Politiikka
4.6.2016 12:00 ・ Päivitetty: 20.10.2016 06:50
”Sillä jo jonkun ehkä ärsytinkin” — Mikkel Näkkäläjärvi: Ei pidä pelätä, että joku suuttuu
Demarinuorten uusi puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoo, että nuorisojärjestön puheenjohtajuus on paikka olla mukana uudistamassa niin puoluetta kuin laajemminkin yhteiskuntaa.
Näkkäläjärvi mainitsee esimerkkinä Demarinuorten esityksen sosiaaliturvan uudistamiseksi, niin sanotun yleisturvan.
— Tämäntyyppisiä avauksia kun tehdään seuraavat vaalit ja seuraavat hallitusneuvottelut silmällä pitäen, pystyy tekemään aitoa muutosta.
Näkkäläjärvi vieraili lauantaina Demokraatin poliittisessa ajankohtaisohjelmassa D-studiossa. Näkkäläjärvi valittiin demarien nuorisojärjestön johtoon viikko sitten lauantaina. Hän seuraa tehtävässä SDP:n kansanedustajaa Joona Räsästä.
— Joona jätti Demarinuoret priimakuntoon. Meidän uskottavuus on parantunut ja viestintä on parantunut sekä toimistoporukan että Joonan ansiosta.
Näkkäläjärvi haluaa kuitenkin vielä parantaa Demarinuorten järjestökonetta.
— Koneistossa on kehittämisen varaa, jotta saamme uutta porukkaa mukaan. Se on se juju, jota lähdemme nyt katsomaan. Kuntavaalit ovat tulossa, ja kuntavaalit hävitään tai voitetaan siellä paikallistasolla. Siihen liittyy olennaisesti se, kuinka aktiivista ja motivoitunutta väkeä meillä on ympäri maata.
Lisää aiheesta
Näkkäläjärvi esitti heti valintansa jälkeen linjapuheessaan, että SDP järjestäisi tulevissa presidentinvaaleissa esivaalin ehdokkaiden välillä, jos heitä on useampia. Hän kaavaili, että esivaali voitaisiin toteuttaa hieman samaan tapaan kuin työväenpuolue teki Britanniassa. Esivaaliin voisivat ottaa osaa kaikki, jotka rekisteröityvät puolueen kannattajiksi. Puolueen jäsenyyttä ei siis tarvitsisi hakea, mutta muutkin kuin jäsenet voisivat osallistua.
Samalla Näkkäläjärvi esitti henkilökohtaisen mielipiteensä siitä, että sopivin ehdokas hänen mielestään olisi kansanedustaja Jutta Urpilainen.
Asiasta virisikin runsaasti keskustelua sosiaalisen median puolella.
— Sillä jo jonkun ehkä ärsytinkin, mutta ydinjuttu Demarinuorien toiminnassa on se, ettei pidä pelätä sitä, että joku suuttuu, kun ottaa kantaa, oli se sitten vaalikysymys tai asiakysymys.
Näkkäläjärvi ei kuitenkaan usko perussuomalaisten nuorten kaltaiseen puskista huutelun ja näkyvyyden kalasteluun.
— Kun ajatellaan Demarinuorten vaikuttavuutta, yksi tapa on osallistua keskusteluun, mutta asiat muuttuvat todeksi vasta, kun ne ovat hallitusohjelmassa ja lakiteksteinä ja budjettiesityksinä. Siihen me tarvitsemme hyviä suhteita puolueeseen.
Näkkäläjärven mukaan järjestön poliittinen uskottavuus edellyttää sitä, että kun se sanoo tai esittää jotain, se on kiinnostavaa ja toteuttamiskelpoista.
SDP:lta Näkkäläjärvi kaipaa enemmän keskustelua nimenomaan tulevaisuudesta ja sen haasteista. Esimerkiksi siitä, kuinka työ muuttuu.
— Nyt robotit korvaavat esimerkiksi tehtaissa töitä. Sitten kun alkaa mennä siihen, että ne korvaavat toimittajien työtä, lakimiesten töitä, koko liikenne esimerkiksi automatisoituu — tässä on iso muutos edessä.
Tältä osin Näkkäläjärvi odottaakin puolueelta ”tosiasioiden tunnustamista”.
— Olennaista on se, että agenda, jota puolue ottaa keskusteluun, koskettaa jollain tapaa myös nuorta ja tulevia sukupolvia.
Demarinuoret tavoittelee kuntavaaleihin 700 nuorta ehdokasta SDP:n listoille. Tavoite on Näkkäläjärven mukaan kova mutta realistinen.
— On aika paljon helpompaa tänään sanoa olevansa demari kuin vaikkapa kaksi vuotta sitten.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.