Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Soini ennustaa Eurooppaan “voimakasta rytinää” – sairausloman havaintoja on myös, ettei vaaleja voiteta hallituksesta

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) palasi viime keskiviikkona pitkähköltä sairauslomaltaan rajun ruusuinfektion jälkeen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Mies on ihan ennallaan. Kyllä tässä ihan hyvällä mielellä mennään, hän toteaa eduskunnan kahvilassa.

Hän kertoo toipuneensa ja nukkuneensa, mutta myös kirjoja on ahmittu. Soini luki muun muassa Hectorin omaelämäkerran, jota hän kehuu mielenkiintoiseksi.

Se ei sairausajan aikana kuitenkaan valjennut, aikooko hän vielä jatkaa politiikassa, osallistua joko eduskunta- tai eurovaaleihin.

– Mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Se tulee siinä joululoman, tammikuun aikana joskus.

“Kaikki kriisiytyvät kohdallaan.”

Soini ennustaa, että ensi keväänä “rytisee Euroopassa aika lailla voimakkaasti” eurovaaleissa.

– Kun katsoo Euroopan maisemaa, niin vasemmisto supistuu. Suomi näyttää olevan tällä hetkellä gallupien mukaan poikkeus säännöstä, mutta onko ensi keväänä, Soini käyttää tilaisuutta hyväkseen ja piikittelee, kun sosialidemokraattien pää-äänenkannattaja haastattelee.

Kysyttäessä Soini tosin allekirjoittaa myös sen, että eurooppalaisittain myös isot konservatiiviset kansanpuolueet ovat totuttua heikommassa hapessa. Tavattomana hän ei asiaa kuitenkaan pidä.

– Jos on sata vuotta tai kymmeniä vuosia vanhoja puolueita, niin kaikki kriisiytyvät kohdallaan ja eri tarinat ja henkilöiden aika tulee täyteen. Siinä mielessä se on normaalia, Soini sanoo luultavasti mielessään Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka on luopumassa CDU:n puheenjohtajuudesta.

“Tulemme näkemään saman Euroopassa.”

Soinin mukaan tällä hetkellä todella iso asia on sosiaalisen median aiheuttama politiikan muutos.

– Se mitä me näemme nyt Amerikassa, niin tulemme näkemään saman Euroopassa. Tarkoitan sosiaalisen median ja algoritmien kärjistymisen aikakautta. Näen, että se muuttaa politiikan dynamiikkaa ja tekee pitkäjänteisemmän politiikan vaikeammaksi.

Soinin mukaan tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että hallituksesta vaaleja ei voiteta.

– Jos me katsomme Euroopassa käytyjä viimeisiä vaaleja, hallitus ei ole tainnut kuin Unkarissa ja Norjassa voittaa vaalit. Se on riippumatta siitä, onko talous mennyt hyvin vai huonosti ja miten hallitus on toiminut jonkin tunnuslukujen (valossa). Ihmiset kyllästyvät naamoihin ja vallanpitäjiin hyvin nopeasti.

“Hallituksesta lähtee ministereitä aika tiuhaan tahtiin.”

Naaman kulumisen lisäksi erilaiset skandaalit syövät ja pudottavat ihmisiä.

– Jos katsomme vaikkapa Ranskan politiikkaa, niin hallituksesta lähtee ministereitä aika tiuhaan tahtiin. Aika monessa maassa, ennen kuin hallitukset vaihtuvat, ministerit vaihtuvat.

Soini toteaa, että myös USA:ssa ministereiden kierto on ollut nopeaa, minkä hän siis ennakoi yleistyvän myös eurooppalaisissa valtioissa.

– Tämä johtaa siihen, että monentyyppiset ihmiset alkavat miettiä, että viitsiikö tuonne (politiikkaan) lähteä.

– Minun mielestäni tämä vähän viittaa siihenkin, että meilläkin politiikan konkariosastoa jää aika paljon pois nyt eduskunnasta. Siinä on luonnollistakin selitystä, jos on ollut täällä 40 vuotta, niin joskushan täältä pitää pois lähteä.

Weber vai Stubb suosikki?

Ulkoministeri Soini ei ole huolissaan siitä, että Venäjä vaikuttaisi Suomen tuleviin vaaleihin.

– En sinänsä. Meillä on hyvä resilienssi (valmius kohdata tilanteita) ja pitkä kokemus. Kyllä minä olin paljon huolestuneempi Neuvostoliitosta siihen aikaan, kun uskalsin olla antikommunisti ja isänmaallinen toisin kuin vanhat puolueet ja kannattaa sitä, että presidentinvaalit käydään ajallaan.

– Aina vaikutetaan ja aina on propagandaa, mutta en näe sellaista järjestelmällistä vaikuttamista. Mutta pientä vinkkiä tulee aina kansainvälisessä politiikassa ja valtioilla on intressiä.

Euroopan kansanpuolue, johon Suomesta lukeutuvat kokoomus ja kristillisdemokraatit, kokoontuu huomenna ja ylihuomenna Helsingissä. Pääkaupungissamme nähdään iso määrä valtionjohtajia Merkelistä lähtien.

Myös se selviää, kenestä tulee EPP:n kärkiehdokas, joka tavoittelee Euroopan komission puheenjohtajuutta Jean-Claude Junckerin jälkeen.

Ehdolla ovat saksalainen Manfred Weber ja suomalainen Alexander Stubb (kok.).

– Toisen tunnen, toisen en. Toinen on kirkossa käyvä konservatiivi – kuulostaa hyvältä. Ja Stubb on suomalainen, Soini puntaroi ottamatta suoraan kantaa suosikkiinsa.

Teillä ei ole suosikkia, Stubb vai Weber?

– Minulla ei ole äänioikeutta siinä porukassa. Minä pidän sitä hyvänä, että keskustelu käydään. Se on hyvä, että heitä tulee tänne käymään. Minäkin muutamaa ministeriä tässä tapaan.

– Antaa porvareiden päättää ehdokkaansa. Sinänsä minä pidän terveenä, että tuollainen puolue, Euroopan kansanpuolue, jolla on suuri mahdollisuus, että komission puheenjohtaja tulee sieltä, pitää vaalit, Soini sanoo ja piikittelee jälleen sosialisteja siitä, että heillä on vain yksi ehdolla kärkiehdokkaaksi, Frans Timmermans.

“Sehän on heidän asiansa.”

Euroopan kansanpuolue keskustelee Helsingissä myös siitä, miten se suhtautuu sen sisällä olevaan Unkarin Fidesz-puolueeseen. Kansalaisten perusoikeudet eivät ole olleet puolueen johtamassa Unkarissa arvossaan.

Olisiko EU:ta ajatellen kokonaisuudessaan hyvä, että Fidesz pysyisi EPP:n sisällä vai olisiko se parempi laittaa ulos?

– Sehän on heidän (EPP:n) asiansa, mutta kyllä se tilanne vaan niin on, että kun Euroopassa ollaan ja siellä vaaleja käydään, niin ymmärtääkseni kuitenkin vaalit olivat Unkarissakin rehelliset. Täytyy vaan sietää Euroopassakin sellaisia ilmiöitä, joiden kanssa kaikki eivät ole kaikesta samaa mieltä. Sitten se on näiden ryhmien asia, ketä heidän puolueisiinsa kuuluu. En sinänsä siihen ota kantaa, Soini vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE