Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Selvitys: Lapsen tausta vaikuttaa haavoittuvuuteen digitaalisessa ympäristössä

Lapsen tausta ja tilanne vaikuttavat siihen, miten haavoittuvassa asemassa hän on digitaalisessa ympäristössä, ilmenee Pelastakaa Lapset ry:n tuoreesta ”Kuka haavoittuu verkossa” –selvityksestä.

Demokraatti

Demokraatti

Selvityksestä käy ilmi, että esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset tai lapset, joiden perheissä on rahahuolia, ovat kohdanneet muita lapsia enemmän ikäviä tilanteita verkossa.

Selvitykseen haastateltiin kahdella kyselytutkimuksella kouluissa ja sosiaalisen median kanavissa yli 2000 lasta kuluneen vuoden aikana.

– Ikävillä tilanteilla voi olla myös seurauksia. Lapset kertoivat, että tapaukset olivat ahdistaneet ja vaikuttaneet esimerkiksi uneen, sanoo asiantuntija Mirja Hämäläinen Pelastakaa Lapset ry:n tiedotteessa.

Selvityksen mukaan monia lapsia ahdistaa verkon keskustelukulttuuri, jossa erilaisista vähemmistöistä puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn. Moni lapsi on kohdannut myös vihapuhetta. Lisäksi verkossa on kiusaamista eri muodoissa ja siellä lähetetään ilman suostumusta seksuaalissävytteisiä viestejä. Lapsia ja nuoria saattavat ahdistaa myös väkivaltaiset sisällöt ja mietityttää omien, yksityisten tietojen ja kuvien leviäminen.

Pelastakaa Lapset muistuttaakin, että kaikilla lapsilla tulisi olla oikeus turvalliseen digitaaliseen ympäristöön. Erilaiset sosiaalisen median alustat ovat yleisimpiä paikkoja kohdata ikäviä tilanteita.

– Erityisesti nuorten suosima videopalvelu TikTok korostui lasten ja nuorten vastauksissa, Hämäläinen kertoo.

Pelastakaa lapset ry:n mukaan läheisten ja lasten kanssa työtä tekevien on tärkeää seurata ainakin jossain määrin uusien laitteiden ja palveluiden leviämistä, käyttöehtoja ja käyttötapoja.

Pelastakaa Lapset ry:n tekemä “Kuka haavoittuu verkossa”-selvitys käsittelee sitä, mikä tekee lapsen haavoittuvaksi verkossa. Selvitys on Tiukulan Säätiön rahoittama hanke.

Hankkeen tuloksia hyödynnetään Pelastakaa Lasten digitaalisten palveluiden ja digitaalisessa ympäristössä toteutettavan ehkäisevän työn kehittämisessä.

Aineistona selvityksessä on kouluissa ja sosiaalisessa mediassa tehdyt kaksi kyselyä sekä muutama haastattelu. Yli 2000 vastaajan aineisto kerättiin syksyllä 2020 ja vuoden 2021 alussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE