Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

29.4.2025 09:59 ・ Päivitetty: 29.4.2025 09:59

SKP:n ex-puheenjohtaja ja työministeri Arvo Aalto on kuollut – ”Kirveslinjalainen” teki pesäeroa Moskovaan

LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Arvo Aalto oli työvoimaministerinä Kalevi Sorsan (sd.) ja Mauno Koiviston (sd.) hallituksissa vuosina 1977-1981.

Suomen kommunistisen puolueen entinen puheenjohtaja ja entinen työministeri Arvo Aalto on kuollut. Hän kuoli maanantaina iltapäivällä 92-vuotiaana iän tuomiin sairauksiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asiasta kertoi STT:lle hänen tyttärensä Pirjo Aalto. Hän kuvaili edesmennyttä isäänsä henkilöksi, joka arvosti pientä ihmistä ja kunnioitti kaikkia.

Aalto oli SKP:n johtotehtävissä kaikkiaan 19 vuoden ajan. Hän pyrki luomaan suomalaiselle vasemmistolle linjaa, joka ei olisi riippuvainen Moskovan ohjauksesta. Aalto toimi myös työvoimaministerinä Kalevi Sorsan (sd.) ja Mauno Koiviston (sd.) hallituksissa vuosina 1977-1981.

Vaikka Aalto toimi pitkään SKP:n johdossa, Kremlin suunnalta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP) leiristä häntä katseltiin kaiken aikaa karsaasti.

-  Ikinä ei tullut tilannetta, jossa olisin saavuttanut ja nauttinut NKP-läisten luottamusta, Aalto muisteli STT:lle vuonna 2007.

ARVO Aalto syntyi kivimies Eeverd ja ompelija Anni Aallon perheeseen Rovaniemellä 13. heinäkuuta 1932. Nuorena Aalto kävi Moskovassa opiskelemassa, jolloin hänen kuvansa Neuvostoliitosta muuttui huomattavasti kriittisemmäksi.

-  Kun olin 1950-luvulla Sirola-opistossa rakentanut kuvaa ihannesosialismista, seuraavalla vuosikymmenellä Moskovassa opiskellessa todellisuus oli ihannetta vasten aikamoisessa ristiriidassa, Aalto kertoi.

Aalto valittiin SKP:n pääsihteeriksi tehtävää 25 vuotta hoitaneen Ville Pessin tilalle vuonna 1969 poikkeavalla tavalla. Uudistushenkistä enemmistöä edustava Aalto ei käynyt kampanjaa, eikä hänen nimeään mainittu ennakkoehdokkaana.

Lisäksi valinta tapahtui vastoin NKP:n toivomusta. SKP:ssa oli ollut tapana kuunnella NKP:n mielipidettä, mutta nyt valinnan tekivät uudistusta puolueeseen haluavat.

Aallon epäsuosiota puolueen vasemmalla laidalla ja suoranaista raivoa häntä kohtaan kasvatti toimiminen työvoimaministerinä Sorsan ja Koiviston hallituksissa aikana, jolloin työttömyys oli korkeaa.

-  Kommunistia työministerinä pitivät monet suosittuna maalitaulunaan, Aalto sanoi.

Kansanedustajaksi Aalto ei päässyt, vaikka saikin vuoden 1987 vaaleissa yli 4  500 ääntä.

PALATTUAAN ministerin tehtävistä pääsihteeriksi Aalto veti niin sanottua kirveslinjaa, jonka tavoitteena oli erottaa stalinistit puolueesta. Vähemmistö erotettiin lopulta vuoden 1984 edustajakokouksessa, jossa Aalto valittiin neljäksi vuodeksi SKP:n puheenjohtajaksi.

Manööveriä helpotti SKP:n omistaman Koiton talon 139 miljoonan markan myyntivoitto, joka mahdollisti irtautumisen Moskovan taloudellisesta tuesta.

-  Koitto myytiin, koska venäläiset kiristivät talousruuvia, vitkuttivat ja peruivat tilauksia kirjapainoltamme. Talokauppa vapautti meidät rassaavasta tilanteesta, NKP:stä ja taistolaisista yhtä aikaa, Aalto muisteli.

Aalto erosi puheenjohtajan tehtävästä, kun SKP menetti rahaa sijoituksissaan. Aallon mukaan puolueen silloinen taloudenhoitaja tuli bisnesammattilaisten kieputtamaksi.

Aalto kantoi vastuun ja erosi.

-  On kirjoitettu, että sijoitukset olisivat vieneet SKP:n konkurssiin, mutta ei se pidä paikkaansa. Lähtiessäni puheenjohtajan paikalta SKP:llä oli enemmän rahaa kuin se Helsingin Koiton talon myynnistä oli saanut, Aalto sanoi STT:lle vuonna 2012.

Aalto vetäytyi 56-vuotiaana ministerieläkkeelle ja muutti vuosiksi Portugaliin. Suomessa hän kävi sukuloimassa ja Lapin hillasoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU