkkinoilla olisi syytä miettiä yhdessä, millaisilla tavoilla palkkaeroja voisi muuttaa ja mahdollistaa omalla työllään toimeentulo myös matalapalkkaisilla aloilla.

– Meillä kaikilla pitäisi olla myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mikä se yleinen linja on, kun se kuitenkin on edessä meidän kaikkien pöydissä.

KIINTEISTÖPALVELUALAN neuvotteluissa tehtiin myös tasa-arvoa ja työssäjaksamista edistäviä parannuksista työehtosopimuksen teksteihin. Esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ja työntekijöiden palautuminen raskaasta työstä helpottuu uusien työaikaan liittyvien kirjausten myötä. Myös perhevapaiden palkallisista jaksoista saatiin ratkaisu, nyt molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen oikeus palkalliseen 36 päivän vanhempainvapaan jaksoon, Rönni-Sällinen kertaa.

Neuvotteluissa sovittiin myös työehtosopimusta koskevasta kehitystyöstä, jota PAM ja Kiinteistötyönantajat sitoutuvat tekemään sopimuskauden aikana. Rönni-Sällinen nostaa esimerkiksi arkipyhäjärjestelmän uudistamista koskevan työn.

– Yritämme selvittää ja ratkoa, millainen arkipyhäjärjestelmä alalle parhaiten sopisi ja mitä pitäisi muuttaa, jota kaikki työntekijät olisivat yhdenvertaisessa asemassa myös arkipyhien suhteen. Että arkipyhien saaminen ei esimerkiksi riippuisi siitä, oletko osa-aikainen, kokoaikainen, tunti- vai kuukausipalkkainen, hän avaa.

“Toivon, että pöydissä löydettäisiin ratkaisut neuvotteluteitse.”

NEUVOTTELUT työehtosopimuksista PAMin aloilla eivät ole vielä taputeltu. Huomenna jatkuvat ainakin matkailu- ja ravintola-alan neuvottelut. Alan työehtosopimus menee umpeen maaliskuun lopussa samoin kuin vartiointialan. Myös muilla aloilla on luvassa neuvotteluja.

– Toivon tietysti, että kaikissa päästäisiin mahdollisimman pian sellaisiin ratkaisuihin, jotka kullekin alalle sopivat. Siellä tietysti etsitään kuumeisesti näitä ratkaisuja. Toivon, että ratkaisuihin päästäisiin neuvotteluteitse, Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Tavoitteet ovat alakohtaisia, mutta millaiset asiat aloja yhdistävät? Ainakin palkka-asiat, Rönni-Sällinen toteaa.

– Kyllä se niin on, että tällä kierroksella vähän kaikissa pöydissä se palkkaratkaisu on kaikkein polttavin ja keskeisin kysymys.

– Tietysti myös työaikoihin, jaksamiseen – työhyvinvointiin tavalla tai toisella liittyviä kysymyksiä on esillä monilla aloilla. Myös perhevapaiden palkallisuus on kaikilla aloilla neuvotteluissa.

Kuluvaa tes-kevättä Rönni-Sällinen kuvaa pitkäksi ja vaiherikkaaksi. Palkankorotuspaineet ovat inflaation kourissa kovat. Työnantajan tiukka koordinaatio jatkuu ja siten neuvotteluvaraa on varsin kapeasti. Haastavaa on.

– Kyllä se, että niin iso osa aloista on lakkoihin ajautunut, kertoo jotain siitä, että neuvottelujärjestelmä ei toimi. Meidän pitäisi löytää yhteisiä steppejä järjestelmämme kehittämiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE