Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Se voisi olla ihan hyvä” – Oikeusministeri Meri ei sulje pois erillisselvitystä Vantaan kouluampumisesta

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Oikeusministeri Leena Meri (ps.) eduskunnassa 2. huhtikuuta.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) ei sulje pois Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tutkintaa Vantaan kouluampumisesta. Otkes itse kertoi keskiviikkona saaneensa kyselyitä mahdollisesta tutkinnasta.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Otkesin rooliin on jo suhtautunut myönteisesti opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rp.), joka katsoo STT:n haastattelussa että tutkinta voisi tarjota tietoa jatkotoimenpiteistä ja suosituksia koulujen turvallisuuteen.

Mikäli Otkes ottaisi kouluampumisen tutkittavakseen, päätös tulisi tehdä valtioneuvostossa Onnettomuustutkintakeskusta hallinnoivan oikeusministeri Meren esityksestä. Meri kertoo pohtineensa asiaa itsekin mutta korostaa, että tapahtuneesta on toistaiseksi liian vähän tietoa.

– On hyvä, että merkittäviä poikkeuksellisia tapahtumia voidaan tutkia ja ottaa niistä opiksi kuten Vilja-Eerikan tapauksessa, josta tehtiin tällainen selvitys ja josta annettiin lastensuojelulle toimenpide-ehdotuksia, mutta selvitystä ei kannata aloittaa ennen kuin tiedetään mitä pitäisi selvittää, Meri sanoo.

Viranomaisten toimintaa perheväkivallan uhrina vuonna 2012 kuolleen Vilja-Eerikan tapauksessa selvitti oikeusministeriön alainen, valtioneuvoston asettama tutkintaryhmä.

OTKESIN selvitys ei Meren mukaan koskisi Vantaan tapahtumien rikosoikeudellista tai vahingonkorvausoikeudellista puolta vaan keskittyisi esimerkiksi viranomaisten ja koulun toimintaan.

– Jos tarve selvitykselle ilmenee, se voisi olla ihan hyvä. Koulukiusaamisesta on puhuttu niin pitkään, että kyllä tälle jotakin pitää tehdä. Lapset pelkäävät eivätkä voi mennä kouluun.

Eilisen Vantaan kouluampumisen motiiviksi on selvinnyt kiusaaminen, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Ampumisessa Viertolan koululla kuoli yksi oppilas ja kaksi loukkaantui vakavasti.

Aiotko nostaa Otkes-asian valtioneuvostossa esille?

– Varmasti tästä tulee keskustelua. Mutta tässä vaiheessa on mielestäni ennenaikaista tehdä päätöstä suuntaan tai toiseen. Odotetaan nyt hetken aikaa, että mitä tapahtunut ja jos jotakin selvitetään, niin mitä selvitetään.

Meri lähettää terveisiä myös Otkes-tutkintaa väläyttäneelle opetusministeri Henrikssonille.

– Olisiko myös hyvä miettiä, että olisiko opetus- ja kulttuuriministeriön hyvä käydä opetustoimen ja koulujen kanssa keskustelu, että meillä olisi yhteiset käytännöt ja pelisäännöt sen suhteen, että mikä siellä kouluissa mättää. Otkes ei varmaankaan lähde tekemään koulun verkostoselvitystä. Sellaisen voisi tehdä joka tapauksessa, vaikka tämän mahdollisen Otkesin tutkimuksen rinnalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE