Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sisäministeri Mikkonen: Masinoidusta maahantulosta annetut uhkakuvat ovat ylimitoitettuja

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallitus on pyrkinyt uudistamaan nopealla aikataululla useita lakeja, jotta Venäjän mahdolliseen kiusantekoon itärajalla olisi varauduttu riittävästi. Pelkoja on ollut kevään aikana muun muassa siitä, että Venäjä voisi masinoida tahallaan suuren määrän turvapaikanhakijoita itärajalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen toimista on kuitenkin seurannut perussuomalaisten ja hallituksen välille poliittinen kiista siitä, miten paljon rajaa voisi sulkea Venäjän järjestämän turvapaikkaryntäyksen aikaan.

Perussuomalaiset on päätynyt jarruttamaan kiistassa valmiuslain nopeaa muuttamista. Samaan aikaan hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen rajavartiolain uudistamisesta, millä pyritään varautumaan nimenomaan Venäjän masinoimaan äkilliseen turvapaikkaryntäykseen.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan masinoidusta maahantulosta annetut uhkakuvat ovat ylimitoitettuja.

-  Jos vertaa vaikka nyt siihen, mitä Latviassa ja Puolassa tapahtui, niin nehän kohdistuivat yhteen kohtaan Puolan rajaa yhdelle rajanylityspaikalle, joka sitten suljettiin. Ja muut rajanylityspaikathan siellä olivat auki, hän sanoo.

Koska hallitus teki nyt maahantuloon liittyvät muutosesitykset rajavartiolakiin, perussuomalaisten valmiuslakiin kohdistama jarrutus koskee tällä hetkellä oikeastaan kaikkea muuta kuin maahantuloa koskevia asioita.

-  Ennen kaikkea siellä on työkaluja tällaisiin kyberhyökkäyksiin tai kriittisen infran lamauttamiseen, pankkijärjestelmän lamauttamiseen ja tämän tyyppisiin, Mikkonen sanoo ajatelluista muutoksista valmiuslakiin.

Muutoksia kolmeen asiaan

Rajavartiolain muutokset koskevat kolmea asiaa: mahdollisuutta keskittää kansainvälisen suojelun hakemista yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle, rajoittaa rajanylitysliikennettä sekä säätää velvollisuudesta luovuttaa tietyissä tilanteissa omaisuutta käyttöön Rajavartiolaitokselle.

Kuumimmaksi kohdaksi esityksessä on noussut kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämistä koskeva kohta. Esityksen mukaan hallitus voisi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä, jos se olisi välttämätöntä.

Kyse olisi tilanteista, jossa rajalle pyrkisi poikkeuksellisen suuri maahantulijoiden määrä tai olisi välttämätöntä torjua muuttoliikkeen välineellistämisestä aiheutuva vakava uhka yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle.

Muuttoliikkeen välineellistämisellä tarkoitetaan juuri sellaista tilannetta, jossa vieras valtio masinoi tahallaan valtion rajoille muuttoliikettä tehdäkseen vahinkoa.

-  Ehdotetulla sääntelyllä ei kuitenkaan estettäisi ketään hakemasta kansainvälistä suojelua Suomesta, lakiesityksessä kerrotaan.

Rajavartiolaki on vain yksi osa paketista, jolla niin sanottuun hybridivaikuttamiseen rajalla pyritään valmistautumaan. Keinoja vastata uhkiin olisi tarkoitus säätää myös valmiuslakiin.

Nopeat muutokset valmiuslakiin vaatisivat eduskunnalta viiden kuudesosan enemmistön, mutta perussuomalaiset on asettunut asiassa poikkiteloin.

Perussuomalaiset haluaisi tarvittaessa mahdollisuuden keskeyttää turvapaikanhaun täysin. Valmiuslain muuttamiseen liittyvää jumia pyrki tämän takia keskiviikkona ratkomaan parlamentaarinen kokous, joka ei kuitenkaan löytänyt ratkaisua kiistaan.

STT – Mikko Gustafsson

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE