Politiikka
2.9.2018 11:57 ・ Päivitetty: 2.9.2018 11:57
Some paisuttaa kansanedustajien työtaakkaa – ”Välillä tulee aika karmeaa tekstiä ja palautetta”
Kansanedustajuudesta luopuvien Seppo Kääriäisen (kesk.) ja Tapani Töllin (kesk.) viimeaikaiset kommentit ovat herättäneet keskustelua kansanedustajan toimenkuvan muutoksesta.
Kääriäinen kirjoitti blogissaan elokuun puolivälissä, että politiikassa on meneillään murros ja hän haluaa antaa tilaa ”politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille”. Tölli puolestaan pahoitteli Helsingin Sanomien haastattelussa nykyisen politiikanteon pinnallisuutta, lyhytjännitteisyyttä ja kielenkäytön koventumista.
Suurimpien eduskuntaryhmien pääsihteereiltä löytyy ymmärtämystä Kääriäisen ja Töllin kommenteille.
Yksi keskeinen kansanedustajan toimenkuvaan vaikuttanut tekijä on ollut sosiaalisen median roolin vahvistuminen, joka on osaltaan lisännyt edustajien työtaakkaa ja työn kuluttavuutta.
– Koko ajan pitää miettiä, mitä Twitterissä kulloisestakin aiheesta keskustellaan ja miten itse ehdin kertoa asioista äänestäjilleni. Se on raskasta ja kuluttavaa, kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Laura Rissanen sanoo.
Keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerin Seija Turtiaisen mukaan sosiaalinen media on tehnyt kansanedustajan työstä entistä enemmän ”24/7-työtä”.
Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Kari Anttila puolestaan sanoo asetelmien muuttuneen mustavalkoisemmiksi.
– Sosiaalisesta mediasta tulee välillä aika karmeaa tekstiä ja palautetta. Asetelmista on tullut hyvin mustavalkoisia, hän sanoo.
Lisää aiheesta
Kohukeskeistä journalismia.
Pääsihteerit kiinnittävät huomiota myös politiikan journalismin muutokseen. Anttilan mielestä kohuihin ja kärjistyksiin keskittyvä journalismi antaa eduskunnan työstä vääristyneen kuvan, kun tavallinen, rauhallinen ja asiallinen eduskuntatyö jää vähemmälle huomiolle.
Turtiaisen mukaan journalismi tuntuu tulleen ajoittain jopa politiikan vastaiseksi, kun ”mikroskoopilla kaivetaan esiin pienimmätkin negatiiviset asiat ja tehdään niistä valtavan isoja”. Hänen mielestään talousvaikeuksissa rypeneiden tiedotusvälineiden journalismia leimaa resurssien puute ja kohtuuton kiire.
– Tutkiva journalismi on saanut väistyä lööppijournalismin tieltä, Turtiainen sanoo.
– On helppoa räväyttää esille jokin pieni yksityiskohta sen sijaan että analysoitaisiin kokonaisuuksia.
Turtiaisen mukaan sote-uutisointi on tässä suhteessa pahin esimerkki, kun monimutkainen asiakokonaisuus on pahimmillaan yksinkertaistettu simppeliksi kyllä tai ei -kysymykseksi.
Myös esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen otti keskustelukulttuuriin kantaa aikaisemmin sunnuntaina.
– Eduskunta aloittaa nyt syysistuntokautensa. Pohdinkin, pystyisimmekö yhdessä osoittamaan ihmisille, että meillä on erilaisista näkemyksistä huolimatta sittenkin edelleen kyky kuunnella ja ymmärtää toisiamme sekä hakea yhdessä ratkaisuja? Kaikkonen kysyi.
Oman näkemyksensä innoittaman Kaikkonen intoutui kehaisemaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa, etunimikaimaansa Antti Lindtmania.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Toimituksen kommentit
28.8.2018 19:00
Monet poliitikot nyökyttelivät, kun Kääriäinen ja Tölli moittivat poliittisen keskustelukulttuurin – Mutta kuinka jatkopaikkaa hakevat edustajat toimivat itse eduskunnassa?
Politiikka
2.9.2018 09:45
Keskustan Kaikkonen kehaisi ”etunimikaimaansa”: Lindtmanin ajatuksia oli ”virkistävää lukea”