Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

21.2.2023 11:04 ・ Päivitetty: 21.2.2023 11:04

”Sinustakin voi tulla säästämisen mestari” – asiantuntijat jakoivat uusia ja vanhoja konsteja järkevään energian käyttöön

Leena Peltoniemi
Kuvassa vasemmalta projektitutkija Sanna Lindgren, TSL Porin puheenjohtaja Kaarina Latostenmaa ja rakennustekniikan lehtori Mari Kujala.

Työväen sivistysliiton TSL:n Porin opintojärjestön tulevaisuusillan aihe ei olisi voinut olla ajankohtaisempi: energian käyttö kodeissa.

Pekka Ovaska

Järjestyksessään viimeisen tulevaisuusillan alustajina toimivat rakennustekniikan lehtori Mari Kujala ja projektitutkija, insinööri Sanna Lindgren, molemmat Satakunnan ammattikorkeakoulusta (SAMK).

Nykyisen energiatilanteen taustaksi Sanna Lindgren muistutti vuoden 1973 energiakriisistä ja sen syistä.

– Lähi-idän sota johti energiakriisiin. Suomessakin koko yhteiskunta toimi öljyn voimalla.

Tuolloin käyttöön otettiin vanhoja konsteja: nopeusrajoitukset alennettiin 80 km/h, huoneiden lämpötiloja alennettiin 20 asteesta 18 asteeseen ja autojen sähkölämmitystä rajoitettiin.

Mari Kujala esitteli pussillisen uusia konsteja, kun yhteiskunnassa halutaan vähentää hiilijalanjälkeä. Myönteistä kehitystä edistetään muun muassa aurinkopaneelien käytöllä ja hiilikädenjälkeä lisäämällä.

SAMKISSA Kohisten-hankkeen avulla on kehitelty energian käyttöön uudistuksia.

– Sinustakin voi tulla säästämisen mestari, Kujala hehkutti.

Hän luetteli pieniä vinkkejä sähkön säästöön: hyödynnä lieden jälkilämpö, valmista samanaikaisesti useampi ruokalaji, käytä kiertoilmaa, pese vain täysiä koneellisia, tarkista kylmälaitteiden lämpötila, järjestä pakastimeen riittävä ilmatila, vältä kylmälaitteen ovien tarpeetonta availua, hanki tarpeisiisi sopiva TV – eikä laitetta turhaan päällä.

Hän kehotti opettelemaan joustamista sähkön käytössä.

– Ajoitetaan sähkön käyttö sellaiseen aikaan, kun sitä on paljon tarjolla.

Joustomahdollisuuksia tuovat lisää olosuhteista riippuvat uudistuvat tuotantotavat, kuten tuuli ja aurinko, älykäs sähkövero ja uusi teknologia sekä sähkön varastointi.

Päästöttömyys ja omavaraisuus ovat tulevaisuuden energiajärjestelmille asetettavia vähimmäisvaatimuksia.

Keskustelussa Markku Tanttinen otti esille sähkösyöpöistä hehkulampuista luopumisen ja led-lamppuihin siirtymisen. Hän muistutti, että muutaman watin led-lamppuihin siirtymisellä saa satojen wattien kulutuksen säästöt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU