Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sinisen tulevaisuuden Elo PS:stä: “Menossa ikuiseksi oppositiopuolueeksi”

Sininen tulevaisuus esitteli tänään periaateohjelmansa ja aatettaan eduskunnassa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo luonnehti tulevan, yhä kannatuskortteja keräävän, puolueen olevan keskustalainen ilman keskustapuoluetta.

Termi äärikeskustalaisuuskin tilaisuudessa kuultiin.

Demokraatti pyysi Eloa luonnehtimaan Sinisen tulevaisuuden ohjelman pohjalta suhdetta seuraaviin sanoihin ja asioihin. Näin Elo vastasi:

Sosialidemokratia

– Hyvin alkoi, huonosti jatkuu.

Vasemmisto-oikeisto

– Vanhentunut lokerointi.

Lisää aiheesta

Timo Soini

– Erinomainen johtaja, nykyinen vanhempi poliittinen konsultti.

Jussi Halla-aho ja perussuomalaiset

– Valitettavasti menossa yhden asian liikkeeksi ja ikuiseksi oppositiopuolueeksi.

Venäjä

– Tärkeä kauppakumppani, mutta viime aikoina mennyt lännen kannalta epäsuotuisaan suuntaan.

EU-kansanäänestys

– Ei ajankohtainen.

Tasa-arvoinen avioliittolaki

– En kannattanut, mutta kunnioitan demokraattista päätöstä.

Hyvinvointivaltio

– Hyvinvointiyhteiskuntaa siniset kannattavat.

Suomen vastarintaliike

– Yhdistys, joka nähdäkseni olisi syytä lakkauttaa.

Katupartiot

– Sinänsä hyväksyttävää kansalaistoimintaa, mutta hyvin tarkoilla ehdoilla.

Taitettu indeksi

– En ota siihen kantaa, menneen maailman asioita.

SMP

– Kunnioitettavaa historiaa ja Vennamon, Soinin perintöä.

Hannu Takkula / Juha Sipilä

– Sitä poliittista virkanimitystä, josta olisi yhdessä päästävä eroon. (Kysymyksen taustalla on se, että Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus päätti juuri esittää europarlamentaarikko Hannu Takkulaa Suomen edustajaksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen).

Piilottelu ja miten se määritellään.

Hallitus esitti eilen budjettiriihessä kovia keinoja turvapaikkapolitiikkaan. Yhdeksi keinoista nimettiin, ministeri Sampo Terhon (s.) suulla, laittomasti maassa olevien piilottamisen kriminalisoiminen.

Budjettiriihen jälkeen on väännetty kättä siitä, mitä hallitus tällä käytännössä ajaa.

– Totta kai se ministeriössä lainsäädäntötyössä täsmentyy. Käsitykseni on se, että se liittyy juuri laittoman maahanmuuton edistämiseen, että piilottelee aktiivisesti laittomasti maassa olevia. Eli täytyy olla selvästi kyse tietoisesta piilottamisesta, Elo sanoo ja viittaa tietoisella piilottamisella siihen, ettei asiaa kerrota viranomaisille.

Muun muassa kirkot antavat tällä hetkellä suojaa turvapaikanhakijoille. Pitäisikö poliisin mennä kirkkoon, jos kirkko ei anna lupaa?

– En ota suoraan tällaisen kysymykseen kantaa, mutta totta kai kirkkoa niin kuin kaikkia toimijoita ja kansalaisia koskee Suomen lainsäädäntö. Jos lakiin kirjataan tietyin ehdoin, niin kuin nyt on päätetty, että tällainen toiminta on rangaistavaa, se koskee tietysti kaikkia.

Eli papit vankilaan?

– En minä sano, että papit vankilaan, mutta totta kai laki koskee tälläkin hetkellä kaikkia. Ei sen edistäminen, että on henkilöitä laittomasti maassa ole tälläkään hetkellä minun nähdäkseni eettisesti hyväksyttävää. Hallituksen yhteinen linja on se, että pitää tehdä tällaisesta toiminnasta rangaistavaa. On laittomasti maassa olevienkin etu, että ei synny väliinputoajaryhmää, jota esimerkiksi tiedetään muista maista hyväksikäytetyn työmarkkinoilla tai joka esimerkiksi ajautuu rikollisuuteen.

Budjettiriihessä ajettiin kovia keinoja maahanmuuttopolitiikaan. Esimerkiksi kotoutumisen merkitystä ei korostettu. Eikö ole pelko, että tällainen toiminta voi kärjistää lisää yhteiskunnallista ilmapiiriä?

– Tietysti hallitus on myös pistänyt rahaa kotouttamiseen ja myös siihen on selkeät linjat. En näe, että siinä on tällä hetkellä suuria puutteita … Täytyy sanoa, että kauhean monelta oppositiopuolueelta en ole kuullut suurta kritiikkiä näitä esityksiä kohtaan, lähinnä vihreiltä.

Kilpailetteko perussuomalaisten kanssa siitä, kumpi esittää kovempia keinoja? Onko vaara, että Sininen tulevaisuuskin muuttuu yhden asian liikkeeksi?

– Hallitus tekee kaiken voitavan radikalismin ja terrorismin ehkäisemiseksi, joka perustuslain, meidän EU:hun liittyvien sitoumusten ja kansainvälisten sopimusten puitteissa on mahdollista. Minusta näyttää siltä, että tämä vanha viiteryhmäni menee vielä askeleen pidemmälle. Olen myös Suomen Kuvalehden jutussa sanonut, että on myös olemassa Suomessa porukka, jolle mikään ei tässä kohtaa riitä eli ei siinä kannata lähteä kilpailemaan, Simon Elo vastaa.

Te ette aseta omaa presidenttiehdokasta?

– Niin kuin ministeri Terho on todennut, niin todennäköisesti emme.

Tuetteko jotakuta?

– Se päätös pitää tehdä, kun puolue on kasassa. Ne kuuluvat puolueen toimivaltaan tällaiset päätökset, sitä en ryhmänjohtajana tee.

Päättääkö puolue tukea jotakin ehdokasta?

– Puolue päättää siitä, tukeeko jotakin ehdokasta vai eikö ota kantaa lainkaan. Totta kai yksittäiset toimijamme ovat vapaassa maassa vapaita ottamaan jo nyt kantaa asiaan halutessaan.

Kuka on oma suosikkinne?

– Ei ole omaa suosikkia. Lähden siitä, että menen puolueen linjan mukaan. Kun puolue tekee päätöksiä, sitä sitten kunnioitetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE