Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sittenkin uusia leikkauksia luvassa? – Sipilä: “Tällä hetkellä ei näköpiirissä”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toppuuttelee synkkiä arvioita hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta. Sipilä arvioi STT:n haastattelussa, että työllisyystavoitteen saavuttamisessa ollaan oikealla uralla, vaikka tavoitteen toteutumisesta ei olekaan vielä takeita.

– On vielä vähän aikaista sanoa, mutta ollaan ihan hyvällä uralla, Sipilä sanoo.

Tästä merkkeinä ovat hänen mukaansa työttömyyden kasvun taittuminen ja työllisyyden paraneminen vuoden aikana 33 000 ihmisellä.

Keskustan puheenjohtaja arvioi työllisyyskehitystä valoisammin kuin rahaministeri Petteri Orpo (kok.), joka on varoittanut uusista leikkauksista ellei työllisyystavoite täyty. Sipilän mukaan lähtökohtana on, ettei uusia leikkauksia tarvita. Säästötarvetta arvioidaan ensi keväänä hallituksen puoliväliriihessä.

– Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että uusia leikkauksia tarvittaisiin, Sipilä muotoilee nyt.

Kun hallitus oli päättänyt viime keväänä julkisen talouden ohjelmasta, Sipilä kirjoitti blogissaan huomattavasti tiukemmin: “Oma tavoitteeni oli saada kipeät säästöpäätökset ja reformien linjaukset tehtyä ensimmäisen vuoden aikana. Ne on tehty.”

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin nykyisestä 68,5 prosentista. Sipilä myöntää tavoitteen saavuttamisen olevan yhä epävarmaa, minkä takia budjettiriihessä on tarkoitus sopia lisätoimista.

Lisää aiheesta

Perussuomalaiset ottaneet isoa hittiä.

Kuten pääministereillä on tapana, myös Sipilä vakuuttelee hallituspuolueiden yhteistyön sujuvan hyvin. Perussuomalaisten romahtanut kannatus ei hänen mukaansa näy hallitustyössä, vaikka hän ymmärtää tilanteen vaivaavan puolueen eduskuntaryhmää.

– Perussuomalaiset on seisonut hyvin yhdessä sovittujen päätösten takana. He ovat (gallupeissa) ottaneet siitä aika isoa hittiä, Sipilä sanoo ensimmäisessä haastattelussaan kesälomien jälkeen.

Budjettiriihi elo-syyskuun vaihteessa testaa jälleen hallituksen päätöksentekokyvyn. Houkutus kyseenalaistaa tiukkaa talouskuria voi olla suuri varsinkin kannatuskurimuksessa olevalle puolueelle. Tähän mennessä varsinkin päivähoitomaksujen korotus on yksi kiristyksistä, jota on kritisoitu – yli puoluerajojen.

Sipilän mukaan puolueet ovat sitoutuneita neljän miljardin euron säästötavoitteeseen. Yksittäisiä säästöjä mietitään kuitenkin uudelleen muun muassa sen takia, että niistä ei ole kertynyt säästöä odotetusti.

Perussuomalaiset on jälleen kesän aikana ollut myös rasismikohun keskiössä kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen ja Sebastian Tynkkysen kirjoittelun takia. Sipilän mielestä kyse on yksittäisistä kommentoijista, eikä hän pidä islaminvastaisia kirjoituksia hallituskysymyksenä.

– Hallituksena meillä on selvä kanta. Puolueiden yksittäiset toimijat ovat puolueiden sisäisiä asioita.

Kela-mandaatti jää keskustalta käyttämättä.

Kokoomuslaisten toivoma asuntokaupan varainsiirtoveron poistaminen ei saa tukea Sipilältä. Veron poistaminen on hänen mielestään liian kallis keino asuntokaupan vauhdittajaksi.

– Itse en siihen kyllä usko. Varmasti sillä rahalla pystytään tekemään tehokkaampiakin toimia.

Huomio pitäisi hänestä kiinnittää ennemminkin siihen, miten teollisuusyrityksiä rohkaistaan investoimaan. Yksi isoimmista Suomen talouden tämänhetkisistä ongelmista on Sipilän mukaan se, että yritysten poistot ylittävät uudet investoinnit.

Ratkaisuksi on ehdotettu investointivarausta, joka antaisi investoiville yrityksille mahdollisuuden veronmaksun lykkäämiseen. Verokannusteen tehosta ei Sipilän mukaan ole kuitenkaan vielä riittävää varmuutta, minkä takia päätöksenteko siirtyy ensi kevääseen.

Sipilä kommentoi myös Kelan pääjohtajan paikan täyttämistä. Hänen mukaansa puolue ei aio käyttää perinteistä mandaattiaan, kun pääjohtajan paikkaa täytetään. Kelan ylimmällä johdolla on perinteisesti ollut keskustan jäsenkirja.

Hän sanoo haastavansa myös muut puolueet toimimaan samoin, kun kohdalle osuu vastaavanlainen nimitystilanne.

Kelan paikka vapautuu nykyisen pääjohtajan, keskustataustaisen Liisa Hyssälän jäädessä vuoden vaihtuessa eläkkeelle.

Keskustan puoluekirja ei Sipilän mukaan kuitenkaan saa olla ensisijainen vaatimus tehtävään pääsemiseksi.

– Sellaista vaatimusta minulla ei ole. Minulla on sellainen vaatimus, että Kelalle on saatava paras mahdollinen johto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE