Politiikka

”Siitä halutaan tehdä pelote kansanedustajille” – SDP:n Lindtman arvostelee puhemiesneuvoston toimintatapoja

Lehtikuva
Lehtikuva

Eduskunnan puhemiesneuvosto torjui äänestyksellä SDP:n muutosesitykset perustettavan tiedusteluvaliokunnan toimintaa ohjaavaan työjärjestykseen. Yksi kaatuneista muutosesityksistä koski tiedusteluviranomaiseksi muuttuvan suojelupoliisin parlamentaarista valvontaa. SDP olisi halunnut koko supon valiokunnan valvottavaksi pelkän tiedustelutoiminnan sijasta.

Tiedustelulakien myötä työjärjestykseen lisättiin myös maininta kansallisesta turvallisuudesta, jonka alaiset asiat ovat jatkossa laintasoisesti salassapidettäviä. Aikaisemmin salassapidosta on päätetty erikseen valiokuntakäsittelyssä.

SDP olisi halunnut lisätä muotoiluun täsmentävän vakavuutta korostavan ilmaisun.

– Ehdotimme lisäystä vaarantaa vakavasti kansallista turvallisuutta. Tällä ehdotuksella olisi toteutunut se, että salassapitovelvoitteet eivät kohtuuttomasti rajoita toimittajien ja suuren yleisön tiedonsaantia, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Työjärjestykseen kirjattu salassapitovelvoite on laintasoinen viittaussäännös rikoslain (luku 38. pykälät 1 ja 2) salassapitorikosta ja salassapitorikkomusta koskeviin pykäliin.

”Ei hyvin lähtenyt tiedustelulakien käsittely eduskunnassa.”

Lindtmanin mukaan rangaistuspykälä tuotiin työjärjestykseen lausuntokierroksella olleen version ohi.

– Rangaistuspykälän piiriin tulee aika paljon asioita. Se vaikeuttaa työtä eduskunnassa ja tulee johtamaan sekä toimittajien että suuren yleisön tiedonsaannin rajoittamiseen. Siitä halutaan tehdä pelote kansanedustajille, Lindtman totesi.

Hänen mukaansa ohi lausuntokierroksen tuotuja osia sisältävä yhteinen työjärjestys, joka viedään läpi puhemiesneuvostossa äänestämällä on erittäin huonoa kulttuurina. Lindtmanin mukaan tällaista ei tiettävästi ole aiemmin tapahtunut.

– Ei hyvin lähtenyt tiedustelulakien käsittely eduskunnassa, eikä hyvin alkanut myöskään uuden puhemiehen kausi mitä tulee siihen millä periaatteilla ja käytännöillä eduskunnan työtapoja päivitetään.

Puhemiesneuvoston esitys eduskunnan työjärjestykseksi etenee seuraavaksi valiokuntakäsittelyyn.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat