Politiikka
23.3.2016 16:08 ・ Päivitetty: 23.3.2016 16:08
Soini ja Turkin eurooppaministeri kohtasivat – Kyproksen yhdistymisneuvotteluista ei kuultu uutta
Turkki ei keskiviikkona valottanut kantaansa Kyproksen yhdistymisneuvotteluihin. Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja Turkin eurooppaministeri Volkan Bozkir tapasivat Helsingissä, ja etukäteistietojen mukaan yhdistymisneuvotteluiden piti olla yksi tapaamisen aiheista. Nato-maa Turkki on miehittänyt kolmasosaa EU-maa Kyproksesta jo neljä vuosikymmentä, ja Kyproksen jakautuminen on yksi Turkin EU-jäsenneuvotteluja jarruttavista asioista.
Ministerit eivät kuitenkaan maininneet saarivaltiota tiedotustilaisuudessaan.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että jos Kypros-sopimus voidaan myydä turkkilaisille kansallisten intressien mukaisena, maa voi sen hyväksyäkin.
– Vähän huolestuneesti siihen suhtaudun, kun tiedetään, millaisesta hallinnosta Turkissa puhutaan, Alaranta lisää.
Presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto toimii itsevaltaisesti ja voi olla arvaamaton. Erdoganin AKP-puolue on kansallismielinen ja islamilais-konservatiivinen.
Pääministeri Suomeen huhtikuussa
Ministerit Soini ja Bozkir uskovat, että Turkin ja EU:n palautussopimus helpottaa maiden luovimista keskellä pakolaiskriisin ”tsunamia”. Sopimus astui voimaan sunnuntaina, ja se mahdollistaa Kreikan saarille luvattomasti saapuneiden ihmisten systemaattisen palautuksen Turkkiin.
Lisää aiheesta
– Laittomasti Eurooppaan pyrkivät tietävät, että tultuaan palautetuiksi Turkkiin he eivät voi enää pyrkiä Eurooppaan laillisesti, Bozkir sanoo.
Ministerit vakuuttelivat tiedotustilaisuudessa Turkin sekä EU:n ja Suomen erinomaisia välejä ja kukoistavaa yhteistyötä.
– Turkki on taas osa eurooppalaista perhettä, Bozkir iloitsi.
Soini myös mainitsi tilaisuuden alussa, että Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu vierailee Suomessa 6. huhtikuuta.
Ministerit keskustelivat tapaamisessaan pakolaiskriisin lisäksi muun muassa Turkin ja EU:n yhteistyöstä taistelussa terrorismia vastaan. Ministerit muistuttivat, että iskuilla niin Brysselissä, Pariisissa kuin Ankarassa on sama päämäärä: kylvää pelkoa, tuhota vakautta ja lietsoa anarkiaa.
Soini esitti tilaisuudessa surunvalittelunsa Turkissa viime viikkoina tehtyjen terrori-iskujen uhreille. Vastaavasti turkkilaisministeri osoitti sympatiansa Brysselin tiistaisissa iskuissa kuolleille.
Kypros-sopu hyödyttäisi kaikkia
Turkin ja EU:n sorvaaman pakolaissopimuksen yksi osa on, että EU-jäsenyysneuvottelut etenevät. Kyproksen hoitaminen pois päiväjärjestyksestä edistäisi näitä neuvotteluja paljon suuremman harppauksen, sanoo Suomen Kyproksen-suurlähettiläs Anu Saarela.
Tällä hetkellä Turkki ei tunnusta kreikkalaisosaa lainkaan. Sen olisi tunnustettava jälleenyhdistynyt Kypros.
Turkilla olisi monia syitä myöntyä Kyproksen jälleenyhdistymiseen. Sovulla olisi myös taloushyötyjä esimerkiksi turismissa.
EU-jäsenyysneuvottelut hypähtäisivät eteenpäin ja Kyproksen takalukon aukeaminen helpottaisi toimintaa monilla kansainvälisillä foorumeilla, Saarela luettelee.
– Julkisissa kommenteissa Turkki on ollut myönteinen.
– Sitten vasta kun ollaan ratkaisevassa vaiheessa, nähdään kuinka paljon Turkki on valmis tekemään, hän jatkaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.