Politiikka

Soini, Terho, Huhtasaari… – PS-vaikuttajat jännittyneissä tunnelmissa h-hetkellä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho vai Sampo Terho, ratkaisun arvellaan selviävän tänään viimeistään kello 14 mennessä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho vai Sampo Terho, ratkaisun arvellaan selviävän tänään viimeistään kello 14 mennessä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho vai Sampo Terho, ratkaisun arvellaan selviävän tänään viimeistään kello 14 mennessä.

Perussuomalaiset ovat juuri aloittaneet puoluekokouksensa Jyväskylässä. Ensimmäisen puheenvuoron käytti perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

Putkonen totesi puheessaan, että perussuomalaisten puoluekokousta seurataan myös kansainvälisesti. Hän totesi, että hänen työnsä on katkolla vuodenvaihteessa ja kiitti liikuttuneena puoluekokousväkeä.

Puheen jälkeen skriinille heijastettiin kuva, jossa Putkonen silittää valkoista villakoiraa ja teksi Työmies kiittää!!!.

Tämän jälkeen soi Sibeliuksen Finlandia ja liput tuotiin sisään Lippulaulun soidessa.

Ennen starttia käytävillä liikkui jännittynyttä porukkaa. Etukäteen arvioidaan, että taistelu puheenjohtajan paikasta tulee olemaan äärimmäisen tiukka. Kumpi voittaa, Sampo Terho vai Halla-aho, kaikilla on tästä erilaista tietoa.

”Ei tästä seuraa sen kummempaa.”

Kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.) totesi tuloaulassa Demokraatille uskovansa, että viime päivien kansalaisilta tulleitten palautteiden johdosta Terho vie kisan loppujen lopuksi kotiin.

– Paljon ovat ihmiset käyneet kysymässä, mitkä vaihtoehdot ovat ja jos on vaihtoehtoja, mitä ne tuovat tullessaan.

– Jos Halla-aho valitaan, sillä me mennään entiseen malliin eteenpäin. Ei tästä seuraa sen kummempaa. Silloin on kansa puhunut ja demokratia on toiminut. Näin se vaan on, että sitten mennään niillä, mitä meille on annettu.

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) totesi, että on hyvä, kun puheenjohtajaehdokkaita on tarjolla runsaasti.

– Varapuheenjohtajatehtäväänkin on tarjolla toistakymmentä.

Ruohonen-Lernerkin on Terhon kannattaja.

– Hän turvaa jatkuvuutta perussuomalaisille.

Hän katsoo Terhon hoitaneen hyvin eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta.

Halla-ahosta Ruohonen-Lerner sanoo, ettei tiedä, millainen johtaja hän olisi.

– Että onko hän ollut missään johtajan tehtävissä. Johtajan pitää huomioida kentän näkemykset, kiertää ja osallistua, en osaa sanoa, onko Jussilla siitä kokemusta.

Ruohonen-Lerner olisi äänestänyt hallintarekisteriä vastaan.

Ruohonen Lerner on europarlamentissa tutkintavaliokunnan jäsen, joka käsittelee epäilyjä rahanpesuun, veronkiertoon ja veropetoksiin liittyvästä unionin oikeuden rikkomisesta ja unionin oikeuden hallinnollisista epäkohdista näissä asioissa.

Häneltä onkin pakko kysyä, miten hän olisi toiminut eduskunnan keväisessä hallintarekisteriäänestyksessä, jos hän olisi ollut painamassa nappia. Perussuomalaisten ryhmä hajosi äänestyksessä.

– Olisin äänestänyt sitä muutosta vastaan, jos minä olisin ollut painamassa nappia, Ruohonen-Lerner sanoo.

Ruohonen-Lernerin haastattelun keskeyttää puoluekokouspaikalle Paviljonkiin saapuva väistyvä puheenjohtaja Timo Soini.

He halaavat.

– Sä oot hyvännäköinen, Ruohonen-Lerner sanoo ja viittaa Soinin hoikistuneeseen olemukseen.

– Mä alan olla, kaikki käy pieneksi…helpottaa, Soini vastaa ja viittaa pukutakkinsa kokoon.

Soini on todennut, ettei anna puoluekokouksessa haastatteluja.

– Haastatelkaa niitä, jotka sitten johtaa tätä. Kyllä minä yhden hyvän puheen pidän vielä, sen minä voin sanoa, Soini heittää.

”Jotkut ovat sitä mieltä, että Suomella oli jonkinlainen poikkeuslupa ja toiset olivat sitä mieltä, että ei ollut.”

Soinin lähdettyä Ruohonen-Lerner kertoo vielä, että Brysselissä on keskusteltu, että Suomen vanha hallintarekisterimalli olisi ollut hyvä malli myös EU:n muille maille.

– Koska rikollinen raha, sehän piiloutuu trusteihin ja monimutkaisiin järjestelmiin, koska ammatti-ihmiset sillä puolella osaavat rakentaa näitä erittäin hankalia monimutkaisia globaaleja yritysjärjestelyjä.

Ruohonen-Lerner kuitenkin sanoo, että hän ei ole saanut selville, olisiko Suomi voinut pysyä vanhassa mallissa vai ei.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että Suomella oli jonkinlainen poikkeuslupa ja toiset olivat sitä mieltä, että ei ollut. Käsittääkseni joku on tehnyt kirjallisen kysymyksen, että olisiko vai eikö olisi ollut.

Huhtasaari: Nythän se ratkeaa.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari on ehdolla puolueen 1. varapuheenjohtajaksi. Hän kannattaa Jussi Halla-ahoa puolueen johtoon ja Halla-aho on ilmoittanut kannattavansa Huhtasaarta 1. varapuheenjohtajaksi.

– Jännittää todella paljon. Luulen, että tämä on ainakin minun poliittisen historiani jännittävin kokous, Laura Huhtasaari sanoo.

Hän ei pystynyt erittelemään, jännittääkö enemmän puheenjohtaja- vai varapuheenjohtajavaalia.

–Kaikki on yhdessä köntässä. En pysty erittelemään.

– Juuri ennen vaaleja on aina sellainen verho, mutta koko keväänhän olen ollut sitä mieltä, että Jussi valitaan. Nythän se ratkeaa.

Laura Huhtasaari toteaa, että hänellä on oma pesueensa eli perheensä mukana Jyväskylässä. Hän kertoo tulleensa paikalle torstaina illalla sen verran myöhään, ettei ole ehtinyt tekemään Jyväskylässä viime hetken kampanjointia.

Puoluekokouskäytävällä vastaan saapuu myös Sampo Terho. Hänet nähtiin torstain myöhäisiltana Jyväskylässä kävelykadulla ja juttelemassa ihmisille.

Teitkö yöllä pitkään duunia?

– Puhe on harjoiteltu.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat