Politiikka

”Selvästi koetaan, ettei seksuaalista häirintää kannata ottaa puheeksi” – Kysely: Useat korkeakoulutetut ovat kokeneet seksuaalista häirintää, mutta harva on puuttunut siihen

Istock
Istock

Useat korkeakoulutetut ovat kokeneet seksuaalista häirintää, mutta harva on puuttunut siihen. Tulos ilmenee kymmenen akavalaisen liiton jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Vastanneista naisista häirintää oli kokenut 18 prosenttia ja miehistä seitsemän. Heistä alle puolet oli ryhtynyt sen vuoksi toimenpiteisiin. Alle 40-vuotiailla häirintäkokemukset olivat yleisempiä kuin vanhemmissa ikäluokissa.

Kyselystä selviää myös, että johtajissa on suhteellisesti vähemmän seksuaalista häirintää kokeneita kuin alemmissa tehtävissä. Lisäksi kokemuksia on suhteessa vähemmän julkisella sektorilla työskentelevillä naisilla kuin yksityisellä sektorilla työskentelevillä.

– Sukupuoli ja ikä ovat selkeimmät taustamuuttujat, joiden mukaan seksuaaliset häirintäkokemukset vaihtelevat, ala ei niinkään, tutkija Joonas Miettinen kertoo STT:lle.

Sukupuoli näyttää olevan yhteydessä myös siihen, kuinka häirintään koetaan voitavan puuttua. Miettisen mukaan naisista pienempi osuus kuin miehistä koki voivansa puuttua seksuaalisen häirintään ilman pelkoa.

”Vastuu työpaikoilla”

Kyselystä ilmenee myös, että lähes neljännes vastaajista ei tiennyt, kenen puoleen kääntyä, jos kohtaa seksuaalista häirintää.

– Selvästi koetaan, ettei häirintää kannata ottaa puheeksi. Seksuaalisen häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa keskeisin vastuu onkin työpaikkatasolla, sanoo liittojen tutkimusyhteistyötä koordinoinut erityisasiantuntija Piritta Jokelainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuista tiedotteessa.

Jokelainen korostaa, että työpaikoilla pitää ottaa ehdoton nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään ja rakentaa selkeät toimintatavat häirintätilanteiden käsittelyyn.

Kysely toteutettiin viime syyskuussa ja sen kohdejoukkoina olivat kymmenen asiantuntijoita ja esimiehiä edustavan akavalaisen liiton varsinaiset jäsenet ja opiskelijajäsenet. Vastaajia oli yhteensä 8 106, joista työvoimaan kuuluvia oli 7 556.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat