Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Senkin viisastelija, herra ministeri” – budjettiesitystä ei ole vielä edes julkaistu, mutta kokoomuksella ja keskustalla on jo täysi rähinä päällä

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kuvassa) syyttää Keskuskauppakamarin toimitusjohtajaa Juho Romakkaniemeä oppositiopuolueen äänitorveksi.

Hallitus on luvannut kertoa budjettiesityksestään tänään kello 16. Twitterissä poliitikot ja erilaisten järjestöjen edustajat ovat jo täydessä vauhdissa arvioineen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tukkanuottasilla ollaan etenkin oppositiopuolue kokoomuksen ja hallituspuolue keskustan suunnasta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen puuttui Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan, kokoomustaustaisen Juho Romakkaniemen ja keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen sananvaihtoon.

Kurvinen sanoo olevansa Pirkkalaisen argumentoinnin kanssa  samaa mieltä ja kysyy Romakkaniemeltä, minkä hän ja ”porukkansa kokoomus jättäisi hoitamatta”, hävittäjät vai koronatestauksen.

– Pidän myös niin päättäjänä kuin kansalaisena aika erikoisena, että elinkeinoelämän keihäänkärjen Keskuskauppakamarin
johtaja on oppositiopuolueen äänitorvi, Kurvinen jatkoi Romakkaniemelle.

– Pidän erikoisena että Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja käy poliittisesti leimaamaan koko Suomen yrityskenttää ja maakuntien yritysten äänitorvea. Sanomisillani ja tekemisilläni ei ole mitään tekemistä Kokoomuksen kanssa, jonka oppositiopolitiikkaa pidän myös heikkona, Romakkaniemi vastaa.

Romakkaniemi oli aiemmin kirjoittanut, että julkinen velka kasvaa tällä hallituskaudella näillä näkymin jopa yli 50 miljardia euroa.

– Se tarkoittaisi velkasuhteen nousua 20 %/BKT n. 60 %sta yli 80:een. Se on ennätyksellistä kotimaisessa vertailussa ja aikamoista myös kansainvälisesti. Tämä on myös poliittinen valinta.

Keskustan puoluesihteeri Pirkkalainen oli vastannut Romakkaniemelle viitaten finanssikriisissä tehtyyn Vanhasen (kesk.) hallituksen budjettiin valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) aikana.

– Miten itse olisit toiminut? Muistat hyvin 10 vuoden takaisen finanssikriisin hoidon, silloin tehtiin nykyistä alijäämäisempi budjetti VMI Kataisen johdolla. Nyt käsillä ei ole ”pelkkä” finanssikriisi, vaan yhtä aikaa terveys- ja talouskriisi. Vaikeuskertoimia enemmän kuin koskaan, Pirkkalainen sanoi.

Alijäämä kasvaa ensi vuoden budjetissa 10, 7 miljardiin euroon. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan syynä alijäämän kasvuun on etenkin se, että koronaviruksesta aiheutuvia kustannuksia kompensoidaan kunnille

Myös kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kauhistelee Suomen ottamaa velkaa.

– Oletko muuten kuullut koronan talousvaikutuksista..? puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuittaa Wallinheimolle.

– Senkin viisastelija, herra ministeri. Onko tämä sinusta Suomen pahin kriisi sitten sotien? Ei. Pahempiakin on nähty. Siksi tuo holtiton velanottonne ei mene enää vain koronan piikkiin. Herra ministeri, älkää menkö sieltä missä aita on matalin. Nyt valitettavasti näyttää siltä, Wallinheimo jatkaa.

Twitterissä kommentoi myös entinen SDP:n puoluesihteeri, sittemmin puolueesta eronnut Mikael Jungner, joka vaikuttaa nyttemmin Liike Nytissä.

– Ensi vuoden budjettivaje (10,7 mrd euroa) kuulostaa aika lailla sen tasoiselta miltä sen tässä tilanteessa pitääkin. Kun lama uhkaa, kannattaa eurot pitää liikkeellä. Ihan samaa tasoa oli vaje finanssikriisissäkin. Eri asia sitten se, kohdentuuko elvytys oikein, se nähdään kohta, hän kirjoittaa.

– Juuri näin. Lisäksi 10 vuotta sitten oli ”pelkkä” finanssikriisi. Nyt hoidetaan yhtä aikaa terveys- ja talouskriisiä. Yhtälö on vähintään tuplasti hankalampi, puoluesihteeri Pirkkalainen vastaa Jungnerille.

Uutista korjattu kello 15.56, Katainen oli valtiovarainministeri Vanhasen hallituksessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE